Business

Mette Frederiksen vil sælge danske klimaløsninger i USA: - Jeg sætter mig selv i spidsen

Selvom Joe Biden vil drive den grønne omstilling frem med amerikansk innovation, er der gode muligheder for dansk eksport, mener statsministeren.

Med en ny klimaplan til billioner af kroner vil den amerikanske præsident, Joe Biden, sætte skub i USA’s grønne omstilling.

Og de billioner skal danske virksomheder sikre sig en luns af - i hvert fald hvis det står til statsminister Mette Frederiksen (S).

Fredag samlede hun derfor topchefer fra virksomheder som Ørsted, Vestas og Danfoss til et møde på Marienborg. Og her gjorde hun det klart, at hun selv vil bære de rød-hvide farver tværs over Atlanten.

- I det øjeblik, vi kan rejse forsvarligt til USA igen med coronaen, så sætter jeg mig selv i spidsen for et erhvervsfremstød, sagde hun efter mødet.

13 gange så mange vindmøller som Danmark

Der er nemlig svimlende store beløb på spil, når Joe Biden gennem de kommende år vil gøre USA grønnere.

Blandt andet har delstater på den amerikanske østkyst forpligtet sig til at opføre havvindmøller, der inden 2035 kan producere 13 gange så meget strøm som de danske havmølleparker tilsammen. Og i USA's mest folkerige delstat, Californien, vil man endda være helt CO2-neutral i 2045.

Samtidig vil USA over de næste 30 år investere i klimavenlige landbrugsløsninger for 4300 milliarder kroner.

Samlet set kommer planen til at koste den amerikanske statskasse 10,5 billioner kroner – og ifølge statsministeren kan mange af de penge ende i danske lommer.

- Jeg tror, det kan blive stort. Der er tale om så kæmpestore investeringer, at man knap kan tælle nullerne. Og når Biden specifikt nævner offshore vind, er mulighederne store, siger Mette Frederiksen.

Lyn-analyse

At Mette Frederiksen selv vil stå i spidsen for indsatsen viser, at regeringen tænker langsigtet. Man vil sikre, at de danske eksport-kanoner står stærkt, når verdensøkonomien lukker op igen.

Det er en helt oplagt mulighed for regeringen med statsministeren i spidsen at spille det grønne kort overfor den nyvalgte præsident. USA er sammen med Tyskland vores vigtigste eksportmarked, så man må ikke undervurdere det amerikanske marked, når det kommer til grøn teknologi.

Men det bliver interessant at se, hvor meget USA vil gøre for at beskytte sine egne arbejdspladser.

Forhindringer skal fjernes på højeste niveau

Men før Danmark for alvor kan nyde godt af Joe Bidens klimaplan, skal vejen først banes for de danske industri-flagskibe. Det fortæller international direktør i Dansk Industri, Thomas Bustrup, som også sad med til fredagens møde.

Gennem de seneste fire år har Donald Trump nemlig sat en række nye forhindringer i vejen for dansk eksport til USA. Men ifølge direktøren kan et statsministerbesøg i Det Hvide Hus måske være med til at bryde isen.

- Hvis nogle af de hindringer skal væk igen, er det en sag, der skal løses på allerhøjeste niveau. Og der kunne et besøg fra den danske statsminister være et skridt i den rigtige retning, siger Thomas Bustrup.

Og ifølge Mette Frederiksen er det også en klar ambition at styrke samarbejdet mellem den danske og amerikanske regering og ”åbne døre for det danske erhvervsliv.”

- Vi er villige til at gå langt og gøre, hvad vi kan fra regeringens side for at støtte danske virksomheder i at fremme den grønne omstilling i USA, siger hun.

Ikke et enten eller – men både og

Der er dog ingen sikkerhed for, hvor amerikanerne kigger hen, når der skal købes ind af klima-teknologi.

Biden har tidligere præsenteret en vision om, at klimaomstillingen skal drives af amerikanerne selv og skabe intet mindre end 10 millioner nye jobs i USA.

- Her taler vi om amerikansk innovation, amerikanske produkter og amerikanske jobs, fortalte han, da han sidste uge præsenterede klimaplanen.

Men den vision står ifølge Mette Frederiksen ikke i vejen for, at Danmark også kan vinde noget på udviklingen.

Tager danske virksomheder amerikanske markedsandele, vil det nemlig ikke kun skabe jobs i Danmark - men også i USA, forudser hun:

- Jeg ser det ikke som et enten eller, men som et både og. Kan vi både skabe vækst i USA og i Danmark, er det kun godt for verden.