Business

Katastrofeår føltes som "dårlig zombie-gyser" for hoteldirektør

Da Søren Faerber blev direktør i Scandic Danmark, fik selskabet det bedste regnskab nogensinde. Sidste år var det vendt til det værste.

Det har bestemt ikke været noget spaophold at drive hotel gennem det seneste år.

Siden coronavirussen for alvor bed sig fast, har både Danmark og resten af verden været mere eller mindre lukket ned. Og det gør ondt, når man som Søren Faerber er direktør i landets største hotelkæde, Scandic Danmark.

- Jeg kunne mange gange godt have forestillet mig bare at sætte mig i et mørkt hjørne derhjemme med et glas rødvin, fortæller han i TV 2s nye programserie 'Visioner for Millioner'.

I det første år efter han 2019 overtog direktørstolen i Scandic, lykkedes det ham nemlig at hente det bedste regnskab i selskabets historie.

Men få måneder senere lukkede landet ned – og pludselig sad Søren Faerber alene på sit kontor i København.

- Der er plads til 110 mennesker på kontoret, men der var ikke en lyd. Det føltes som at være med i en exceptionelt dårlig zombie-gyser fra 80’erne, fortæller han.

Og når Scandic om få dage præsenterer det seneste års regnskab, vil det være blevet vendt til det værste nogensinde, fortæller han til TV 2.

Visioner for Millioner

I 'Visioner for Millioner' taler TV 2 med danske erhvervsledere om deres drømme og visioner for fremtiden.

Du kan se programmet hver onsdag klokken 12.40 på TV 2 News og efterfølgende på TV 2 Play.

Besøgende faldt til en tiendedel

På grund af coronaen og nedlukningen af de danske grænser er de fleste gæster blevet væk fra de danske hoteller.

Efter at statsministeren lukkede landet ned i foråret, styrtdykkede antallet af månedlige hotelovernatninger på to måneder med flere end 1,3 millioner. Det svarer til et fald på 91 procent.

Og selvom gæsterne begyndte at vende tilbage hen over sommeren, betyder blandt andet vinterens nedlukning, at danske hoteller sidste år kun havde halvt så mange gæster som i 2019.

Og derfor måtte Scandic-direktøren også fyre hver anden af sine medarbejdere.

- At stå og sige farvel til halvdelen af vores medarbejdere, som vi gjorde i sommer, er tragisk. Det gjorde virkelig ondt i hjertet, fortæller Søren Faerber.

Horesta: Det har været ganske forfærdeligt

Det er ikke kun Scandic, der har måttet kæmpe for at holde hovedet oven vande. Det fortæller direktør i hotel-, restaurant- og turisterhvervets brancheorganisation, Jens Zimmer Christensen.

- 2020 har været ganske forfærdelig. Der er hoteller, som har måttet lukke, fordi de ikke engang kan tjene deres personalelønninger ind, siger han til TV 2.

Jens Zimmer Christensen håber dog forsigtigt på, at hotellerne så småt får mulighed til at åbne omkring påske.

Men selv hvis det sker, er det ifølge Horestas direktør endnu ikke til at sige, om en genåbning til foråret vil lette presset på hoteller som Scandics.

- Jeg har ikke svaret. For først og fremmest skal gæsterne have lov til at komme fra udlandet, så skal de også ville det, og så skal de have en mulighed for at komme til landet med for eksempel fly, siger Jens Zimmer Christensen.

”Vi har mælkesyre i benene”

I de tomme Scandic-hoteller har Søren Faerber dog valgt at se tiden an.

Egentlig var det meningen, at kæden i det tidlige forår skulle åbne to store, nye hoteller i København - men det er nu blevet udskudt.

Men alligevel er Søren Faerber overbevist om, at 2021 bliver et år med fremgang.

- Vi får jo ikke en sommer, der er lige så god som 2019, men måske halvt så god. Det er overhovedet ikke til at prale af, men lige nu er vi jo bare begejstrede over, at det går den rigtige vej, siger han.

Efterhånden som vinter bliver til sommer og flere og flere bliver vaccineret, vil hotelgæster fra vores nabolande nemlig ifølge direktøren hurtigt begynde at komme til Danmark.

Og indtil da må både Søren Faerber og den resterende halvdel af Scandics ansatte bide tænderne sammen.

- Jeg plejer at sammenligne det med den sidste etape i Tour De France. Vi har mælkesyre i benene, og vi er voldsomt trætte. Men nu tager vi en sidste etape, fortæller han.