Coronavirus

Hjælpepakke på 170 milliarder på vej til danske virksomheder

Det vil blandt andet dreje sig om lån til A-skat og udskydning af moms- og skattebetalinger.

En ny hjælpepakke er på vej til danske virksomheder, der har lidt under coronakrisen. Hjælpepakken har en samlet ramme på 170 milliarder kroner.

Hjælpepakken blev præsenteret af fungerende erhvervsminister, Morten Bødskov, Direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen og Forbundsformand i Dansk Metal, Claus Jensen.

- Den her hjælpepakker kan sørge for, at vi ikke taber vigtige arbejdspladser, når vi nærmer os målstregen på krisen, siger formand i Dansk Metal, Claus Jensen

Pakken indeholder blandt andet låneordninger, der skal give ekstra likviditet til virksomhederne, samt yderligere udskydelse af betalingsfristen for moms.

Her er hovedpunkterne i aftalen:

Regeringen vil udvide A-skattelåneordningen

Eksempel: En stor virksomhed med 50 medarbejdere betaler månedligt ca. 400.000 kroner i A-skat og AM-bidrag. Virksomheden kan låne ca. 1,2 millioner kroner rentefrit frem til 1. februar 2022.

Regeringen vil med forslaget give mulighed for 78 milliarder kroner i ekstra likviditet til virksomhederne.

Udskydelse af betalingsfrister for A-skat og AM-bidrag

Eksempel: En virksomhed med 15 ansatte betaler månedligt ca. 120.000 kroner i A-skat og AM-bidrag. Virksomheden vil dermed få længere betalingsfrist for ca. 120.000 kroner.

Regeringen vil med forslaget give mulighed for 28 milliarder kroner i ekstra likviditet til virksomhederne.

Ny momslåneordning

Eksempel: En mellemstor virksomhed med en omsætning på 30 millioner kroner, som skal indbetale i alt to millioner kroner moms vedrørende fjerde kvartal samt udskudt moms for tredje kvartal 2020, kan låne to millioner kroner rentefrit frem til 1. februar 2022.

Regeringen vil med forslaget give mulighed for 64 milliarder kroner i ekstra likviditet til virksomhederne.

En kæmpe hjælp til erhvervslivet

Ifølge TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn er der tale om en kæmpemæssig hjælpende hånd til erhvervslivet.

Skattelåneordningen vil blive udvidet, så virksomheder kan låne til betaling af A-skat i januar, februar og marts. Både januar og marts er måneder, hvor der skal dobbeltbetales grundet en udskudt måned sidste år.

Samtidig er planen at oprette en momslåneordning for små og mellemstore virksomheder. Det betyder, at virksomheder, der lige nu kan se frem til at betale dobbeltmoms 1. marts, får adgang til et lån, så betalingen udskydes.

Frygt for konkurs

Ifølge Dansk Industri kæmper hver 10. virksomhed med likviditet og en frygt for konkurs.

- Coronakrisen har efterladt mange virksomheder med store udfordringer i forhold til likviditeten. Udfordringer som kun bliver større i takt med at restriktionerne nu forlænges yderligere, siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri til TV 2.

Da regeringen torsdag meddelte, at man forlænger de gældende restriktioner med tre uger til og med udgangen af februar, blev der lagt yderligere pres på dansk erhvervsliv.

- Med de forlængede restriktioner der blev meldt ud i går, er behovet for løsninger steget markant. Regeringens forslag er et meget vigtigt træk for at sikre, at kasserne ikke bliver tømt hos virksomhederne, mens de venter på den genåbning, som forhåbentlig snart kommer, siger Dansk Industri.