Business

I 21 år har de tjent deres egne millioner – nu er dansk hotelkæde på vej mod afgrunden

Selvom hoteller ikke er tvangslukkede, kunne de lige så godt være det, for ingen har lyst til at besøge en tom by, mener hotelejer.

Næsten uvirkeligt.

Det er de første ord, der kommer ud af Sandra Weinerts mund, da hun skal beskrive den situation, hun og hendes mand, Marc Weinert, står i.

På et tidspunkt er der ikke flere penge

Sandra Weinert, ejer af hotelkæden Guldsmeden

Siden slutningen af 90’erne har de bygget hotelkæden Guldsmeden Hotels op fra 26 værelser i Aarhus til 12 hoteller på tværs af Danmark og Norden. År for år er hotelkæden vokset. Flere gæster, flere ansatte, større omsætning.

Men for præcis et år siden ramte coronakrisen ægteparret og deres virksomhed som en mur på en motorvej.

- Det er det mest ufattelige, vi nogensinde har oplevet, og nu har det varet 12 måneder. Det har været en rutsjetur, som jeg ikke rigtig ønsker, nogen andre skal opleve, siger Sandra Weinert til TV 2.

Blodrødt regnskab

I det seneste regnskab kan man aflæse et blodrødt underskud på mere end 26 millioner kroner og en reel frygt for fremtiden.

Efter at have leveret millionoverskud på millionoverskud de seneste år, har Marc og Sandra Weinert nu været nødt til at gå i banken for at sikre, at coronakrisen ikke kvæler Guldsmeden Hotels.

Der er således forhandlinger i gang med virksomhedens bankforbindelser om et lån på 85 millioner kroner. "Selskabets fortsatte drift er betinget af, at den nævnte låneramme opnås", som der står i regnskabet.

Hoteller som de fem i København og fire i Aarhus, der er en del af Guldsmeden-kæden, er ikke tvangslukkede. Men det kunne de lige så godt være, mener Sandra Weinert.

- Vi oplever det som enormt frustrerende, fordi der ikke er en forståelse for, at København har været de facto lukket. Vi har ikke haft en chance for at få gæster i huset, siger Sandra Weinert til TV 2.

Selvom hotelkæden har kunnet søge hjælpepakker for hjemsendte medarbejdere og faste udgifter, som følge af den faldende omsætning, har Guldsmeden Hotels kun fået dækket mellem 65 og 75 procent af sine udgifter, skriver Sandra Weinert i et opslag på Facebook, hvor hun også understreger situationens alvor:

- Vi er ikke ved at gå fra hus og hjem, vi er "bare" ved at gældsætte en ellers sund virksomhed. Da vi ikke er tvangslukkede, er der begrænsning på de hjælpepakker, vi modtager.

Bliver ved, indtil kassen er tom

Tal fra Danmarks statistik viser, at Guldsmeden Hotels ikke er alene.

Gennem halvandet årti har antallet af hotelovernatninger i Danmark været støt stigende. Men da første nedlukning ramte sidste forår faldt bunden ud af turisternes lyst til at besøge de danske hoteller, og selvom der var en lille opblomstring hen over sommeren, ser situationen nu lige så alvorlig ud, som den gjorde tilbage i marts og april 2020.

Den eneste forskel er, at krisen har varet et år, og det har slidt på pengekassen for en hotelkæde som Guldsmeden

- Vi kan blive ved, indtil kassen er tom. Vi har sindssygt høje huslejer og selvfølgelig også lønninger, der skal betales. Så på et tidspunkt er der ikke flere penge. Men jeg regner helt klart med, at der kommer en løsning fra politisk side, som også hjælper os, siger Sandra Weinert til TV 2.

Hun fortæller, at deres hoteller normalt har lukket én uge om året, og bagefter tager det to uger, inden de er tilbage i fulde omdrejninger igen. Så længe må der ikke gå denne gang, men omvendt er det ikke bare at slå dørene op og så forvente, at verden er, som den var inden krisen.

Som hun skriver på Facebook:

- Hoteller er ikke tvangslukkede, men vi har heller ikke noget forretningsgrundlag. En tom by med lukkede restauranter er der ingen der har lyst til at besøge.

Torsdag aften får Sandra Weinert mulighed for at stille spørgsmål til politikerne, når TV 2 sender partilederdebat i anledningen af årsdagen for første nedlukning.

Se debatten live på TV 2 Play fra klokken 19.50 her.