Business

Coronavirus har tvunget dansk mode i knæ - kan blive forandret for altid

Nethandlen har fået så godt fat i danskerne under krisen, at mange aldrig vender tilbage til de fysiske tøjbutikker, lyder det fra modebranchen.

Netop nu løber Copenhagen Fashion Week af stablen, men intet er, som det plejer.

Modeugen foregår nemlig digitalt på grund af coronasituationen, og det er et hak i tuden for en i forvejen trængt branche.

Med alle fysiske butikker lukkede, bløder modebranchen, og nye tal fra brancheorganisationen Dansk Mode & Textil (DM&T) viser en omsætningsnedgang på næsten 10 procent i 2020.

- Det vil tage år for den danske mode at komme ovenpå igen. Spørgsmålet er, om vi nogensinde når niveauet før krisen, siger Michael Hillmose, international chef og analyseansvarlig i DM&T, til TV 2.

Det er giganternes legeplads

Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, Nordea

Mens danskerne ikke har kunnet slentre en tur på gågaden, har de tyet til nethandel, og det har fået de udenlandske onlinegiganter til at storme frem.

Det er en trussel, man ikke bare lige slipper af med, vurderer Michael Hillmose.

Værre end første nedlukning

2020 var det sværeste år for den danske modebranche i lang tid.

Ifølge en analyse, der bygger på tal fra Danmarks Statistik og svar fra DM&T's medlemmer, faldt omsætningen samlet med 7,9 procent til 42,2 milliarder kroner.

Det var den laveste omsætning i en årrække.

Det er særligt de fysiske butikker, som lider, fordi de er fuldstændig lukket ned, fortæller Michael Hillmose.

Samme situation var gældende i foråret 2020, men ifølge ham er denne nedlukning ekstra slem, fordi den foregår midt i et sæsonskifte.

- Når butikkerne åbner igen, vil folk efterspørge sommervarer. Dermed brænder butikkerne inde med deres vinterkollektion, og det bringer mange fuldstændig i knæ, siger han.

De eneste danske tøjforretninger eller brands, der har oplevet en smule fremgang, er dem, der kan sælge deres tøj online.

Ifølge tal fra DM&T steg onlineomsætningen blandt deres medlemmer med 18 procent i første halvår af 2020 og 15 procent i andet halvår.

Giganternes legeplads

Netop internethandlen med tøj har fået godt fat i danskerne - og resten af verden - under coronakrisen.

Det ses tydeligt på online modegiganter som sveske Boozt, britiske Asos og tyske Zalando, hvis aktier er steget voldsomt det seneste år.

Størst vækst har Boozt-aktien oplevet, der er steget næsten 300 procent siden februar 2020.

Det er naturligvis positivt, at der stadig er gang i forbruget, men for de mindre danske tøjvirksomheder, er udbyttet begrænset, mener Ann Lehmann Erichsen, som er forbrugerøkonom i Nordea.

- Det er giganternes legeplads. Når danskerne skal købe tøj online, er de tilbøjelige til at vælge de store, internationale spillere, hvor udvalget er meget bredt, siger hun.

Den udlægning er Michael Hillmose enig i.

Ifølge ham er det klart de udenlandske giganter, der får mest gavn af danskernes onlinehandel, og det er endnu en udfordring, som det danske modemarked kæmper med.

En dyster fremtid for butikkerne

Under normale omstændigheder køber danskerne to tredjedele af deres tøj i fysiske butikker. Men den virkelighed er forandret for altid, hvis man spørger Michael Hillmose og Ann Lehmann Erichsen.

De mener begge, at coronakrisen har fremskyndet gevaldigt på udviklingen med køb over nettet.

- Nogle danskere vil helt sikkert aldrig vende tilbage til de fysiske butikker, og det er langt fra alle forretninger, som kan overleve med færre kunder. Slet ikke ovenpå en krise, siger Michael Hillmose.

Han advarer desuden butikkerne mod at forvente et boom i salget, når de åbner igen.

- Danskerne har allerede købt tøj, bare på nettet. De har ikke en pose penge gemt, som de kan smide efter de fysiske butikker - desværre, siger han og tilføjer:

- Tværtimod kan vi ende med en udsalgskrig for at komme af med gamle varer, og det vil kun skade branchen endnu mere.