Danmark er ramt af byggeboom, men højere priser kan være på vej
Blandt andre amerikanerne opkøber træ til historisk høje priser, og det vil kunne mærkes på håndværkerregningen, forudser Dansk industri.
Træder man ind i Stark på Frederiksberg i København, er det næsten ikke til at mærke, at landet er lukket ned.
Selvom byggecentre stadig må holde fysisk lukket for private kunder, har håndværkere nemlig lov til at købe byggematerialer som normalt.
Og det har betydet travlhed i butikkerne, fortæller Britta Korre Stenholt, der er administrerende direktør i Stark Danmark:
- Da vi blev lukket end 11. marts sidste år, blev rigtig mange danskere jo sendt hjem. Og så satte mange gang i husprojekter som at male eller at bygge terrasse. Det har vi helt klart godt kunne mærke, fortæller hun.
Men selvom landets håndværkere ikke mangler arbejde, kan de snart blive nødt til at sætte priserne op.
Så går man og drømmer om en ny terrasse, varme i gulvet eller et moderne køkken, skal man derfor forberede sig på en ekstra stor regning.
Corona er gået forbi byggebranchen
Siden Danmark for snart et år siden gik ind i sin første nedlukning, har håndværkerne modsat mange andre bestemt ikke siddet derhjemme.
På grund af det seneste års rekordhøje boligpriser er friværdien for mange af landets boligejere steget markant. Sammen med udbetalingen af de indefrosne feriepenge og historisk lave renter har det givet danskerne ekstra penge mellem hænderne.
Penge, mange har skudt ind i at renovere deres bolig. Det fortæller Peter Stenholm, der er næstformand i Dansk Industri.
- Byggebranchen er på sin vis gået fri af corona. Det kan der være mange grunde til, blandt andet at danskerne ikke har mulighed for at rejse så meget, og så bruger de kræfterne på at sætte boligen i stand, siger han.
Ifølge den seneste prognose fra Dansk Industri forventes renoveringsmarkedet derfor at vokse med otte procent i både 2020 og 2021.
Byggelysten trodser mørke og kulde
Selvom vinterens mørke og kulde normalt lægger en dæmper på arbejdet, ser byggefeberen endda ud til at være fortsat ind i årets første uger.
Det viser tal fra boligportalen 3byggetilbud, som indhenter pristilbud til privatkunder fra omkring 1600 håndværkere.
Her har man i uge seks indhentet tilbud til næsten lige så mange kunder som i de allertravleste uger i 2020. Siden nytår har antallet af henvendelser været 67 procent højere end i samme periode sidste år.
- Normalt går vores omsætning ned fra december til februar. Men i år har det været nogle fine vintermåneder, for håndværkerne har haft mere travlt end normalt, fortæller Britta Korre Stenholt.
Lange ventetider og stigende priser
Byggefeberen betyder dog også flere steder i landet lange ventetider og højere priser hos håndværkerfirmaerne.
Samtidig skal man også forberede sig på, at det snart kan blive markant dyrere at renovere eller bygge nyt.
Byggemarkeder som Stark oplever nemlig lige nu historisk store prisstigninger på byggematerialer – og ifølge Britta Korre Stenholt er prisen på blandt andet træ og stål allerede vokset med over 20 procent.
- Skove i blandt andet Canada været ramt af barkbille-angreb. Det har medført mangel på træ fra de lokale savværker, der ellers leverer meget til det amerikanske marked, og det presser priserne op, forklarer hun.
Samtidig er træ blevet mere populært som et mere bæredygtigt byggemateriale, og sammen med høje transportudgifter på grund af coronakrisen, trykker det priserne endnu mere i vejret.
Og det vil danske boligejere snart kunne mærke, fortæller Peter Stenholm fra Dansk Industri:
- Store prisstigninger på materialer vil næsten uundgåeligt betyde højere priser for kunderne. Det er en almindelig markedsreaktion, så det må man regne med.
Priserne falder ikke foreløbigt
Vicedirektøren i Dansk Industri håber dog på, at håndværkerne og deres kunder vil kunne dele den ekstra udgift imellem sig.
Alligevel frygter Peter Stenholm, at prisstigningerne vil kunne lægge en dæmper på byggeaktiviteten i de danske hjem.
- Vi holder da vejret, for vi ved ikke helt, hvad der kommer til at ske. Synes forbrugerne, at varen er for dyr, vil mange nok vente lidt med at bygge. Det er en naturlig overvejelse at gøre sig, siger han.
Hvor længe de forhøjede priser kommer til at vare, er dog ifølge Peter Stenholm svært at svare på.
Men ifølge Starks administrerende direktør, vil håndværkere nok ikke opleve faldende priser i de danske byggemarkeder lige foreløbigt.
- Så langt som vi kan se ind i første kvartal, forventer vi, at priserne stiger. Men det er svært at sige, hvad der kommer til at se henover sommeren, siger Britta Korre Stenholt.