Mød manden, der gik i krig med Wall Street – og tjente millioner på det

Reddit-brugeren, der startede balladen om GameStop-aktien, blev mange gange rådet til at sælge sine aktier. Men han holdt fast.

Onsdag tjente han cirka 123 millioner kroner, og torsdag mistede han det meste igen.

På få uger har krigen mellem småinvestorer og store kapitalfonde fra Wall Street over GameStop-aktien stjålet både overskrifter og skabt bølgegang på de finansielle markeder.

Rettelse: Jeg er en idiot

En bruger på forummet Wall Street Bets, der sidste år rådede Keith Gill til at sælge sine GameStop-aktier

I midten af det hele står en mand, der på Reddit er kendt under brugernavnet DeepFuckingValue, og som kalder sig Roaring Kitty – Brølende Missekat på dansk – når han deler korte og lange videoklip på Youtube.

For nogle er han blevet symbolet på en aktierevolution. For andre er han ansigtet, de ser i deres mareridt. Men hvem er manden, der har kastet aktiemarkedet ud i en nærmest eksistentiel krise?

TV 2 har fulgt de digitale fodspor efter manden, der kan vælte Wall Street.

Kampen om GameStop - kort fortalt

 • Gamestop, der sælger spil og konsoller, har de seneste år tabt store summer, fordi mere handel er rykket online.
 • Gennem et halvt årti er GameStop-aktien faldet nærmest uafbrudt, og de to hedgefonde Melvin Capital og Citron Research havde satset et milliardbeløb på, at nedturen skulle fortsætte.
 • Men brugerne på Reddit-forummet Wall Street Bets har de seneste uger fået aktiekursen til at stige med adskillige hundrede procent.
 • Citron Research har anklaget internetinvestorerne for at begå markedsmanipulation og andre forbrydelser. Sagen vil blive overdraget til de amerikanske børsmyndigheder, har en medarbejder tidligere skrevet på Twitter.

Økonomi og øl

Bag aliasserne DeepFuckingValue og Roaring Kitty står Keith Gill – en 34-årig mand med skulderlangt hår, der kommer fra Massachusetts i det nordøstlige USA.

Gennem et halvt år har han delt videoklip på Youtube, og siden da er det både blevet til timelange finansielle analyser og kortere videoklip. Her lader budskabet mest til at være, at Keith Gill fra tid til anden lader et stykke legetøj eller et sæt Uno-kort afgøre, i hvad og for hvor meget han skal investere.

Den nyeste video, man kan finde på Roaring Kittys Youtube-kanal, er en syv timer lang livesending fra forrige fredag, som Gill indleder med et stort grin, inden han byder velkommen med ordene: ”Hvilken skør dag, hvilken skør uge!”. Undervejs er der både plads til aktiekurser og økonomiske nøgletal, champagne og øl.

Alligevel er det kun meget sjældent, at munden står stille på familiefaren, der i dag har flere hundredtusinde visninger på sine videoer. For få måneder siden sagde han ellers i en af sine første videoer, at: ”Måske er der slet ingen, der kommer til at kigge med, og så er det her fjollet”, ifølge New York Times.

- Du burde have solgt

Trods videoerne på Youtube er det særligt debatforummet Wall Street Bets på det sociale medie Reddit, der er blevet synonym med GameStop-aktien og stormen mod Wall Street.

Ifølge brugerdata skrev DeepFuckingValue – Keith Gills alias – sit første opslag om GameStop-aktien 8. september 2019. Han havde, kunne man se på et billede, erhvervet sig i alt 1000 GameStop-aktier henover juni, juli, august og september det år.

Reddit og Wall Street Bets

 • Reddit er et socialt medie, hvor der er underfora – såkaldte subreddits – for nærmest alting.
 • På Reddit kan man læse med uden at være logget ind, men hvis man vil skrive en kommentar, skal man oprette en bruger. De færreste bruger dog deres rigtige navn som brugernavn.
 • Subredditen Wall Street Bets (r/wallstreetbets) har pt. 2,9 millioner brugere og består både af grundige aktieanalyser, memes og alt derimellem.

Den samlede pris for aktierne var 53.566,04 dollars – cirka 325.000 danske kroner – kunne man også læse.

- Vær sød at vise billeder af dine tab, hvis du stadig har dine aktier, var der én bruger, der skrev tre dage senere. En anden mente, at DeepFuckingValue ville få svært ved at komme af med sine aktier, når prisen ”falder til under 3 dollars i den her uge”.

Samme dag havde GameStop præsenteret et dårligt regnskab, og DeepFuckingValue lagde et nyt billede ud, hvor man kunne se, at hans aktier havde mistet cirka 90.000 kroner i værdi på én dag.

Han viste sine tab, men solgte ikke sine aktier. I hvert fald ikke dem alle.

Måned efter måned delte han værdien af de aktier, som han så stædigt holdt fast i og endda købte flere af. I slutningen af januar sidste år skrev DeepFuckingValue endnu et opslag på Wall Street Bets.

Hans samlede investering i GameStop-aktien var nu oppe på 84.000 dollars – godt en halv million danske kroner – men ville han sælge sine aktier, kunne han kun få det halve.

- Du havde en stor fortjeneste på et tidspunkt, du burde have solgt, lød én af kommentarerne til DeepFuckingValues opslag.

Gennem første halvdel af 2020 fortsatte op- og nedturene uden rigtig at komme nogen vegne. Men pludselig vendte Keith Gills held.

Drømmemilen

Når amerikanske medier portrætter Keith Gill, er det ofte med fokus på hans fortid som løber på ganske højt niveau.

Som ung løber knoklede Gill for at løbe en amerikansk mil (1609 meter) på under fire minutter – en præstation, der ofte bliver kaldt ”drømmemilen”, fordi så mange prøver, og så få lykkes med det.

HVIS HAN STADIG ER MED, ER JEG STADIG MED

Hundredvis af brugere på Wall Street Bets, efter at GameStop-aktien mandag faldt med over 30 procent

Ifølge Wall Street Journal har Keith Gill løbet en mil på fire minutter og tre sekunder, inden skader sendte ham ud på sidelinjen for bestandigt. Da erhvervsmediet bad Keith Gills mor beskrive, hvad der drev sønnens succes, henviste hun til hans mentale styrke:

- Når han sætter sig noget i hovedet, kan han være meget fokuseret, udtalte moren, Elaine Gill, til Wall Street Journal.

Selv siger Keith Gill, at aktieanalyserne er blevet et sted, hvor han kan få afløb for den energi, som han plejede at brænde af på sine løbeture.

Ifølge eget udsagn investerede han således ikke i GameStop-aktien for at sende chokbølger gennem Wall Street, men fordi hans gennemgang af selskabets økonomiske nøgletal viste, at aktien burde koste mere, end den gjorde.

Om det er rigtigt, er svært at sige, ligesom TV 2 ikke har kunnet gennemgå Keith Gills aktieopsparing. Reddit-trådene viser dog, at billederne ikke er blevet ændret siden DeepFuckingValue lagde dem op.

Ifølge Reuters har Gill tidligere arbejdet som finansrådgiver og for forsikringsselskabet MassMutual.

- Den her historie er så meget større end bare mig. Jeg støtter de private investorer, deres evne til at sende et budskab, siger Keith Gill til i et interview med Wall Street Journal.

- Rettelse: Jeg er en idiot

Da DeepFuckingValue viste sine resultater frem for august 2020, var de pludselig grønne.

I alt havde han købt GameStop-aktier for 162.000 dollars – cirka en million kroner – men værdien af dem var det firedobbelte.

- Næsten 500.000 dollars i profit? Vær sød at sælge. Jeg beder dig, skrev en bruger som svar til DeepFuckingValues billede.

Flere måneder senere tilføjede han:

- Rettelse: Jeg er en idiot.

Efterhånden som ugerne hen over efteråret gik, steg værdien af Keith Gills GameStop-aktier. I slutningen af september 2020 havde han GameStop-aktier for 1,4 millioner dollars – cirka 8,6 millioner kroner – og da han opdaterede sine resultater i slutningen af november, var han blevet multimillionær i aktiepenge.

Kort inden jul postede DeepFuckingValue endnu en opdatering. Hans GameStop-aktier var nu 3,4 millioner dollars værd – knap 21 millioner kroner – hvilket fik en bruger til at spørge ham, hvornår han ville sælge sine GameStop-aktier.

- Hvad er din exit-strategi?, lød spørgsmålet.

- Hvad er en exit-strategi?, svarede DeepFuckingValue ironisk.

Multimillionær i papirpenge

I slutningen af 2020 og starten af 2021 opdaterede DeepFuckingValue oftere og oftere brugerne på Wall Street Bets om, hvordan hans aktier havde det. Den ene dag var de 3,1 millioner dollars værd. Så 3,6 millioner. Så 2,8.

22. januar 2021 oversteg værdien af DeepFuckingValues GameStop-aktier for første gang 10 millioner dollars, da han kunne fremvise aktier til en værdi på næsten 11,2 millioner dollars. Alene den dag havde han tjent mere end tre millioner dollars, kunne man se.

Derfra gik det stærkt.

26. januar havde han GameStop-aktier for 22,8 millioner dollars (cirka 140 millioner kroner), dagen efter for det dobbelte.

Da DeepFuckingValue fremviste sine værdier, efter at det amerikanske aktiemarked var lukket onsdag i sidste uge, var han god for 48 millioner dollars – cirka 294 millioner danske kroner. Han havde i alt givet 755.000 dollars for de samme aktier, kunne man se.

Hvad der var startet som Keith Gills kamp for GameStop-aktien, var blevet hele Reddits kamp for et anderledes aktiemarked. Tusindvis af private investorer havde set, hvordan GameStop-aktien steg til vejrs, fordi store kapitalfonde kunne blive klemt af deres eget forsøg på at tjene penge, hvis aktien faldt.

En kort aktie og et "Short squeeze"

 • Hvis man shorter en aktie spekulerer man i, at dens kurs vil falde.
 • Kort fortalt låner investorerne aktierne, som de så sælger. De håber på at kunne købe dem tilbage billigere, end de har solgt dem for derved at score en gevinst.
 • Hvis aktiekursen stiger, vil dem, der har shortet aktien, tabe penge.
 • I tilfælde af et ”short squeeze” bliver short-spekulanterne tvunget til at købe aktien dyrere end de har solgt den. Det vil få aktiekursen stige endnu mere.

Keith Gill havde tjent enorme summer, men det havde tusindvis af andre GameStop-aktionærer også. Værdien af samtlige aktier – det, der hedder ”market cap” i aktionærsprog – var nemlig eksploderet opad. En butikskæde, der få måneder forinden gik imod graven, var nu mere end 120 milliarder kroner værd.

En general blandt raketter og diamanter

På den første handelsdag i denne uge tog GameStop-aktien et gevaldigt dyk. Næsten en tredjedel af hele værdien blev visket bort i løbet af de seks timer og 30 minutter, børserne i USA har åbent.

Noget lignende var sket torsdag, hvor Keith Gills havde mistet næsten 15 millioner dollars – godt 92 millioner kroner. Dengang var årsagen tilsyneladende, at nogle af de handelsplatforme, mange småinvestorer bruger til at købe GameStop-aktien, havde lukket for den mulighed.

Enten kunne aktionærerne beholde deres aktier, ellers måtte de sælge dem. De kunne i hvert fald ikke få lov at købe nye, fordi kursen var så ustabil eller ”volatil”, som det hedder. Mens kursen faldt som en sten i vand, blev der skrevet blogindlæg efter blogindlæg på Reddit-forummet Wall Street Bets om, at folk for guds skyld ikke måtte sælge.

Kursen skulle nok rette sig, lød det budskab, der blev gentaget i tusindvis af indlæg. GameStop-aktien skulle nok nå ”helt til Månen”, hed det sig. Folk, der bukkede under og solgte for ikke at miste hele deres profit, blev kaldt diverse ukvemsord.

Modstykket til dem, der solgte, blev omvendt kaldt ”diamond hands” og blev hyldet med diamant-emojis.

- Vi kan godt lide den her aktie, lød et ofte gentaget mantra. Ofte var det skrevet i versaler. Ofte var det ledsaget af både diamant- og raket-emojis.

Da Keith Gills bruger, DeepFuckingValue, mandag fremviste værdien af sin aktiebeholdning, stod det klart, at han ikke havde solgt. Trods nedturene havde han stadig sine aktier. Han havde mistet mere end fem millioner dollars (31 millioner kroner) mandag, men han var alligevel hovedrig i aktiepenge.

Selvom Keith Gills ikke havde tænkt sig at gå i krig med Wall Street, er han endt som generalen i småinvestorernes kamp mod de finansielle supermagter. Som hundredvis af brugere skrev som kommentar til DeepFuckingValues billede af sine aktieresultater mandag:

- HVIS HAN STADIG ER MED, ER JEG STADIG MED.