Business

Danske aktier i stort kursfald: - Der kommer altid en reaktion på et tidspunkt

Vi står over for et kæmpe opsving, siger erhvervskommentator. Men der lurer også "nogle skygger i horisonten".

Der var strid modvind på det danske aktiemarked onsdag, hvor eliteindekset, C25, var på vej mod det største kursfald siden coronaudbruddets start.

Indekset genvandt dog noget af det tabte, som eftermiddagen skred frem.

Facit for indekset blev et fald på 2,4 procent, hvilket er det største fald på én dag siden 28. oktober - altså i omkring tre måneder.

De mest værdifulde selskaber

I løbet af dagen var indekset nede med 3,6 procent. Havde det holdt, til handlen lukkede, havde det været det største endagsfald siden 23. marts.

Her havde coronavirussen spredt sig og medført nedlukninger verden over.

Indekset består af de 25 største og mest værdifulde selskaber på børsen. Det var dog ikke alle aktier, der blev ramt lige hårdt.

- Generelt er det dem, der har haft de store store stigninger, som har fået et gok i dag, siger erhvervskommentator Henrik Ørholst til TV 2.

Aktier som Mærsk, Vestas, Ørsted og Pandora faldt alle onsdag mellem 5,5 og 6,8 procent i værdi.

"En massakre"

Udviklingen skal ses i lyset af, at C25-indekset det seneste år er steget voldsomt og langt mere end de fleste andre aktiemarkeder. Trods kursfaldet er C25 steget omkring 28 procent det seneste år.

- Når noget er steget relativt meget, så kommer der altid en reaktion på et eller andet tidspunkt, forklarer Henrik Ørholst om dagens kursfald.

Tidligere på dagen sagde Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, til Ritzau, at "det minder om en massakre på det danske aktiemarked".

- Der er en horde af investorer, som er nervøse lige nu og sælger ud af alt det, de har tjent allerflest penge på det seneste års tid, og det er de danske aktier, lød det.

Samme vurdering kom fra Per Hansen, der er investeringsøkonom hos børsmægleren Nordnet.

- Efter en periode med meget massive og markante stigninger er det blevet tid til at hente gevinster hjem, skrev han i en kommentar.

Attraktivt at investere

Aktiemarkedet har de seneste år nydt godt af, at renterne er historisk lave.

Det gør det mindre attraktivt at lade pengene stå på bankkontiene eller investere dem i obligationer, og i stedet er der blevet investeret mere i aktier.

Ifølge Jacob Pedersen er nogle investorer begyndt at reagere på, at de lave renter ikke varer evigt.

- Det tyder på, at der er nogen, som er nervøse for, om renterne begynder at stige, og hvad konsekvenserne bliver af den massive nedlukning, vi ser lige nu, lød det tidligere onsdag fra Jacob Pedersen.

For mange amatører

På trods af dagens store fald ser Henrik Ørholst generelt positivt på det danske aktiemarked.

- Hvis vi kigger på den globale økonomi, så tyder alt jo på, at vi står foran et kæmpestort opsving, også i Danmark, i takt med at vaccinen bliver rullet ud, siger han.

Der er dog også "nogle skygger i horisonten", som godt kan bekymre erhverskommentatoren lidt. Den ene er udsigten til amerikanske stigninger i selskabsskatten, som den nye præsident, Joe Biden, har lagt op til.

Den anden bekymring går på, hvor meget amatørerne er begyndt at fylde på aktiemarkederne.

- Den gamle tommelfingeregel siger, at når amatørerne går ind, så skal de professionelle gå ud. Der er lidt for mange, der går ind og leger på aktiemarkedet, og det er altså ikke særlig godt, siger Henrik Ørholst.