Business

Prognose: Boligpriserne vil eksplodere i år

Selvom der ikke umiddelbart er udsigt til en boble, skal boligkøbere stadig være på vagt, advarer cheføkonom.

Selvom boligpriserne i løbet af coronakrisen har slået rekorder, forventes de at stige endnu mere i 2021.

Sådan lyder dommen i Nationalbankens nyeste analyse af den danske økonomi.

Her skønnes det, at boligpriserne vil stige med 9,7 procent i 2021. Til sammenligning blev der i den seneste prognose fra december blot spået en prisstigning på 3 procent i år.

Selvom den første nedlukning i foråret 2020 fik boligmarkedet til at bremse op, ser det ikke ud til at have været tilfældet i løbet af vintermånederne.

Kan man ikke tage på ferie, er der penge til ny bolig

Nationalbankens egne beregninger viser, at boligpriserne i december lå 8,5 procent højere end året forinden.

Den stigning skyldes ifølge direktør for Nationalbanken, Lars Rohde, blandt andet, at renterne er lave, mens danskernes indkomster fortsætter med at stige.

- Noget af stigningen skyldes nok også, at pandemien har ændret vores boligbehov og begrænset vores øvrige forbrugsmuligheder. Kan man ikke tage 14 dage til Thailand, kan man jo øge sit boligforbrug, siger han på et pressemøde onsdag.

Men selvom priserne fortsat buldrer afsted, kan udviklingen dog ikke sammenlignes med årene inden finanskrisen.

Kan ikke sammenlignes med finanskrisen

Ifølge direktøren er der helt fundamentale forskelle på prisstigningerne inden finanskrisen og dem, flere lande verden over nu oplever.

- Dengang var prisstigningerne kraftige over en længere periode, og de var drevet af stigende gæld og forventninger om fortsatte prisstigninger. Altså næsten definitionen på en boble, fortæller Lars Rohde.

Og den vurdering er cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, enig i.

- Selvom der kommer store prisstigninger i år, er der jo gode grunde til det. Folk har mange penge, og renten er lav, så ser man på, hvad det faktisk koster at sidde i en ejerbolig, er det ikke dyrt, siger han til TV 2.

I nogle områder er priserne dog alligevel begyndt at blive meget høje. Og derfor skal boligkøbere ifølge Las Olsen være på vagt.

Selvom der lige nu er god grund til de rekordstore stigninger, kan priserne nemlig risikere at falde igen med samme fart – for eksempel hvis renterne stiger.