Business

Danskerne grænsehandler dagligvarer for 5,5 milliarder kroner, viser ny analyse

Ifølge analysen vil der være op mod 4800 ekstra arbejdspladser at hente, hvis al grænsehandel blev hjemtaget.

Danskerne grænsehandler hvert år øl, vin, sodavand og andre dagligvare for cirka 5,5 milliarder kroner.

Det anslår en ny analyse fra konsulenthus Boston Consulting Group, der har undersøgt en periode på 12 uger fra sidste forår, hvor grænsen mellem Danmark og Tyskland var lukket ned som følge af coronakrisen.

Undersøgelsen er bestilt af blandt andre Coop og De Samvirkende Købmænd (DSK), fordi grænselukningen gav en unik mulighed for at måle den faktiske størrelse af grænsehandlen.

- Det koster butiksliv, beskæftigelse, uddannelsespladser og skatteprovenu i Danmark. Det er også klima- og miljømæssigt tosset, at en karavane af lastbiler transporterer dagligvarer til butikker syd for grænsen, hvorefter vi henter de samme varer hjem i biler med trailere, udtaler John Wagner, direktør for DSK, i en pressemeddelelse.

Beløbet på 5,5 milliarder kroner er fremkommet ved, at Boston Consulting Group (BCG) har undersøgt den øgede omsætning i ugerne 12 til 24 sidste forår, hvor grænsen mellem Danmark og Tyskland var lukket.

Man har herefter regnet på, hvad det svarer til på et helt år, mens man har forsøgt at justere for de ændrede købsvaner, den generelle nedlukning medførte.

Beløbet er dog behæftet med en grad af usikkerhed, skriver BCG selv.

Fra én palle til 100 på 14 dage

Et af de supermarkeder, der direkte kunne mærke det, da den dansk-tyske grænse lukkede, er Kvickly i Ribe, cirka en times kørsel fra grænsen.

Normalt tager det cirka 14 dage at få solgt én palle sodavand, men da grænsen lukkede sidste forår, blev der solgt omtrent 100 paller på samme tid.

Grænsehandel: Værd at vide om analysen

  • Udført af Boston Consulting Group (BCG), men bestilt af blandt andre Coop og De Samvirkende Købmænd.
  • Analysen undersøger kun fysisk grænsehandel med dagligvarer.
  • BCG skriver selv, at estimatet på 5,5 milliarder kroner er behæftet med ”en grad af usikkerhed”.
  • Enkelte ting kunne indikere, at det faktiske beløb er lavere. Det gælder blandt andet det faktum, at caféer, restauranter mv. var lukket i samme periode, hvilket kan have ført til øget handel.
  • Omvendt har BCG identificeret otte faktorer, der trækker den modsatte vej. Det gælder blandt andet, at større arrangementer var aflyst i perioden, og at der ikke er taget højde for sæsonudsving.

Ifølge Flemming Rasmussen, der er direktør for butikken, har det været med til at fastholde medarbejdere, selvom butikken oplevede et stort fald i salget af blomster, delikatesser og mad ud af huset i de uger.

- Der var medarbejdere, der blev omskolet til at lave noget andet. Der skulle køres flere paller med øl, vand og vin ind. Jeg vil tro, i hele træskolængder, at det nok er mellem tre og fem mand, vi ikke kunne have plads til, hvis salget bare var forsvundet. Men dem har vi fastholdt, siger Flemming Rasmussen.

Ifølge analysen vil der opstå i omegnen af 4800 ekstra arbejdspladser i og omkring detailbranchen, hvis al grænsehandel blev hjemtaget. Arbejdspladserne vil særligt opstå i region Syddanmark, fordi det er her, mest handel med dagligvarer bliver flyttet over grænsen.

Minister: Vi er allerede i gang

I analysen når Boston Consulting Group også frem til, at den danske statskasse går glip af cirka to milliarder kroner i moms, punktafgifter og skat.

Ifølge direktør for Kvickly i Ribe, Flemming Rasmussen, var det særligt på salget af sodavand, hans butik kunne mærke grænselukningen. Boston Consulting Group har anslået, at der hvert år ville blive genanvendt cirka 400 millioner flere aluminiumsdåser, hvis der ikke var tyske dåser uden pant.

Derfor opfordrer både Coop og De Samvirkende Købmænd til, at man får ensartet panten på dåser købt i Danmark og Tyskland.

Til TV 2 fortæller skatteminister Morten Bødskov (S), at regeringen i øjeblikket er i dialog med Tyskland om en sådan ordning.

Egentlig blev der givet håndslag på en aftale allerede i 2015, men siden har processen ligget stille, forklarer ministeren.

Samtidig understreger Morten Bødskov, at man som en del af den seneste finanslov afsatte et trecifret millionbeløb til at aflyse den såkaldte indeksering af visse punktafgifter for blandt andet slik og chokolade. Normalt ville afgifterne følge løn- og prisudviklingen, men sådan bliver det ikke fremover.

Det vil ifølge skatteministeren være med til at hjemtage grænsehandel, fordi afgifterne dermed ikke får priserne til at stige de næste år.

- Men det er klart, at vi hele tiden skal være opmærksomme på, hvad man kan gøre, for at holde mest mulig handel inden for landets grænser. Det er godt for den sydlige region, for grænseregionerne, butikkerne og detailhandlen dér, siger Morten Bødskov til TV 2.