Hjælp på vej til butikker i storcentre - men det nærmer sig en gratis omgang, mener ekspert

Med justeringerne er der ekstra hjælp på vej til forretninger i butikscentre, luftfarten og virksomheder med dyrehold.

På grund af coronasmitte er mange butikker fortsat tvangslukkede i Danmark. Men nu får de yderligere hjælp.

Et bredt flertal af Folketingets partier er nemlig enige om at justere hjælpepakkerne - og det skal særligt hjælpe tvangslukkede butikker i storcentre, fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- Butikker, caféer og restauranter i storcentrene er fortsat tvangslukkede, selv om dele af dansk erhvervsliv nu er genåbnet. Vi har derfor i dag besluttet, at der skal være bedre hjælp til netop dem, indtil de kan åbne igen på et tidspunkt, siger han.

Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, havde håbet, at der i stedet for hjælpepakker kunne være åbnet mere op for erhvervslivet. Men en yderligere åbning på dette område var ikke med i den aftale, som partierne indgik torsdag aften i Statsministeriet.

- Så længe regering og støttepartier ikke er villige til at åbne Danmark mere op, så er vi jo tvunget til at forbedre og udvide kompensationsordningerne.

Justeringerne indeholder blandt andet en højere grænse for kompensation, som særligt vil komme virksomheder med butikker både i og udenfor butikscentre til gode. Samtidig er der ekstra hjælp på vej til luftfartsselskaber og virksomheder, der holder levende dyr.

Justeringerne indeholder blandt andet

 1. Øgede grænser for kompensation

  Grænsen på fuld kompensation for husleje og lignende udgifter til butikker, restauranter og cafeer, der ikke er tvangslukkede, øges fra de nuværende 100.000 kroner per forretning om måneden til 150.000 kroner.

  Ændringen træder i kraft fra 1. marts, og er særligt en fordel for butikskæder, hvor kun en del af forretningerne ligger i butikscentre og derfor er lukkede.

  Samtidig skal staten ansøge EU om at hæve grænsen for den samlede kompensation til én virksomhed fra 1,5 millioner kroner om måneden til 13,3 millioner kroner.

 2. Kompensation for foder til dyrehold

  Fremover skal der gives kompensation for ”veterinærbegrundede” faste omkostninger som foder til dyrehold uden for landbruget – blandt andet rideskoler, hundekenneler, dyrehandlere, dyrlæger, samt cirkusser.

  Det gælder med tilbagevirkende kraft fra 9. december og frem.

 3. Genindførsel af støtteordning for luftfartsselskabers

  Efterårets støtteordning til luftfartsselskaber med licens til erhvervsmæssig luftfart genindføres med en samlet ramme på 30 millioner kroner.

  Dermed kan luftfartsselskaber igen søge om støtte for lønudgifter til personale, der er kritisk for opretholdelse af selskabets driftstilladelse. Ordningen har virkning fra 1. januar i år og frem.

 4. Omstillingsperiode på syv dage

  Kompensationsperioden forlænges med syv dag, efter restriktionerne ophæves, hvis de rulles tilbage med mindre end syv dages varsel.

  Det skal sikre virksomhederne en ”omstillingsperiode”, hvor de har mulighed for at modtage kompensation, selvom restriktionerne måtte være ophævet.

”Nærmer sig en gratis omgang”

De justeringer befinder sig dog i småtingsafdelingen.

Det vurderer Kaj Glochau, der statsautoriseret revisor og ekspert i de økonomiske hjælpepakker ved konsulenthuset EY.

- Det nærmer sig en gratis omgang det her. Justeringerne tager jo ikke fat i det, der virkelig har været en belastning for mange virksomheder, siger han til TV 2.

Kaj Glochau hæfter sig særligt ved, at de øgede grænser for kompensation til landets butikker først gælder fra 1. marts.

For dermed kommer det kun til at gælde for en lille del af den nuværende nedlukning, som har stået på siden 9. december.

- Den kompensation, man vil give de berørte virksomheder, berør ikke en udgift, der først startede den 1. marts. Så hvorfor ikke lade den gælde allerede fra december?, spørger han.

Samtidig mener han, at den ekstra støtte til luftfarten er mere end beskeden.

- Det lyder jo meget fint. Men med en samlet ramme på 30 millioner er det ikke ret mange penge, når man kigger på, hvor meget de her hjælpepakker samlet har kostet, siger han.