Boligsalget i februar slår alle rekorder

Salget af boliger har været usædvanligt højt i en lang periode, men Nationalbanken frygter endnu ikke en boligboble.

Boligfesten er fortsat i fuld gang.

Siden Boligsiden i 2011 begyndte at føre statistik over antallet af bolighandler, har portalen ikke set så høje salgstal som i februar 2021.

Her blev der solgt 5954 villaer og rækkehuse samt 2452 ejerlejligheder landet over, viser tal fra Boligsiden.

Ifølge Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør for Boligsiden, er aktiviteten på boligmarkedet opsigtsvækkende.

- Vi har været i en usædvanlig periode nu i knapt et år, hvor der bare er rigtig meget gang i boligmarkedet, siger hun til Ritzau.

I alle landets regioner er salget steget med minimum 30 procent i februar, hvis man sammenligner med februar 2020.

Et overraskende højt salg

Der er flere bud på, hvorfor så mange danskere vælger at købe bolig nu, vurderer Birgit Daetz.

En af forklaringerne er, at boligbyrden - det som husstanden bruger af sin indkomst på at eje boligen - er lav, og dermed har flere råd til at blive boligejere.

- Rigtig mange har sagt: "Okay, med de boligpriser, så kan jeg godt være med", og så tør de godt at kaste sig ud i et nyt eventyr, nu hvor der er god tid, og hvor man kan se frem til, at man måske alligevel ikke kommer på den sommerferie til udlandet, som man håbede på, siger hun til Ritzau.

Alligevel kommer det bag på boligøkonomen, at der er solgt hele 8500 boliger i årets anden måned.

Februar plejer nemlig at være en stille måned, hvor årets salg først stille og roligt er ved at komme i omdrejninger. Samtidig er det også den korteste måned på året.

Rekordsalget taler dog direkte ind i den udvikling, der længe har været på boligmarkedet. Og meget tyder på, at prisstigningerne fortsætter.

Nationalbanken frygter ikke boble

Onsdag offentliggjorde Nationalbanken en prognose for dansk økonomi i 2021 - herunder prisudviklingen på boligmarkedet.

Det forventes, at huspriserne vil stige 9,7 procent i 2021. Det tal skal ses i lyset af, at 2020 var et rekordår for prisstigninger og antal solgte boliger.

På trods af den udvikling mener Nationalbanken ikke, at situationen kan sammenlignes med finanskrisen.

- Dengang var prisstigningerne kraftige over en længere periode, og de var drevet af stigende gæld og forventninger om fortsatte prisstigninger. Altså næsten definitionen på en boble, fortalte Lars Rohde på et pressemøde onsdag.