Mindre butikker får hacket deres butiksprofiler på sociale medier
Dansk Erhverv oplever en stor stigning i antallet af henvendelser fra butikker og selvstændige, som får hacket deres profiler på sociale medier.
For mange mindre butikker er Instagram ikke kun et socialt medie, hvor man kan dele sine billeder.
Under coronakrisen er platformen også blevet brugt som et salgs- og udstillingsvindue ud til kunderne, hvilket har været med til at sikre butikker omsætning og i nogle tilfælde deres overlevelse.
Samtidig har flere af de små butiksejere oplevet, at deres profil på Instagram er blevet hacket. I nogle tilfælde har hackeren efterfølgende forsøgt at afpresse butiksejeren.
En af dem, der har oplevet netop det, er Line Øland Fruerlund, der ejer en tøjbutik.
Hun fik hacket sin forretnings profil på Instagram søndag, men da hun bagefter anmeldte det til Instagrams kundeservice, var der ikke meget hjælp at hente:
- Vi har ikke fået noget respons og har i det hele taget ikke kunnet komme i kontakt med dem (Instagram red.).
En følelse af sårbarhed
Samme oplevelse havde Sarah Bjørumslet, da hendes keramikbutiks Instagram-profil blev hacket kort efter nytår.
Her oplevede hun, at der hverken var nogen, man kunne ringe eller skrive til hos det sociale medie. Det gav hende en følelse af sårbarhed, som også Line Øland Fruerlund oplevede efter hackerangrebet:
- Man bliver chokeret, fordi lige pludselig føles alt bare rigtig usikkert, og man føler sig ekstrem sårbar.
Dansk Erhverv: Stor stigning i henvendelser
Men det er de ikke alene om, fortæller erhvervspolitisk konsulent hos Dansk Erhverv, Christian von Stahm Jonasson.
Hos Dansk Erhverv oplever de et stigende antal henvendelser fra især mindre erhvervsdrivende og selvstændige, som bliver hacket og efterfølgende ikke kan få hjælp af det sociale medie til at få profilen tilbage.
Ifølge Christian von Stahm Jonasson svarer det til, at man får stjålet sin virksomhed:
- Man har tidligere talt om, at inden for it-sikkerhed handler det om at beskytte virksomhedens kronjuveler. Det kan være adgang til ens data eller it-systemer, siger Christian von Stahm Jonasson.
Han sammenligner det med, hvis strømmen går, og man lige pludselig ikke kan sende e-mails. Så opdager man, hvor vigtige nogle af it-værktøjerne er for ens drift. Som det er nu, er det kun det pågældende sociale medie, der, så at sige, har muligheden for at tænde for strømmen og smide hackeren ud.
Men hos Dansk Erhverv håber de på, at man kan løse det problem gennem dialog. Ambitionen er, at de sammen med de sociale medier kan få nedbragt sagsbehandlingstiden for anmeldelserne.
- Det er en risiko, man løber
På grund af det manglende svar fra Instagram besluttede Sarah Bjørumslet sig for at oprette en ny konto til sin butik på Instagram. Denne gang har hun taget flere forholdsregler, for ikke at havne i samme situation igen.
Alligevel føler hun sig ikke sikret imod et nyt hackerangreb:
- Jeg må prøve at gardere mig, så godt som jeg kan. Men i princippet kan man ikke helgardere sig imod, at det skulle ske igen. Så det er en risiko, man løber, når man vælger at være der.
Som det er i dag, er der ikke andre lignende alternativer at føre forretning på, mener hun. Derfor ville hun også være villig til at betale for at bruge Instagram som erhvervsdrivende, hvis det betød, at det sociale medie til gengæld kunne love hende hjælp, hvis det blev nødvendigt.
Det har onsdag været muligt at få et interview på plads med Facebook, der ejer Instagram. Men i et skriftligt svar til TV 2 oplyser landechef for Facebook i Danmark, Pia Tandrup, til TV 2:
- Vi arbejder hele tiden på at forbedre vores muligheder for at give hurtig hjælp, men med flere end tre milliarder brugere på tværs af alle vores tjenester, er det nødvendigt, at de løsninger, vi tilbyder, kan håndtere et meget stort antal henvendelser. Hvis uheldet allerede har været ude, stiller vi derfor effektiv hjælp til rådighed via vores online Help Center.