Business

Amazon-stifter har danske rødder - her er historien om verdens næstrigeste mand

Han bliver beskrevet som dygtig og visionær, men også en kold og kynisk forretningsmand, der ikke er bleg for at bruge beskidte metoder.

Tirsdag meddelte Jeff Bezos, at han stopper som topchef for internetgiganten Amazon efter 27 år.

På den tid har han skabt et verdensomspændende imperium, der har gjort ham til en af klodens rigeste mænd med en formue på 1160 milliarder kroner ifølge Bloomberg Billionaire Index.

De fleste kender hans navn, men hvem er manden bag succeshistorien, hvordan revolutionerede han onlinehandlen, og hvad er hans forbindelse til Danmark?

Det kan du blive klogere på her.

Danske rødder

Bezos blev oprindeligt døbt Jørgensen.

Jeffs oldefar, danske Johannes Jørgensen, arbejdede som landarbejder på Brattingborg Gods i den lille by Ørby på Samsø i 1800-tallet.

Jeg forventer faktisk, at Amazon en dag vil gå under. Amazon vil gå konkurs

Jeff Bezos på et medarbejdermøde i 2018

Hvem er Jeff Bezos?

  • Jeff Bezos blev født 12 januar 1964 (57 år gammel).
  • I 1994 grundlagde han virksomheden Amazon, der har vokset sig til at blive en af verdens største virksomheder. 
  • I 2000 startede han rumfartsvirksomheden Blue Origin, der 20. juli 2021 har sin første bemandede mission til rummet. 
  • Jeff Bezos er en af verdens rigeste mænd med en anslået formue på 1160 milliarder kroner.
  • I juli 2020 stoppede han som topchef i Amazon og blev i stedet bestyrelsesformand. 
  • Privat var han gift med MacKenzie Bezos fra 1993-2019, og sammen har de fire børn. 

I jagten på et bedre liv udvandrede Johannes Jørgensen til Amerika, og herfra voksede det familietræ, der i 1964 knopskød med Jeff Jørgensen.

Men Jeffs far, Ted Jørgensen, havde et alvorligt alkoholmisbrug og forlod sin kone og barn, da knægten kun var et par år gammel. Moren fik efterfølgende en ny mand, cubanske Mike Bezos, og han adopterede den lille dreng, gav ham sit efternavn og en ordentlig opvækst.

I dag har Jeff Bezos ikke meget til overs for sine dansker aner, primært på grund af sin biologiske far. Faktisk vil Bezos helst glemme den del af sig selv, har han tidligere udtalt til amerikanske medier.

En verden af muligheder

Da Jeff Bezos i sommeren 1986 blev uddannet fra Princeton University med en grad i datalogi, sendte han en tak til sin far. Ikke sin biologiske far, men den mand, der havde adopteret ham og med det samme set potentiale i den intelligente dreng.

Faren havde sendt Bezos på privatskole og støttet ham hele vejen igennem hans ungdomsliv og universitetsuddannelse.

Bezos sluttede med et så højt snit, og han kunne gå direkte fra studierne til et arbejde i den finansielle sektor på Wall Street.

Verden stod åben for den 22-årige unge mand.

Skabte imperium i garagen

I midten af 90’erne stod Jeff Bezos liv over for forandring.

Efter at have skiftet job et par gang, var unge Bezos endt i en hedgefund, hvor han steg i graderne for til sidst at blive vicepræsident. Men så skete der noget, der ville komme til at revolutionere onlinehandlen i hele verden:

Jeff Bezos lavede en liste med 20 produkter, der bedst kunne sælges online.

Derefter stregede han de 19 af dem ud.

I sidste ende stiftede Bezos i 1994 Amazon som en online boghandler.

Kalkulen bag bestod af flere elementer: bøger var nemme at pakke, og én fysisk boghandel kunne kun have et lille udsnit af alle bøger, en forbruger kunne ønske sig. Motivet derimod var klart: Jeff Bezos ville have del i den rigdom, der potentielt kunne være ved internetsalg.

Amazon blev stiftet i kælderen under et ganske almindeligt hus i en forstad til Seattle. Bezos var boss, hans hustru, MacKenzie, var regnskabsansvarlig.

En trojansk hest

Tre år efter, at Amazon var blevet skabt, stod virksomheden klar til at gå på børsen.

Dot.doc-boblen formede sig ude i horisonten, men Jeff Bezos advarede sine aktionærer: De ville ikke blive hurtige rige ved at satse på Amazon. De ville til gengæld blive styrtende rige, hvis de viste ham og firmaet tillid og tænkte langsigtet.

- Vi vil fortsætte med at foretage investeringer i lyset af betragtninger, der kan gøre os til langsigtede markedsledere i stedet for kortsigtet profitabilitet eller kortsigtede Wall Street-reaktioner, stod der blandt andet i brevet, Bezos sendte til sine aktionærer.

I dag er Amazon den ubetinget største virksomhed inden for onlinesalg i den vestlige verden.

Sidste efterår lancerede Amazon også deres første skandinaviske bastion, da de åbnede en svensk afdeling.

- Svenskerne har lukket en trojansk hest ind, som får en masse tilskud fra staten, samtidig med at den bekæmper deres eget forretningsliv. Nu føles det pludselig meget tæt på, sagde Niels Ralund, der er direktør for Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH), til Weekendavisen sidste år.

Fra revisortype til superskurk

Privat blev Jeff Bezos skilt fra sin kone, MacKenzie Bezos, i 2019 efter 27 års ægteskab.

Parret har fire børn sammen, men efter et tabloidmedie skrev, at Jeff Bezos havde en affære med en tv-vært, gik MacKenzie og Jeff Bezos hver til sit.

Skilsmissen blev kaldt den dyreste i historien, da den sendte MacKenzie Bezos op som verdens næstrigeste kvinde.

Hun skiftede samtidig efternavn til Scott og begyndte at donere en del af sin formue væk.

På en måde stod det som et tydeligt modstykke til Jeff Bezos, der af flere og flere var blevet udnævnt som ansigtet på den grådige kapitalisme, der udnyttede sine medarbejdere og nægtede at give noget tilbage til samfundet.

Amazon var startet som en hyggelig onlineboghandel med store visioner, men undervejs var det blevet til magt- og pengeimperium, der ikke ville lade sig stoppe af noget eller nogen, lød kritikken.

Og Jeff Bezos, mente mange på de sociale medier, var beviset på det. Hvor han tidligere kunne være blevet forvekslet med en nørdet revisortype, bragte han nu mindelser om en superskurk, lød skudsmålet ofte.

Kan Amazon gå konkurs?

Selvom Jeff Bezos nu stopper som øverste chef for Amazon, fortsætter han som bestyrelsesformand.

27 år efter, at Bezos slog dørene op til sin digitale boghandel, kan snart sagt hvad som helst købes med et klik på hans enorme loppemarked. Bezos’ plads i historiebøgerne er sikret, men spørgsmålet er, hvor længe Amazons er det.

I november 2018 forudså Bezos således Amazons eget fald på et medarbejdermøde:

- Amazon er ikke for stort til at bukke under. Jeg forventer faktisk, at Amazon en dag vil gå under. Amazon vil gå konkurs. Hvis du ser på store virksomheder, så er deres livslængde ofte godt 30 år, ikke over 100 år, sagde Bezos på mødet.

Flere erhvervsmedier, inklusiv Forbes Magazine, har siden sat spørgsmålstegn ved udsagnet, men uden Bezos på toppen af Amazon vil nogle sikkert mene, at profetien er lidt tættere på at gå i opfyldelse.