Business

Landets genbrugsbutikker bugner: - Vi kan knap nok åbne døren for varer

Flere butikker har været nødt til at tage alternative opbevaringsmetoder i brug eller helt lukke for donationer på grund af pladsmangel.

Hos Røde Kors i Bagsværd er den 1000 kvadratmeter store butik propfyldt. Faktisk kan man næsten ikke åbne hoveddøren uden at støde mod gamle teaktræsmøbler og kasser med legetøj og julepynt.

Kaosset skyldes, at butikken de seneste uger har modtaget ekstremt mange varer, fortæller Carsten Ringvie, som er butiksleder i Røde Kors i Bagsværd.

- Det er helt vildt. Vi har ting placeret overalt; på gangene, i kælderen, sågar i et skur udenfor, siger han til TV 2.

Og det er ikke en enlig svale.

Fortællingen er den samme i genbrugsbutikker landet over, oplyser Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Kirkens Korshær.

Lukker for donationer

Over weekenden måtte Carsten Ringvie træffe en svær, men nødvendig beslutning. Butikken i Bagsværd tager ikke længere imod varer.

- Vores butik og lager er fyldt op – vi har ikke plads til mere, lyder det på de sociale medier.

Carsten Ringive har hele tiden tænkt, at de godt kunne finde bare lidt mere plads i butikken, men da genåbningen endnu engang blev udskudt – nu til 28. februar – måtte han sige stop.

- Ikke nok med, at vi modtager så mange varer, så har vi også ringe mulighed for at sælge noget, fordi vores butik er lukket, siger han.

Ifølge Tina Donnerborg, chef for genbrug i Røde Kors, har flere Røde Kors-butikker truffet samme beslutning, fordi lagrene simpelthen er fyldt op.

Heller ikke Kirkens Korshær eller Folkekirkens Nødhjælp tager imod flere donationer, før butikkerne åbner op igen, oplyser de.

Opfindsomheden har blomstret

Både Tina Donnerborg og Carsten Ringvie er overbeviste om, at boomet i indleveringer skyldes, at mange har brugt tiden under corona på at rydde op i gemmerne derhjemme.

Det har tvunget butikkerne til at tænke kreativt for at få plads til danskernes gamle guld.

- Hos Røde Kors i Viborg har man eksempelvis lejet en skibscontainer til ekstra opbevaring, fortæller Tina Donnerborg, der har hørt mange lignende historier fra butikker rundt om i landet.

Vi skal til at sælge gennem vinduerne, og det bliver virkelig fedt

Carsten Ringvie, butiksleder i Røde Kors i Bagsværd

I butikken i Bagsværd er opfindsomheden også blomstret.

Her har de frivillige ikke bare udnyttet kælderarealet, men også hængt utallige hylder op på væggene, så pladsen blev udnyttet bedst muligt.

Derfor er det også ekstra ærgerligt, at man nu alligevel er nødsaget til at lukke for at modtage flere varer, mener butikslederen.

Vil sælge gennem vinduerne

Selvom Carsten Ringvie og kollegerne ikke længere tager imod varer, er de ikke efterladt helt uden arbejde.

60 ud af 240 Røde Kors genbrugsbutikker er nemlig begyndt at sælge online, og butikken i Bagsværd er en af dem.

Salget foregår primært på Facebook og DBA, men også den nye 'click and collect'-løsning, som regeringen præsenterede på et pressemøde fredag, vil blive taget i brug.

- Vi skal til at sælge gennem vinduerne, og det bliver virkelig fedt, siger butikslederen.

Han håber, at salget kan frigøre noget plads til de varer, som forhåbentlig vil blive indleveret, når butikken åbner igen.

- Gem for Guds skyld jeres ting. Der er så mange gode sager derude i de danske hjem, og vi glæder os til at modtage det hele meget snart, siger Carsten Ringvie.