Business

Øget hjælp på vej til de selvstændige

Venstre hævder, at der er flertal uden om regeringen for at hæve kompensationen til de selvstændige. Det afviser Morten Bødskov.

På et pressemøde fredag oplyste skatteminister Morten Bødskov (S), at regeringen vil forbedre forholdene for de selvstændige erhvervsdrivende, der lige nu lider under nedlukningen.

- Der er behov for, at særligt de små butikker får en ekstra håndsrækning, fordi de kæmper hårdt lige nu, sagde han.

Umiddelbart er der bred politisk opbakning til at øge hjælpen til de selvstændige, men hvordan hjælpen konkret skal udformes, er der både uenighed og stor forvirring omkring.

Tidligere i dag oplyste Sophie Løhde (V) på sin Twitter. at Venstre havde samlet et flertal til en aftale uden om regeringen.

Det afviser både regeringen og Radikale Venstre.

En aftale uden om regeringen?

Venstre har længe kæmpet for, at lønkompensationen til selvstændige skal øges, så den er på niveau med lønmodtagernes.

Som reglerne er i dag kan selvstændige søge om 23.000 kroner om måneden, mens lønmodtagere kan få op til 30.000 kroner i kompensation.

ifølge Sophie Løhde har der fredag middag tegnet sig et flertal udenom regeringen for, at lønkompensationen for de selvstændige skal øges med 7000 kroner om måneden.

Til Ritzau fortalte Andreas Steenberg (R) fredag, at også de radikale bakker op om forslaget, men til TV 2 siger Katrine Robsøe (R) dog følgende:

- Vi ønsker ligesom Venstre at hæve kompensationen for de selvstændige, men vi har ikke indgået en aftale uden om regeringen. Tværtimod vil vi gerne have regeringen med i aftalen.

Radikale Venstre vil ifølge Katrine Robsøe gå forhandlingens vej og venter med at tage endeligt stilling til Venstres forslag, før det skal behandles i Folketinget tirsdag.

Lyn-analyse

Krisen kradser nu så hårdt i Danmark, at regeringen er nødt til at gøre noget ekstra for at sikre, at dansk økonomi ikke for alvor sejler baglæns.

Regeringen er samtidig under pres fra de borgerlige, som ønsker at øge kompensationen til selvstændige med 7000 kroner om måneden.

I første omgang har Radikale Venstre valgt forhandlingens vej, og det betyder, at regeringen kan undvige venstres forslag ved at lave en pakke, der er så attraktiv, at man holder fast på et bredt flertal.

Det er dog min vurdering, at den endelig pakke vil indeholde en større kompensation af de små selvstændige. 

Regeringen afviser blankt

På pressemødet fredag afviser skatteminister Morten Bødskov (S) ligeledes at kende til et flertal uden om regeringen.

- Så vidt jeg har fået oplyst, er der ikke flertal bag at øge kompensationen til de selvstændige, siger han.

Morten Bødskov understreger dog, at det er et af de forslag, der skal drøftes, når der i de kommende dage bliver forhandlet om øget hjælp til de selvstændige.

Regeringen har indtil nu holdt fast i, at kompensationen til selvstændige skal være lavere end lønmodtagernes, fordi de kan tjene penge ved siden af, eksempelvis på onlinesalg.

'Click and collect'-løsning på vej

På pressemødet fredag meddelte Morten Bødskov, at regeringen vil indføre en såkaldt 'click and collect'-løsning.

Den skal hjælpe særligt de små butikker, så de kan modtage betaling for bestilte varer i den fysiske butik i stedet for at være afhængige af en betalingsløsning på nettet.

- Den skobutik eller boghandel, der lige nu må holde lukket, kan begynde at sælge igen, siger Morten Bødskov.

Ifølge ham er det en målrettet ordning, som kan hjælpe mange små virksomheder med at tjene penge igen, selvom de ikke har onlinesalg.

Flere initiativer kan være på vej, når forhandlingerne om hjælpepakkerne går i gang fredag eftermiddag.