Business

Danskernes indtægt opgjort for hvert sogn - det tjener de rigeste og de fattigste

Få kilometer kan betyde en forskel på hundredtusinder af kroner, viser analysen.

Det er nu muligt at få et sjældent nøjagtigt indblik i, hvor i landet danskerne tjener mest og mindst.

I en ny analyse har Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd nemlig kortlagt danskernes gennemsnitlige indkomst helt ned på niveauet for landets cirka 2000 sogne.

Normalt opgøres den slags ellers kun som et samlet tal for hver kommune.

Og mens det nok overrasker de færreste, at de danske pengepunge varierer i størrelse mellem landsdelene, viser analysen, at ganske få kilometer kan gøre en enorm forskel - selv indenfor samme kommune.

Eksempelvis tjener beboerne i Vedbæk Sogn nord for København i gennemsnit 1.580.532 kroner om året, mens man i nabosognet Nærum må klare sig for ”kun” lidt over 600.000.

Samtidig har folk i nordjyske Aggersborg Sogn en indkomst på lidt over 630.000 kroner, mens tallet i Bejstrup - kun et stenkast mod øst - ligger på cirka 380.000.

Ghetto-sogne tjener mindst

Måske ikke overraskende ligger de sogne, hvor indbyggerne tjener mest, alle i Nordsjælland.

Særligt stor er koncentrationen af penge dog i Gentofte Kommune. Ud af de ti sogne med højest indkomst ligger halvdelen nemlig her.

Til gengæld er sognene i den modsatte ende af statistikken spredt mere ud på tværs af landet, men der tegner sig dog alligevel et mønster.

På landsplan er de tre sogne, hvor danskere i arbejde tjener allermindst, nemlig områderne med landets største ghettoområder.

I bunden af listen finder man Vollsmose-, Tingbjerg- og Gellerup Sogn.