Coronavirus

Hjælpepakkerne forlænges til slutningen af juni - herefter skal de udfases

Aftalepartierne er også enige om at forhandle en sommerpakke målrettet kulturen og oplevelsesøkonomien, som er særligt hårdt ramt.

Hjælpepakkerne bliver forlænget til og med 30. juni 2021.

Det fremgår af aftaleteksten om den yderligere genåbning, som alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige sent mandag blev enige om.

Den melding glæder Emil Fannikke Kiær, som er politisk direktør i Dansk Industri. Han havde nemlig ikke turdet regne med, at kompensationen ville fortsætte som hidtil.

- Vi har været bekymret for, at man ville lave mere målrettede løsninger, så mange ville falde igennem. Derfor er det her en meget positiv melding, siger han til TV 2.

Fra juli skal hjælpepakkerne designes på en ny måde, så de bliver udfaset, i takt med at samfundet åbner mere op, fremgår det af aftaleteksten.

Det giver tryghed at vide, at der er et sikkerhedsnet under virksomhederne frem til juli

Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri

Skal være muligt at holde lukket med kompensation

Hvis genåbningsplanen holder, vil det snart være muligt for flere virksomheder at åbne for kunder. Eksempelvis kan frisører åbne 6. april, mens caféer og restauranter kan åbne for udendørsservering 21. april.

Det er dog ikke sikkert, at alle virksomheder ønsker at åbne med det samme, og hvis det er tilfældet, kommer de fortsat til at kunne modtage kompensation.

- I den situation vil en virksomhed, der tidligere har været omfattet af et forbud og derfor har været lukket, kunne vælge fortsat at holde lukket og vil efter den gældende ordning derefter modtage op til 90 procent i kompensation for de faste udgifter, og op til 90 procent i selvstændigordningen, står der i aftaleteksten.

Hvordan den konkrete aftale om hjælpepakker ellers skal udformes, vil regeringen indkalde aftalepartierne og arbejdsmarkedets parter til en forhandling om.

Ifølge Emil Fannikke Kiær er det vigtigste, at erhvervslivet nu har en konkret dato, de kan forholde sig til.

- Det giver stor tryghed for virksomhedsejerne at vide, at der i hvert fald er et sikkerhedsnet under deres virksomhed frem til juli, siger han.

Hjælpepakkerne skal udfases på sigt

Selvom der nu er indgået en ny aftale om forlængelse af hjælpepakkerne, er der politisk interesse i at få dem udfaset, så snart det er muligt.

Det kan nemlig få store samfundsøkonomiske konsekvenser, hvis hjælpepakkerne bibeholdes for længe.

Det slog en økonomisk ekspertgruppe fast i en rapport om udfasning af hjælpepakker sidste forår:

- Virksomheder lukker, nye åbner, og nogle ekspanderer. Der bliver hele tiden nedlagt job og afskediget medarbejdere og oprettet nye job og ansat medarbejdere. Bremses disse processer, har det store konsekvenser for produktivitet, beskæftigelse og velstand, og hjælpepakkerne kan på den måde forsinke genopretningen af dansk økonomi, står der i rapporten.

Det bliver også en økonomiske ekspertgruppe, som skal komme med anbefalinger til, hvordan udfasningen af hjælpepakkerne skal designes denne gang.

Udfasningen skal ske fra 1. juli 2021. På det tidspunkt forventer man, at samfundet er så åbent, at færre vil have behov for kompensation.

Nogle brancher er dog så hårdt ramt af coronakrisen, at der fortsat vil være behov for hjælp.

Blandt andet skal aftalepartierne forhandle om en sommerpakke, som skal målrettes kultur og oplevelsesøkonomi.