Business

Økonomer advarer danskerne: Vent med at bruge de sidste feriepenge

Den danske økonomi trænger til et højere forbrug, men de mest trængende brancher er stadig lukket på ubestemt tid.

Nu er det officielt: Allerede fra slutningen af marts kan danskerne søge om at få de sidste to ugers indefrosne feriepenge udbetalt.

Det faldt endeligt på plads i Folketingssalen tirsdag eftermiddag.

Pengene skal fyre op under danskernes købelyst og sætte ekstra fart på de økonomiske hjul. Og ifølge flere økonomer er det bedste for Danmarks kriseramte økonomi da også, at danskerne hæver pengene.

Men det er ikke ensbetydende med, at det også er bedst at bruge dem med det samme. Det fortæller blandt andre overvismand i De Økonomiske Råd Carl-Johan Dalgaard.

- Vi har ikke brug for pengene i samme omfang, som vi havde i efteråret. Derfor ville det klart være bedre for samfundet, hvis udbetalingen af pengene gik hånd i hånd med genåbningen, sagde han sidste uge i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News.

Han frygter, at danskerne bruger pengene, inden det danske samfundet er åbnet op, og at der dermed ikke er et ekstra penge i omløb, når de trængte brancher får lov at åbne igen.

Hvad er de indefrosne feriepenge?

Muligheden for at få udbetalt indefrosne feriepenge er opstået, fordi Danmark 1. september er overgået til en ny ferielov.

I den forbindelse har lønmodtagere fået indefrosset fem ugers opsparet ferie.

Pengene skulle efter planen først have været udbetalt ved folkepensionsalderen, men efter coronakrisens indtog er det besluttet at frigive dem.

De hårdest ramte får ikke gavn af pengene

Ifølge cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre har den danske økonomi hårdt brug for, at forbruget skrues i vejret.

- Vi har jo ikke alle tallene endnu. Men jeg er overbevist om, at økonomien stort set står stille lige nu på grund af restriktionerne og den høje smitte i starten af året, fortæller han.

Alligevel er det ifølge cheføkonomen vigtigt at huske, at pengene gør allermest gavn for den danske økonomi, hvis de udbetales, når landet er åbnet mest muligt op.

Det er nemlig tvangslukkede brancher som restauranter, barer og servicevirksomheder, der har hårdest brug for besøg fra købelystne danskere. Men de er stadig lukket på ubestemt tid.

- Det er jo positivt for økonomien, hvis danskerne bruger penge. Men jeg kan godt frygte, at de, der hungrer mest efter pengene, ikke får gavn af dem, siger Jeppe Juul Borre.

For en uge siden meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen først forventer at præsentere en samlet genåbningsplan 23. marts. Hvornår de hårdest ramte brancher kan åbne, er derfor stadig uklart.

Mange er ikke økonomisk ramt af krisen

Ifølge både Carl-Johan Dalgaard og Jeppe Juul Borre er det bedste, man kan gøre for økonomien at vente med at bruge pengene, til samfundet er åbnet mere op. Og noget tyder faktisk også på, at danskerne ikke mangler penge.

I en ny måling, som Yougov har foretaget for Nordea, svarer næsten halvdelen af danskerne, at de er kommet økonomisk bedre ud af 2020 end året før. Kun hver femte har oplevet, at deres økonomi er skrumpet under coronakrisen.

- Coronakrisen er hård, men det er der mange danskere, som ikke har mærket det på egen krop. For mange er deres formue endda vokset, siger Jeppe Juul Borre.

Alligevel er cheføkonomen ikke i tvivl om, at danskere relativt hurtigt vil finde noget at bruge feriemidlerne på.

Vil blive brugt på opsparing, boligen og detailhandlen

Da de første tre ugers indefrosne feriepenge blev udbetalt i efteråret, blev over 52 milliarder kroner hevet ud. Og ifølge tal fra Danmarks Statistik steg detailsalget på en måned med 8,2 procent, hvilket er den næsthøjeste stigning nogensinde.

Her brugte danskerne især penge på tøj og sko, og det billede, tror Jeppe Juul Borre, kommer til at gentage sig i år.

- Nogle af pengene vil nok ende som opsparing, men kan danskerne ikke komme ud og bruge de samme penge på oplevelser og restauranter, så ender meget igen nok i detailhandlen, siger han.

Samtidig har danskerne gennem coronakrinsen handlet boliger som aldrig før. Og derfor cheføkonomen også, at en stor del af pengene vil blive brugt på renovationer og nybyggeri.

- Boligmarkedet er buldret afsted, og i kølvandet på det vil der altid være et umættet behov for at bygge og forbedre på boligerne, fortæller Jeppe Juul Borre.