Business

Landets bagerier væltet bagover - danskerne går fastelavnsbolle-amok

En del af forklaringen findes på det sociale medie Instagram, hvor flotte billeder af de populære kager florerer overalt.

Hos Andersen Bakery på Islands Brygge i København har de ansatte travlt. Virkelig travlt.

De sidste uger er der blevet langet mere end 1500 fastelavnsboller over disken hver dag - en seksdobling sammenlignet med sidste år.

Interessen for de snaskede sager er mere end tydelig. Hver dag snor en lang kø af forventningsfulde danskere sig ned ad gaden, og folk venter gladeligt i flere timer på, det bliver deres tur.

- Vi er blevet blæst fuldstændig bagover. Det har været nødvendigt at hyre ekstra personale for at kunne følge med, siger Nichlas Frese, som er chefbager og konditormester i det japanskinspirerede bageri.

Nogenlunde samme historie gentager sig i bagerier landet over, der alle melder om travlhed og lange køer.

En ny måling fra brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) viser, at 66 procent af medlemmerne oplever en markant stigning i salget af fastelavnsboller i år.

Ifølge formanden for BKD, John Jønsson, er der ingen tvivl: Danskerne er gået fastelavnsbolle-amok.

En vild tendens

Kort efter jul blev det tydeligt for John Jønsson, at 2021 ville blive et særligt år for fastelavnsbollerne. Kunderne begyndte nemlig allerede på det tidspunkt at efterspørge både de gammeldags og dem med fløde, på trods af det først er fastelavn 14. februar.

- Et par bagerier tyvstartede produktionen, og så begyndte snebolden at rulle. Siden er det gået ekstremt stærkt, fortæller John Jønsson, der selv er ejer af et bageri på Amager.

På landsplan er salget af fastelavnsboller steget med 20 procent, mens det er langt højere de fleste steder i storbyerne, vurderer John Jønsson.

Noget tyder på, at den tese er korrekt.

Lagkagehuset oplyser til TV 2, at deres salg er steget 70 procent sammenlignet med sidste år. I deres 104 butikker bliver der solgt 20.000 flødefastelavnsboller om dagen.

Hos bagerier som Hart i København og Briancon i Aarhus er der også tale om meget store stigninger i salgstallene.

Flere steder i landet har bagerier så svært ved at følge med, at de dagligt må melde udsolgt på trods af en flerdobling af produktionen, fortæller BKD-formanden.

Coronakrisen forklarer en del

John Jønsson og Nichlas Frese har samme bud på, hvad den vilde tendens skyldes: coronakrisen.

- Danskerne har mere tid og flere penge mellem hænderne, som de ikke kan bruge på andet, og det kommer bagerierne til gavn, fordi de er åbne, siger John Jønsson.

Allerede under første nedlukning sidste forår steg salget i bagerierne, og nu har fastelavnsbolletreden givet et ekstra nyk opad.

Nichlas Frese er overbevist om, at bageriernes medvind skyldes, at danskerne har behov for at fylde dagene med noget positivt.

- Lige nu kan vi alle samles om fastelavnsboller. Det er måske en lille ting, men man skal ikke underkende, at det skaber hygge og god stemning, og det har vi brug for, siger han.

Udover coronakrisen peger begge bagere på en helt anden, men mindst ligeså vigtig forklaring.

Et Instagram-fænomen

Når man scroller gennem det sociale medie Instagram, er det stort set umuligt at undgå et billede af kulørte fastelavnsboller. Bagerier deler dem, kendte deler dem, og helt almindelige danskere deler dem.

I alt er der næsten 40.000 opslag med hashtagget ’fastelavnsboller’.

Et af de bagerier, der gør sig særligt bemærket på det sociale medie, er Andersen Bakery. På profilen kan man se billeder og videoer af fastelavnsboller, der nærmest ligner små kunstværker, og flere tusinde danskere har delt billeder af fastelavnsbollerne derfra.

- Vi bruger Instagram som markedsføringskanal, og der er ingen tvivl om, at det har haft stor effekt på salget, siger Nichlas Frese.

Også bloggere og influencere bidrager til trenden.

Eksempelvis har dj og dessertkok Christel Pixie filmet sig selv, mens hun smager sig igennem 11 fastelavnsboller fra forskellige populære bagerier i København. Videoen har hun delt på sin Instagram, og over 50.000 danskere har set den.

Ifølge John Jønsson giver de sociale medier direkte adgang til et helt nyt kundesegment, nemlig de unge, der ikke har tradition for at bruge bageren på samme måde som ældre.

Netop det er blevet særligt tydeligt for mange i branchen under fastelavnsbolletrenden, fortæller han.

- I BKD har vi den seneste tid fået en del henvendelser omkring, hvordan man promoverer sig på de sociale medier. Selv de små bagere ved godt, det gør en forskel, siger han.

Generelt er John Jønsson glad for, at bagerierne i Danmark gør en indsats for at følge med tiden, og han er overbevist om, at det - og fastelavnsbolletrenden - har været med til at fået dem godt igennem coronakrisen.

Afstemning

Har du spist flere fastelavnsboller i år, end du plejer?