Business

Overblik: Det skal du overveje, inden du bestiller sommerferie i udlandet

Selvom pakkerejser normalt er det sikre valg, åbner en ny type rejsevejledning for en gråzone.

Tirsdag indgik Folketinget en aftale om rejserestriktioner, som igen vil gøre det muligt at rejse på ferie til sydens sol og varme.

Planen er, at danskerne igen vil kunne rejse på sommerferie i hele Europa, når det kommende EU-coronapas tages i brug omkring 26. juni. Derefter vil rejserestriktionerne kun gælde for dem, der ikke har et gyldigt coronapas.

Men ifølge landets to største forbrugerorganisationer skal man holde tungen lige i munden, inden man bestiller sin rejse ud af landet. Det fortæller Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, og Lars Arent, leder af Forbruger Europa, til TV 2.

- Man skal være klar over, at der er en risiko for, at man ikke kommer afsted. Man kan sagtens forestille sig, at der kommer nye bølger i Sydeuropa, så de strammer på restriktionerne for, hvem de lukker ind, siger Vagn Jelsøe.

Derfor har TV 2 samlet et overblik over, hvordan du bedst sikrer dig, inden du bestiller din sommerferie i udlandet.

Hold dig til pakkerejser – men pas på gråzone

Først og fremmest er det vigtigt at undersøge, hvordan du er sikret, hvis Udenrigsministeriet ændrer rejsevejledningen til dit feriemål på grund af nye smitteudbrud.

Der er nemlig stor forskel på dine rettigheder, alt efter hvordan du har bestilt dine rejse. Derfor anbefaler både Vagn Jelsøe og Lars Arent som udgangspunkt, at man holder sig til pakkerejser.

- Pakkerejseloven er normalt sådan, at danske rejsebureauer er forpligtet til at aflyse en rejse, hvis Udenrigsministeriet fraråder den. Og så skal du have alle dine penge tilbage, forklarer Vagn Jelsøe.

Her er dine rettigheder, hvis du vil afbestille din flybillet

Jeg har købt flybillet, hotel og lignende hver for sig

Har du selv købt billetter til en destination, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til, har du ikke krav på at få dine pengene tilbage, hvis flyet stadig afgår. Ligegyldigt hvornår du bestilte billetten.

Tjek din rejseforsikring. I nogle tilfælde dækker den dit tab, hvis du ikke vil trodse rejsevejledningen.

Aflyser flyselskabet til gengæld din afgang, har du altid ret til at få dine penge retur. Flyselskabet kan også tilbyde dig en voucher eller en ombookning, men du har ret til at sige nej og få dine penge tilbage.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk & Forbruger Europa

Jeg har købt en pakkerejse, før rejser til destinationen blev frarådet

En pakkerejse er for eksempel en charterferie, hvor du samlet har købt mindst to af disse ting: Transport, overnatning, anden turistmæssig ydelse som liftkort eller koncertbillet, udlejning af bil eller andet.

Bruger salgsstedet selv betegnelsen pakkerejse om turen, er det også en pakkerejse.

Pakkerejseloven giver dig ret til at få alle dine penge retur uden afbestillingsgebyr, hvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til området.

Du skal dog have købt din pakkerejse, før området blev erklæret usikkert at rejse til.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk & Forbruger Europa

 

Jeg har købt en pakkerejse, mens rejser til destinationen frarådet

En pakkerejse er for eksempel en charterferie, hvor du samlet har købt mindst to af disse ting: Transport, overnatning, anden turistmæssig ydelse som liftkort eller koncertbillet, udlejning af bil eller andet.

Bruger salgsstedet selv betegnelsen pakkerejse om turen, er det også en pakkerejse.

Har du bestilt turen på et tidspunkt, hvor Udenrigsministeriet frarådede rejser til din destination, har du ikke krav på at dine penge tilbage

Tjek din rejseforsikring. I få tilfælde dækker den dit tab, hvis du ikke vil trodse rejsevejledningen.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk & Forbruger Europa

Man skal dog være opmærksom på, at rejserestriktioner, som kun gælder for danskere, der ikke har et coronapas, skaber en helt ny gråzone i reglerne.

- Hvis nogle kan rejse med coronapas, og andre ikke kan, er det svært at gennemskue, om man kan få pengene tilbage, hvis rejsen ikke kan gennemføres, forklarer Lars Arent.

Tjek dit rejseselskab

Selvom man i nogle tilfælde har ret til at få pengene retur for en aflyst rejse, har tusinder af danskere gennem det seneste år måtte vente mange måneder på en refusion fra fly- og rejseselskaber.

- Der er stadig folk, der har penge til gode fra aflyste rejser i sommer. Så man kan stadig godt komme til at vente rigtig længe på dem, fortæller Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet Tænk.

Derfor anbefaler han, at man undersøger, hvordan andre kunder har oplevet ventetiden efter en aflyst rejse – for eksempel ved at tjekke selskabernes anmeldelser på Trustpilot.

Derudover råder han sammen med Lars Arent til, at man holder sig til selskaber, der er medlem af Rejsegarantifonden. Så er man nemlig sikret sine penge, hvis selskabet går konkurs.

Betal med kreditkort

Som en ekstra sikkerhed er det en særligt god ide at betale for sin rejse med kreditkort frem for eksempelvis en bankoverførsel.

Ifølge Lars Arent fra Forbruger Europa giver det mulighed for at tvinge sine penge ud af særligt udenlandske rejseselskaber, hvis de tilbageholder en tilbagebetaling, du har ret til.

- Sørg for at betale med betalingskort. Det har virket for rigtig mange forbrugere at gå tilbage til deres bank og bede om at få pengene ført tilbage, siger han.

Derudover kommer nogle kreditkort også med en indbygget rejseforsikring, som de færreste kender til, forklarer Lars Arent

Tegn en forsikring, der dækker coronasmitte

Sidst men bestemt ikke mindst er det vigtigt at undersøge, hvordan du er stillet, hvis du selv bliver smittet med corona.

Bliver du testet positiv inden din rejse, eller bliver du syg med corona, mens du er afsted, er du nemlig kun dækket af din rejseforsikring.

Der er dog store forskelle på forsikringer, og i mange tilfælde dækker forsikringsselskabet ikke, hvis du bliver smittet med covid-19 i et land, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til på grund af virussen.

- Dækningen er meget forskellige fra selskab til selskab. Man kan desværre ikke sige, at en rejseforsikring altid dækker noget bestemt, forklarer Vagn Jelsøe.