Det nye aktiemarked

Dansker deltog i angrebet på Wall Street: - Det har aldrig været for at tjene penge

Ifølge en ny undersøgelse er der bred opbakning blandt danske aktionærer til GameStop-investorerne, der gik imod Wall Street.

De første GameStop-aktier, som danske Philip Hviid købte, kostede 38 dollars stykket.

Han havde i et par år fulgt med på Reddit-forummet Wall Street Bets, og i starten af 2021 var GameStop den aktie, der blev talt mest om på debatforummet.

Da prisen steg til 292 købte Philip Hviid nogle flere aktier. Og da kursen var steget til over 300 dollars per aktie, købte han igen.

I alt har 19-årige Philip Hviid brugt cirka 20.000 kroner på GameStop-aktier den seneste måned, hvor kursen er rutsjet op og ned. Men hans opkøb i aktien, der har været i centrum for hele aktiemarkedet de seneste uger, havde et helt andet formål end profit.

Det fortæller den unge investor i TV 2-programmet ’Business Class’.

- Det har aldrig været for at tjene penge. Det har været for at holde på aktierne og for at sikre, at der er en lav volumen i handlen, så prisen ikke får lov at dykke.

Aktivister mod Wall Street

I et interview med Berlingske siger formanden for Finanstilsynet, Jesper Berg, fredag, at han forventer flere aktivister på aktiemarkedet fremover.

Nye tal tyder på, at han meget vel kan få ret i den forudsigelse.

Jesper Bergs udmelding kommer, efter at tusindvis af små- og privatinvestorer for få uger siden endte i åben krig med særligt to store hedgefonde fra Wall Street: Citron Research og Melvin Capital.

De to finansielle supermagter havde satset et milliardbeløb på, at aktiekursen for GameStop, en hensygnende kæde af spilbutikker, der havde haft underskud i flere år, skulle falde.

Men i en opsigtsvækkende aktion lykkes det småinvestorer – anført af brugere fra debatforummet Wall Street Bets på Reddit – at presse GameStop-aktien så meget op i pris, at de store hedgefonde til sidst måtte erkende deres nederlag og indkassere et tab på et tocifret milliardbeløb.

Meget af handlen udsprang fra Wall Street Bets-forummet, hvor man kunne finde lange opslag om alt det, som hedgefondene og Wall Street havde gjort forkert.

Nu var der mulighed for at hævne finanskrisen, lød det ofte derinde.

Selvom stormen om GameStop-aktien var anført af amerikanske Reddit-brugere, nåede sagen meget længere ud. Onsdag i sidste uge, da Gamestop-manien var på sit højeste, udgjorde handler med den aktie således 5 procent af alle aktiehandler, der blev foretaget på den danske del af aktieplatformen Nordnet.

Dagen inden havde Per Hansen, der er investeringsøkonom samme sted, sagt, at GameStop-sagen var ”vildere end det vildeste, vi har set” til TV 2.

Opsparet utilfredshed

I dag er opturen for GameStop-aktien erstattet af en næsten lige så stor nedtur.

Efter at have kostet knap 350 dollars per aktie for en uge siden, kunne man torsdag erhverve sig en GameStop-aktie for bare 53 dollars og 60 cent.

Selvom det fortsat er langt over det prisniveau, som GameStop-aktien blev handlet i, inden krigen mellem småinvestorerne og hedgefondene brød ud, vil Philip Hviid og andre, der købte sig ind, da kursen var på sit højeste, formentlig stå over for et tab på deres investeringer.

Men det samme har de store hedgefonde, og det var formålet med aktionen, siger Philip Hviid.

- Det virker svinsk af de her hedgefonde, at de går så hårdt til den. At de shorter er kun til deres fordel. Så sidder der masser af private investorer derude, der vil tabe penge på det. Men det giver også mulighed for at straffe hedgefondene, siger Philip Hviid.

En kort aktie og et "Short squeeze"

  • Hvis man shorter en aktie spekulerer man i, at dens kurs vil falde.
  • Kort fortalt låner investorerne aktierne, som de så sælger. De håber på at kunne købe dem tilbage billigere, end de har solgt dem for derved at score en gevinst.
  • Hvis aktiekursen stiger, vil dem, der har shortet aktien, tabe penge.
  • I tilfælde af et ”short squeeze” bliver short-spekulanterne tvunget til at købe aktien dyrere end de har solgt den. Det vil få aktiekursen stige endnu mere.

Ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Aktionærforening er Philip Hviid ikke alene om at have set sig sur på de store hedgefonde, der shorter aktier.

I undersøgelsen, hvor godt 1250 af foreningens medlemmer har svaret, er der store klapsalver til internetinvestorerne, der tog kampen op mod Wall Street og – i hvert fald for en stund – vandt.

Ifølge Mikael Bak, der er administrerende direktør for Dansk Aktionærforening, er resultatet ”opsigtsvækkende”.

- Det viser, at også de private danske investorer tilsyneladende har en opsparet utilfredshed med de store fonde, der har shortet aktier og måske tjent penge på de privates bekostning, siger Mikael Bak til TV 2.

Jeg vil ikke sige, at jeg har ondt af, at personer, der ejer flere både, taber nogle penge

Philip Hviid, 19-årig privatinvestor, der har købt for cirka 20.000 kroner i GameStop-aktien

Bør shorthandel forbydes?

Undersøgelsen viser også, at en stor andel af de danske privatinvestorer er negativt stemte over for muligheden for at satse på, at en bestemt aktie falder, sådan som Melvin Capital og Citron Research gjorde det med GameStop-aktien.

Mere end hver tredje, der har svaret på undersøgelsen fra Dansk Aktionærforeningen, mener ligefrem, at det burde være forbudt at shorte en aktie, som det hedder i aktiesprog.

Men spørger man Simon Richard Nielsen, der er chefredaktør på nichemediet Euroinvestor, og som har fulgt GameStop-sagen tæt, vil det være en dårlig udvikling for aktiemarkedet, hvis myndighederne fjernede muligheden for at shorte en aktie.

- Jeg forstår godt forargelsen. Men shorthandel har en række positive effekter, som alle har glæde af på aktiemarkedet: Priserne bliver skarpere, og det kan være med til at afsløre nogle virksomheder, hvor der er ugler i mosen, siger han i ’Business Class’.

Et dilemma til milliarder

Ifølge Mikael Bak fra Dansk Aktionærforening har GameStop-sagen udstillet et dilemma på aktiemarkedet.

På den ene side er det positivt, at de små investorer nu får en stærkere stemme i kampen mod de store fonde fra Wall Street, der i mange år har tjent store summer på komplicerede aktiehandler.

Men på den anden side er der risikoen for at begå markedsmanipulation, hvis tusindvis af investorer beslutter sig for at satse på den samme aktie.

- Som privatinvestor har man et ansvar for ikke at deltage i markedsmanipulation, men omvendt er sympatien med de her store hedgefonde ikke så stor. De har i mange år forstyrret markedet og også indimellem kunnet forstyrre nogle aktiestigninger, som de private måske skulle have haft. Det kan føre til utilfredshed, siger Mikael Bak.

Undersøgelsen fra Dansk Aktionærforening viser også, at en sag som den om GameStop splitter de danske aktionærer.

Mens 52 procent af dem, der har svaret, angiver, at de ikke vil deltage i en lignende aktion, hvis den skulle ske med en dansk aktie, angiver hver tiende, at de ”helt sikkert” ville deltage. En stor del af de adspurgte svarer ”måske”.

Mikael Bak siger, at han ikke er overrasket over, at ”der findes en appetit på risiko derude”, men han hæfter sig dog ved, at mange ville lade det komme an på den konkrete situation.

For selvom det kan være penge at tjene, når en aktie skyder i vejret, som GameStop-aktien gjorde det i januar, kan man også risikere at tabe en stor del af det, man har investeret i aktierne, hvis spekulationen ikke falder ud til ens fordel.

Det må mange småinvestorer, der havde satset på, at GameStop-aktien skulle stige, i øjeblikket sande. Men også de store hedgefonde, der havde satset på et kursfald, har brændt fingrene og tabt milliarder.

Fra Philip Hviid, der deltog i aktionen, er der dog kun tørre tårer tilovers for milliardærernes tab:

- Jeg er kun stolt over, at jeg har været med til den her revolution, for det gør, at private investorer har mulighed for at gå op mod de store hedgefonde. Jeg vil ikke sige, at jeg har ondt af, at personer, der ejer flere både, taber nogle penge.