Business

Heunicke lukkede branche med en 'anbefaling': - Vi er blevet behandlet dybt urimeligt

Juridisk var sundhedsministerens nedlukning af kosmetiske klinikker den rene luft, men den havde alligevel store omkostninger, fortæller professor.

- Kosmetiske behandlinger og indgreb kan godt vente, og derfor skal disse klinikker også holde lukket.

Sådan sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde 13. januar.

Men selvom Heunickes besked til klinikkerne, som blandt andet udfører plastikoperationer, ikke var til at misforstå, ventede Sundhedsministeriet halvanden måned med at gøre nedlukningen til lov.

Det føltes bare som at slå i en pude, og vi anede ikke, om vi var købt eller solgt

Kjenneth Holm, medejer af Cerix

Derfor blev Kjenneth Holm, der er medejer af kæden af kosmetiske klinikker Cerix, i mere end to måneder holdt fast i et "ingenmandsland", hvor ingen kunne fortælle ham, hvor meget kompensation han var berettiget til.

Og selvom det tirsdag blev besluttet, at klinikkerne kan få kompensation som tvangslukkede, har forløbet været "dybt urimeligt", mener han.

- Den besked ville jeg gerne have haft for ni uger siden, for så havde jeg ikke været ved at gå ned med stress siden midt i januar, fortæller han til TV 2.

Klinikker kunne i princippet holde åbent

Da de liberale erhverv 16. december blev pålagt at lukke ned, var private klinikker og hospitaler, som autoriserede sundhedspersoner driver eller er ansat i, undtaget.

Derfor kunne kosmetiske klinikker som Cerix fortsat foretage fedtsugninger, næseoperationer og laserbehandlinger, helt indtil sundhedsministeren specifikt bad dem om at lukke i januar.

- Jeg havde da en forventning om, at når ministeren siger, at vi skal lukke, så er det et påbud. Vi tolkede det som om, at vi var tvangslukkede og ville blive kompenseret på lige fod med alle andre, siger Kjenneth Holm.

På pressemødet fortalte sundhedsministeren, at kosmetiske behandler godt kan vente. Video: Steffen Neupert

Ifølge Sundhedsministeriet var beskeden til klinikkerne dog kun en "faglig anbefaling."

Og først da det kom frem, at flere af landets kosmetiske klinikker trodsede anbefalingen, blev den bekendtgørelse, som dikterer, hvem der er lukket ned, ændret til også at omfatte dem. Det bekræfter ministeriet i en mail til TV 2.

Ifølge Frederik Waage, der professor i forfatnings- og forvaltningsret ved Syddansk Universitet, var ministerens ord indtil da derfor den rene luft.

- Der er ikke hjemmel til at lukke virksomheder, når det ikke står i bekendtgørelsen. Så i princippet kunne de være ligeglade med, hvad ministeren siger, og holde åbent så meget de vil, forklarer han.

- Vi vidste ikke, om vi var købt eller solgt

Ifølge Kjenneth Holm var det dog ikke så lige til at holde åbent i strid med sundhedsministerens anbefaling.

- Vores læger ville ikke risikere deres autorisation. Og vi kan jo ikke holde åbent, hvis vores personale ikke kan udføre deres arbejde, fortæller han.

Nedlukningen kostede Cerix i omegnen af 15 millioner kroner i januar og februar. Men da klinikejeren søgte den kompensation, han troede, han var berettiget til, var beskeden både forvirrende og nedslående:

Fordi ministerens besked ikke blev bakket op i loven, var de kosmetiske klinikker i første omgang ikke berettiget fuld kompensation for deres faste udgifter.

Og ifølge koste Kjenneth Holms egne beregninger, ville det koste hans virksomhed i omegnen af fire millioner kroner.

Men ministeren havde jo sagt, at klinikkerne skulle holde lukket. Så mens millionerne fossede ud af kassen, måtte Kjenneth Holm i månedsvis kæmpe for at få svar på, hvordan det hang sammen.

- Vi ringede til alle myndigheder, vi kunne få fat i, men ingen kunne svare os. Det har jo været en frygtelig proces, for det føltes bare som at slå i en pude, og vi anede ikke, om vi var købt eller solgt, fortæller han.

Først i denne uge blev det besluttet, hvor meget kompensation klinikejeren og hans kolleger landet over er berettiget til.

I et mailsvar til TV 2 fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S) tirsdag, at de kosmetiske klinikker kan blive kompenseret fra den dag, Magnus Heunicke bad dem lukke ned.

- De vil derfor have mulighed for at søge om fuld kompensation fra den dato, hvis de ikke har haft nogen omsætning i perioden, på lige fod med andre tvangslukkede virksomheder, skriver Simon Kollerup blandt andet.

Her er hele forløbet:

    1. Liberale erhverv lukkes ned

      Alle liberale erhverv lukkes ned. Blandt andre kosmetiske klinikker er dog undtaget.

    2. Heunicke beder kosmetiske klinikker lukke

      På et pressemøde fortæller sundhedsministeren, at kosmetiske klinikker også skal lukke. Bekendtgørelsen bliver dog ikke ændret.

    3. Bekendtgørelsen ændres

      Bekendtgørelsen bliver ændret, så de kosmetiske klinikker også juridisk er tvangslukket.

    4. Kosmetiske klinikker får kompensation

      I en mail til TV 2 fortæller erhvervsministeren, at kosmetiske klinikker kan få kompensation som tvangslukkede fra 13. januar.

Ministerens udmelding var et "de facto påbud"

Selvom erhvervsministerens besked er en lettelse for klinikejeren, bliver den også modtaget med meget blandede følelser.

- Vi er selvfølgelig vildt glade, for det betyder jo, at vores virksomhed kan overleve. Men vi er stadig blevet behandlet på en dybt urimelig måde, siger Kjenneth Holm.

Og den kritik møder opbakning fra sundhedspolitisk fagchef i Dansk Erhverv Katrina Feilberg Schouenborg.

Selvom hun understreger, at det er positivt, at klinikkerne nu kan få kompensation med tilbagevirkende kraft, kalder hun også forløbet for ”rodet.”

- Ministerens udmelding var et de facto påbud, for selvfølgelig skal man følge myndighedernes anbefalinger. Så virksomhederne har været udsat for et meget forvirrende forløb, hvor de har været fanget i et ingenmandsland, siger Katrina Feilberg Schouenborg.

Minder om Minksagen

Ifølge Frederik Waage, er der da heller ikke umiddelbart nogen synlig grund til at vente med at gøre ministerens påbud til lov.

- Det kan jo lyde som en fodfejl og en detalje, men det her er jo et alt eller intet for virksomhederne. Nedlukningen er enormt indgribende, og den har store omkostninger for mange mennesker, fortæller han.

Derfor er det ifølge professoren kritisabelt, at Kenneth Holm og hans kolleger måtte vente flere måneder på en afklaring om deres ret til kompensation. Det er nemlig ”helt oplagt”, at klinikkerne får erstatning via hjælpepakkerne.

Og selvom sundhedsministeren bestemt havde beføjelser til at lukke de kosmetiske klinikker, vækker forløbet minder om en anden sag, hvor en minister lukkede en branche på et pressemøde, uden at der var hjemmel til det i loven.

- Vi havde en lignende problematik i Minksagen. Selvfølgelig har det juridiske konsekvenser, når en minister står og siger noget på et pressemøde. Det skal man kunne regne med som borger, for han er øverste ansvarlige embedsmand for sit område, siger Frederik Waage.

TV 2 ville gerne have forholdt sundhedsministeren kritikken og spurgt, hvorfor de kosmetiske klinikker i første omgang kun blev anbefalet at lukke ned. Det har dog ikke været muligt at få et interview. I stedet har ministeriet på mail og skriver bl.a.

- På baggrund af henvendelser til Sundhedsministeriet om, at nogle kosmetiske klinikker havde valgt at trodse sundhedsmyndighedernes anbefaling, blev det besluttet at lukke de kosmetiske klinikker ved bekendtgørelse. Det skete den 28. februar 2021.