Business

Ingen krise i toppen af dansk erhvervsliv - overskuddet voksede i 2020

Kigger man kun på bundlinjen, kan det være svært at spore nogen krise i landets største virksomheder. Flere har fundet et lyspunkt i pandemien.

Selvom den økonomiske krise er skyllet ind over det meste af verden som følge af coronapandemien, ser Danmarks største virksomheder ud til at komme tørskoet igennem.

Ud af de 24 virksomheder, der udgør det danske eliteindeks for aktier, C25-indekset, har de 16 offentliggjort deres årsregnskab for 2020 inden for den seneste måned.

I alle 16 selskaber er der et solidt overskud på bundlinjen, og tilsammen tjente selskaberne i omegnen af 113 milliarder kroner sidste år.

Det er en samlet fortjeneste på godt 20 milliarder kroner mere end i 2019, viser TV 2’s gennemgang af regnskaberne. Bag det tal ligger store udsving til både den ene og den anden side.

115 millioner kroner om dagen

Den absolutte topscorer, når man kigger på bundlinjen for 2020, er medicinalselskabet Novo Nordisk, der primært sælger insulinprodukter til folk med sukkersyge.

I alt tjente Novo Nordisk mere end 42 milliarder kroner i 2020. Det svarer til godt 115 millioner kroner hver eneste dag hele året rundt. Men også på den såkaldte toplinje – hvor meget virksomheden har omsat for – har Novo Nordisk haft en lille fremgang.

Sundheds- og medicinalsektoren blev allerede i coronakrisens forår udpeget som mulige vindere, fordi folk formentlig ikke ville stoppe med at købe den medicin og modtage den behandling, de skulle bruge, selvom de måtte skære ned i deres samlede forbrug.

Alligevel er coronapandemien ikke uden problemer for Novo Nordisks forretning, oplyser selskabet i sit årsregnskab.

I 2020 er der blevet påbegyndt færre behandlinger, fordi læger har haft mindre tid med deres patienter, og noget lignende kan ske i 2021, lyder advarslen.

Alle Mærsks milliarder

Sammenligner man årsresultatet for 2020 med årsresultatet for 2019, har ingen haft større fremgang end transportgiganten AP Møller – Mærsk.

I 2019 endte Mærsks årsresultat med et minus på 44 millioner amerikanske dollars – cirka 300 millioner danske kroner. I 2020 tjente firmaet omvendt 2,9 milliarder amerikanske dollars.

Det svarer til et overskud på over 18 milliarder danske kroner, og det gør Mærsk til Danmarks næstmest profitable børsnoterede virksomhed i 2020.

C25-indekset og regnskaberne

  • C25-indekset består af de 25 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs.
  • Da der både indgår en A- og en B-aktie for A.P. Møller – Mærsk består indekset kun af 24 virksomheder, trods sit navn.
  • Tre virksomheder kører med såkaldt ”forskudt regnskabsår". Det gælder Ambu, Chr. Hansen og Coloplast. De er fjernet fra denne opgørelse.
  • Nogle af virksomhederne har aflagt regnskab i en anden valuta end danske kroner. Det gælder blandt andre Mærsk (US Dollars) og Vestas (Euro). Her er beløbene blevet omregnet.
  • Bavarian Nordic, Genmab, ISS, Jyske Bank og Royal Unibrew kommer med regnskab senere og indgår derfor ikke.

Tilbage i foråret var der ellers bekymring for, hvordan coronakrisen ville påvirke Mærsk. Dengang var der frygt for, at lukkede kinesiske fabrikker ville betyde færre container på tværs af de store verdenshave og dermed mindre arbejde for Mærsks skibe.

Men sådan er det ikke gået.

I november sagde Mærsks topchef, Søren Skou, til Berlingske, at virksomheden nød godt af forbrugernes ændrede vaner:

- Mange af de penge, som forbrugerne ikke har brugt på ferier, på sportskampe og andet, er blevet brugt på at købe en ny fladskærm eller et par nye sko.

Samtidig er overskuddet resultatet af en flere år lang transformation, der har haft til formål at forenkle AP Møller – Mærsk.

Også den anden store logikstikvirksomhed, DSV Panalpina, har kunnet se sit overskud vokse i 2020. Knap 4,3 milliarder kroner landede DSV Pinalpinas overskud på for året, og det er mere end virksomheden på noget andet tidspunkt har opnået.

Grønne hjælpepakker

Bortset fra Novo Nordisk og AP Møller - Mærsk står energiselskabet Ørsted bag årets bedste regnskab målt på overskud. 16,7 milliarder kroner tjente virksomheden, der er delvist ejet af den danske stat.

En stor del af overskuddet skyldes frasalget af Ørsteds elforretning - der blandt andet tæller Radius - til den danske energikoncern Seas-NVE sidste år, oplyser Ørsted i sit årsregnskab.

Her kan man også læse, at Ørsteds største forhindring som følge af pandemien var en fabrik i Singapore, der blev midlertidigt lukket. Det førte til en midlertidig lukning, men det kommer ikke til at få nogen større betydning.

Tværtimod er det virksomhedens håb, at de økonomiske hjælpepakker, der blev delt ud i store dele af verden, kan sætte fart på den grønne omstilling og dermed komme Ørsted til gode - særligt den rekordstore hjælpepakke fra EU på 750 milliarder euro.

Øl, smykker og bank er blevet ramt

Omvendt har en anden af landets største virksomheder, Carlsberg, direkte måttet se sin forretning blive påvirket af pandemien og den deraf følgende nedlukning. Cirka en halv milliard er Carlsbergs overskud skrumpet med i 2020.

- Øl bliver oftest nydt i sociale lag, og markeder blev derfor påvirket af restriktioner og nedlukninger, der holdt forbrugerne fra at deltage i sociale aktiviteter, skriver Carlsberg i årsregnskabet.

Det selskab, der har set det allerstørste dyk i profit, er dog Danske Bank. Til trods for at ledelsen i den skandaleombruste bank kan glæde sig over et overskud på 4,5 milliarder kroner, er der langt op til overskuddet i 2019, der endte på godt 15 milliarder.

En stor del af forklaringen skyldes såkaldte nedskrivninger på lån, som er de penge, banken regner med at få tilbage ud af deres udlån. På grund af krisen antager Danske Bank, at nogle kunders betalingsevne er blevet dårligere, og dermed må de formentlig vinke farvel til en større del af de penge, de har lånt ud, end de ellers ville.

Også smykkevirksomheden Pandora, der har haft mange butikker lukket som følge af pandemien, står noteret for et mindre overskud i 2020 end i 2019. Cirka en milliard kroner er der blevet skåret af Pandoras bundlinje, hvis man sammenligner de to tal.