Coronavirus

Antallet af jobopslag boomer forud for genåbningen

Brancheforeningen Horesta er knap så positiv omkring udviklingen og mener fortsat, at fremtiden er meget usikker for deres medlemmer.

Danmark står over for en genåbning af samfundet, og det puster liv i virksomhedernes behov for arbejdskraft.

Tydeligst er det på jobportalen Jobindex, hvor antallet af jobopslag i marts steg 30 procent og dermed slog alle hidtidige rekorder.

Jeg forventer en stor genåbning med masser af mennesker, og derfor skal jeg bruge nogle ekstra hænder

Trine Kure Høpfner, direktør og medejer af Bryggeriet Skovlyst

Ifølge Kaare Danielsen, som er administrerende direktør for Jobindex, er stigningen så markant, at han kan være i tvivl om, hvorvidt alle stillinger kan besættes.

- Det er voldsomt, det vi oplever lige nu, og man kan godt blive bekymret for, om der er folk nok derude, siger han til TV 2.

Det er særligt hotel- og restaurationsbranchen, der mangler medarbejdere, til når de igen kan byde gæsterne velkommen – først til udendørsservering 21. april og senere indendørsservering fra 6. maj.

Boom i jobopsalg

Det samlede jobannonceantal på Jobindex slog alle rekorder i marts måned.

De største stigninger ses indenfor de områder, som genåbner efter påske:

  • Frisør og personlig pleje er steget med 76 procent. 
  • Hotel og restauration er steget med 35 prcent. 
  • Rengøring er steget med 35 procent. 

Kilde: Jobindex 

Brug for ekstra hænder

En af dem, som mangler nyt personale, er Trine Kure Høpfner. Hun er direktør og medejer af Bryggeriet Skovlyst i Værløse.

Foreløbig har Trine Kure Høpfner kaldt alle de medarbejdere, der de sidste fem måneder har været hjemsendt med kompensation, tilbage. Derudover søger hun nu to fuldtidskokke og en god håndfuld deltidstjenere.

- Jeg forventer en stor genåbning med masser af mennesker, og derfor skal jeg bruge nogle ekstra hænder, siger hun til TV 2.

Trine Kure Høpfner har ikke tidligere haft problemer med at tiltrække nyt personale, og derfor regner hun heller med, at det bliver et problem denne gang. Hun ved dog godt, at efterspørgslen er stor lige nu.

Ifølge Jobindex er antallet af jobopslag inden for hotel og restauration steget med 35 procent fra februar til marts.

Fremtiden er usikker

Det er dog ikke alle, som er lige optimistiske på branchens vegne.

Katia Østergaard, den administrerende direktør i Horesta, brancheforeningen for for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, anerkender, at tallene fra Jobindex er et udtryk for, at der så småt er ved at komme gang i branchen igen. Men hun forventer ikke noget stort boom til at starte med.

Ifølge hende er det en kæmpe produktion, der skal sættes i gang, når man starter en restaurant op igen, og myndighedernes retningslinjer er endnu så skrappe, at fremtiden er usikker.

- Vi glæder os til genåbningen, men det er stadig et meget broget billede derude, siger hun til TV 2.

Søndag udtalte Horesta til TV 2, at det er brancheforeningens forventning, at kun ganske få af deres medlemmer vil åbne for udendørsservering.

- For størstedelen af dem giver det ikke mening at åbne for udendørsservering i april. Danmark er jo ikke Sydfrankrig vejrmæssigt, sagde Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Horesta, til TV 2.