Business

Se listen: Så meget tjener topcheferne i de største danske virksomheder

Den bedst betalte topchef tjener 170 gange mere om året end en gennemsnitlig dansk lønmodtager.

De seneste uger har nogle af Danmarks største virksomheder aflagt regnskab, og alt tyder på, at den økonomiske krise ikke har ramt toppen af dansk erhvervsliv.

Heller ikke når man kigger på topchefernes lønninger.

Det viser en gennemgang, som Dagbladet Børsen har lavet af de danske C25-selskaber, der har aflagt årsregnskab for 2020. TV 2 har ligeledes været alle regnskaberne og aflønningsrapporterne igennem

Bossen for Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, er den bedst betalte topchef med en årsløn på 56,5 millioner kroner - 155.000 kroner om dagen.

De høje lønninger giver hvert år anledning til diskussion, og det er også tilfældet denne gang.

Ifølge Bent Greve, der er professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhvervsøkonomi ved Roskilde Universitet, er tallene problematiske:

- Selvfølgelig skal en topchef belønnes for sit hårde arbejde, men summerne er ekstreme, og det kan ikke forsvares, siger han til TV 2.

Vi er meget opmærksomme på, at vi i en dansk sammenhæng har høje toplederlønninger

Helge Lund, bestyrelsesformand i Novo Nordisk

Medicinalbosserne høster

Det er andet år i træk, at Lars Fruergaard Jørgensen indtager pladsen som den topchef i Danmark, der tjener mest. I 2020 opnåede han sågar en lønstigning på næsten to millioner kroner.

Helge Lund, bestyrelsesformand i Novo Nordisk, er godt klar over, at lønnen er høj, og at det er noget, som optager mange danskere.

- Vi følger nøje med i debatten om lønninger, ulighed og sammenhængskraft i samfundet, og vi er i Novo Nordisks bestyrelse meget opmærksomme på, at vi i en dansk sammenhæng har høje toplederlønninger, skriver han i en mail til TV 2.

Helge Lund argumenterer dog for, at lønnen afspejler det gode år, som Novo Nordisk har haft, og at Lars Fruergaard har fået virksomheden og medarbejderne godt igennem krisen.

I alt tjente Novo Nordisk mere end 42 milliarder kroner i 2020. Det svarer til godt 115 millioner kroner hver eneste dag hele året rundt.

Generelt er de danske medicinalvirksomheder vokset stødt under pandemien, og det nyder topcheferne godt af.

Mindsteløn på 9,6 millioner kroner

En af de topchefer, som har oplevet en lønnedgang, er Carlsbergs Cees 't Hart. Han måtte tage til takke med hele 25 procent mindre end året før.

Den hollandske erhvervsmand er dog stadig den tredje bedst betalte topchef i Danmark med en løn på 37,2 millioner kroner.

Ifølge Carlsbergs bestyrelsesformand, Flemming Besenbacher, skyldes lønnedgangen, at det har været et hårdt år, hvor der ikke er blevet solgt mange øl på festivaler eller i nattelivet.

- Lønnen afspejler Carlsbergs økonomiske resultater, som med to opjusteringer i et usædvanligt svært år for både Carlsberg og for Carlsbergs kunder er tilfredsstillende, men selvfølgelig ikke lige så gode som årene, inden pandemien ramte os, skriver han i en mail til TV 2.

Mange danskere undrer sig over, hvorfor nogen mennesker skal have så mange penge i løn

Bent Greve, professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhvervsøkonomi ved Roskilde Universitet

Den laveste løn blev dog givet til den tyske topchef i FLSmidth Thomas Schulz, der modtog 9,6 millioner kroner i 2020, en nedgang på 11 procent.

Cementkoncernen har haft et særdeles svært år med en nedgang i omsætningen på 20 procent og har måttet skille sig af med cirka 1700 medarbejdere.

- Det skaber en kløft i samfundet

Selvom nogle topchefer har oplevet en lønnedgang i 2020, er lønningerne generelt steget. Sådan har tendensen været de sidste 15 år ifølge Bent Greve.

Han opfatter de høje lønninger som problematiske, fordi der ikke er nogen dokumentation for, at en virksomhed får så meget ekstra ud af en topchef, som lønnen viser.

Ydermere mener professoren, at det skaber en kløft i samfundet, når der er så stor forskel på lønnen for en topleder og en almindelig dansk lønmodtager.

- Mange danskere undrer sig over, hvorfor nogen mennesker skal have så meget i løn, og det kan jeg godt forstå. De går også på arbejde hver dag og knokler mange timer, siger han.

En gennemsnitlig dansker tjener 330.000 kroner om året ifølge Danmarks Statistik. Den topchef, der tjener mest, får dermed mere end 170 gange så meget i løn.

Fra politisk hold har der før været tale om, at der skulle laves et loft på topchefernes lønninger. Det foreslog SF eksempelvis i januar 2020.

Den model er Bent Greve dog ikke tilhænger af. Han mener ikke, staten bør blande sig i private virksomheders løn.

I stedet bør virksomhederne stille sig et spørgsmål, når de fastansætter deres topchefers løn: Hvor meget ekstra værdi tilfører personen til virksomheden?

Afstemning

Mener du, at danske topchefer får for meget i løn?