Kosmetisk klinik åbner i strid med anbefalinger: - Vi er nedlukket uden kompensation
Selvom kosmetiske klinikker opfordres til at holde lukket, er det ikke ulovligt for dem at åbene, oplyser Sundhedsministeriet.
Det var en svær beslutning, da speciallægen i dermatologi Emil Henningsen mandag morgen åbnede dørene på klem til sin kæde af skønhedsklinikker.
Selvom det ikke er ulovligt, er myndighedernes besked til kosmetiske klinikker som hans nemlig ikke til at tage fejl af: På grund af risikoen for smitte skal de holde lukket.
Men den besked er kun en anbefaling. Og selvom Emil Henningsen, der ejer kæden af klinikker Cutis Clinic, helst fulgte myndighedernes råd, ser han nu ikke anden mulighed end at åbne.
- Sundhedsmyndighederne anbefaler os at holde lukket. Men vi kan ikke leve af en anbefaling, hvis der ikke følger en kompensation med, fortæller han til TV 2.
Alligevel har Emil Henningsen indtil videre kun åbnet for patienter med hudsygdomme, som også behandles i det offentlige sundhedsvæsen.
For selvom rent kosmetiske indgreb som botox, ansigtsløft og hårfjerning normalt udgør cirka 80 procent af hans omsætning, frygter han danskernes reaktion, hvis han også åbner for skønhedsbehandlinger.
- Jeg risikerer en masse dårlig omtale, hvis jeg som den eneste stak næsen frem og åbnede for de kosmetiske behandlinger. Men jeg er reelt lukningstruet indenfor en måned, så jeg er nødt til at gøre et eller andet.
En anbefaling – men ikke et påbud
På et pressemøde 16. december meddelte regeringen, at de liberale erhverv endnu en gang måtte lukke.
Nedlukningen gjaldt dog ikke for blandt andre private sygehuse og klinikker, som autoriserede sundhedspersoner driver eller er ansat i. Og derfor holdt Emil Henningsen og hans kolleger landet over åbent som normalt.
Men den 13. januar tonede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) igen frem på landet tv-skærme og understregede, at også kosmetiske klinikker skulle lukke ned.
- Kosmetiske behandlinger og indgreb kan godt vente, og derfor skal disse klinikker også holde lukket, sagde ministeren blandt andet.
Men selvom anbefalingen blev skærpet, blev loven aldrig ændret. Det bekræfter Sundhedsministeriet i et mailsvar til TV 2.
Og selvom kosmetiske klinikker landet over fulgte de nye anbefalinger, har de derfor ikke ret til samme kompensation som erhverv, der er lukkede ved tvang.
- Det er i virkeligheden det, jeg synes er mest håbløst. Det er noget klumset håndteret, for vi er de facto nedlukket, men der følger ikke nogen kompensation med, fortæller Emil Henningsen.
Kan føre til "desperate handlinger"
Hos Dansk Erhverv er man enig i, at sundhedsmyndighedernes anbefaling er problematisk.
Og selvom sundhedspolitisk fagchef Katrina Feilberg Schouenborg ikke opfordrer til, at virksomheder trodser myndighedernes anbefalinger, forstår hun godt klinikkernes frustration.
- De kosmetiske klinikker er jo lukket ned. Men det er på baggrund af en anbefaling og ikke en egentlig nedlukning, så de står i en noget rodet affære, siger hun.
Tvangslukkes en virksomhed, har den nemlig ret til fuld kompensation for alle sine faste udgifter – for eksempel husleje, forsikringer, leje af udstyr og lignende.
Men er virksomheden ikke tvangslukket, beregnes kompensationen ud fra, hvor meget omsætningen er faldet siden 9. december. Og fordi de kosmetiske klinikker holdt åbent helt indtil midten af januar, kan det skære en solid luns af deres kompensation.
Og ifølge Katrina Feilberg Schouenborg kan det få nogle til – med loven i hånden – at trodse sundhedsministeren.
- Man er ikke lukket juridisk gennem den her anbefaling, men det er jo de facto et påbud. I yderste konserves kan det føre til desperate handlinger for nogle virksomheder, siger hun.
Enten tvangslukning eller fuld genåbning
Derfor håber både Emil Henningsen og hans kolleger i branchen, at der snart kommer en afklaring.
Og indtil videre ser han to muligheder:
- Enten skal man lade os omfatte af et reelt påbud om nedlukning, eller også skal vi sidestilles med andre autoriseret sundhedspersonale, som kan holde åbent med retningslinjer for hygiejne og værnemidler, siger Emil Henningsen.
Indtil da vil han fortsat lukke kunder ind på sine klinikker.
Og selvom han endnu ikke foretager kosmetiske behandlinger, er han stadig nervøs for, hvordan hans genåbning bliver modtaget.
- Det er selvfølgelig en prøveballon for at se, hvad reaktionerne er ude i markedet. Jeg er jo bekymret for, om jeg ender i en shitstorm.
TV 2 har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Sundhedsministeriet. Det har endnu ikke været muligt.