Business

Super Bowl-vinder kan afsløre aktieåret, hvis man tror gammel teori

- Jeg håber ikke, at der er nogen ved deres fulde fem, som investerer ud fra det, siger investeringsstrateg.

Natten til mandag dansk tid kunne Tampa Bay Buccaneers for anden gang i klubbens historie kalde sig vinder af Super Bowl.

Ikke nok med at Super Bowl er den største sportsbegivenhed i Amerika med flere hundrede millioner seere verden over - den kan også spå, om det kommende aktieår byder på stigninger eller fald. I hvert fald hvis man tror på teorien om den såkaldte ”Super Bowl Indikator”.

Teorien har eksisteret i over 40 år og har en succesrate på hele 75 procent.

Hvis man kunne forudse markedet på så nem en måde, så gjorde alle det

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrategi i Danske Bank

Men hvad ligger der egentlig bag den mystiske fortælling? Og er der nogen, som rent faktisk tror på den?

Super Bowl indikatoren

I 1978 introducerede Leonard Koppett, sportsjournalist på The New York Times, en mærkværdig teori til at forudse aktiemarkedet.

Han fortalte, at der indtil nu havde været en sammenhæng mellem, hvem der havde vundet Super Bowl, og hvor godt et aktieår, det var blevet.

For at forstå teorien, skal man vide, at den professionelle liga for amerikansk fodbold (NFL) er delt op i to lige store konferencer: American Football Conference (AFC) og National Football Conference (NFC). I finalen mødes altid et hold fra hver konference.

I alt sin enkelthed går Koppetts teori ud på, at hvis et hold fra NFC-konferencen vinder, vil aktiemarkedet stige det det år.

Hvis et hold fra AFC vinder, vil aktiemarkedet derimod falde det år.

Da teorien blev introduceret i 1978, havde den holdt stik hvert eneste år, siden Super Bowl først blev afholdt i 1967.

En analyse foretaget i januar 2020 viste, at indikatoren har haft ret i 40 ud af 53 tilfælde målt på det amerikanske aktiemarked S&P 500. Det er en succesrate på 75 procent.

Da et hold fra NFC-konferencen vandt i går, betyder det ifølge teorien, at aktiemarkedet vil stige i år.

Kan man forudsige aktiemarkedet?

Selvom en succesrate på 75 procent lyder lovende, har teorien absolut intet hold i sig, hvis man spørger Lars Skovgaard Andersen, som er investeringsstrategi i Danske Bank.

Ifølge ham er det så godt som umuligt, at vinderen af Super Bowl skulle have nogen effekt på de finansielle markeder.

- Hvis man kunne forudse markedet på så nem en måde, så gjorde alle det, siger han.

Lars Skovgaard Andersen fortæller, at der florerer mange lignende myter, eksempelvis ”sell in may”, der forudsiger, at man altid skal sælge aktier i maj, hvis man vil have et godt afkast.

Heller ikke det holder stik ifølge Lars Skovgaard Andersen.

- De mange historier er bestemt med til at bringe investorerne i tvivl, men jeg håber ikke, at der er nogen ved deres fulde fem, som investerer ud fra dem, siger han.

Den kloge narrer den mindre kloge

Ifølge Lars Skovgaard Andersen er der ingen nem genvej til at investere. Det handler udelukkende om at sætte sig ordentligt ind i sagerne og analysere markedet til bunds.

Men er det overhovedet nødvendigt?

i 1973 udgav den amerikanske professor Burton Malkiel bogen 'A Random Walk Down Wall Street'. Her skriver han blandt andet, at aber med bind for øjnene kan udvælge aktier lige så godt som eksperter.

Den tese blev testet på det amerikanske medie Wall Street Journal i 1998. Her fik en række ansatte bind for øjnene, hvorefter de smed dartpile efter en tavle bestående af tilfældige amerikanske børsnoterede aktieselskaber fra Dow Jones-indekset. Eksperterne derimod udvalgte efter nøje analyse deres aktier.

Forsøget blev gentaget 100 gange, og i 61 procent af tilfældene fik eksperterne ret, mens "aberne" fik ret i 39 procent af tilfældene.

Mange har siden brugt forsøget til at hævde, at eksperter ikke er særlig meget bedre end aber til at forudse, hvordan det finansielle marked vil se ud.

Lars Skovgaard Andersen anerkender, at analytikere kan tage grueligt fejl til tider, og på visse punkter er en abe lige så god.

- Når markedet vender fuldstændig rundt, og der sker noget uforudsigeligt, så tror jeg på, at en abe er lige så god som en analytiker.

- Ingen kan forudsige fremtiden, men analytikere kan bestemt sige noget fornuftigt om aktier ud fra den situation, vi står i lige nu - også mere end en abe, siger han.