Coronavirus

Debat om hvad danske supermarkeder må sælge - i en række lande har man grebet ind

I Belgien har regeringen forbudt supermarkeder at sælge andet end dagligvarer for at sikre lige konkurrencevilkår over for de lukkede butikker.

Hvorfor må store supermarkeder som for eksempel Bilka og Føtex sælge tøj og elektronik, når almindelige tøjbutikker og elektronikforhandlere skal holde lukket på grund af coronanedlukningen?

Det spørgsmål stiller flere af de nedlukkede butikker sig selv på tredje uge af coronanedlukningen, som ellers stod til at udløbe mandag.

I stedet er lukkeperioden forlænget til 7. februar, og dermed også den konkurrenceforvridende fordel, supermarkederne har, når de kan sælge varer, mens deres konkurrenter er lukkede, mener kritikerne.

I flere lande har man grebet ind og helt eller delvist gjort, hvad kritikere i Danmark efterspørger: lukket for supermarkeders salg af nonfood-varer – blandt andet for at sikre, at konkurrencevilkårene mellem de store supermarkeder og de lukkede butikker er lige under nedlukningen.

Se listen her:

Flere lande har i løbet af coronakrisen stoppet for supermarkeders salg af nonfood-varer

 1. Belgien

  To dage inde i november, under Belgiens anden nedlukning, gav landets regering super- og hypermarkeder besked om at lukke for salg af blandt andet tøj og elektronik frem til 1. december. 

  Regeringens beslutning blev begrundet med, at det var for at undgå unfair konkurrence mellem supermarkederne og de lukkede butikker.

 2. Frankrig

  Samme hensyn tog den franske regering, da premierminister Jean Castex tilbage i november meddelte, at Frankrigs supermarkeder blev beordret til at lukke for salg af ikke-essentielle varer under Frankrigs nedlukning.

  Det betyder, at store super- og hypermarkeder skal lukke af for salg af varer, som de nedlukkede forretninger ellers normalt sælger, herunder tøj, smykker, børnelegetøj, spil, bøger, musik og film.

  Handler man til gengæld i et såkaldt minimarked i de mindre byer, vil man ikke opleve samme krav.

 3. Grækenland

  I november meldte også den græske regering ud, at supermarkeder fik forbud mod at sælge langtidsholdbare varer såsom bøger, tøj, sko og elektronisk udstyr. På listen er også sengetøj, tæpper og støvsugere, som kun bestemte butikker er forhandlere af.

  Beslutningen kom, efter at det græske forbund for handel og iværksætteri udtrykte bekymring for unfair konkurrence mellem supermarkederne og de lukkede butikker over for udviklingsminister Adonis Georgiadis.

  Forbuddet gælder ifølge det græske udviklingsministerium så længe, der er restriktioner for den normale detailaktivitet i Grækenland.

 4. Wales

  Også i Wales blev det op til jul besluttet, at såkaldte ikke-essentielle afdelinger i supermarkederne, som blandt andet tøjafdelinger, skulle spærres af. 

  Beslutningen er først og fremmest truffet for at minimere smitte med coronavirus, men der er også et element af hensyn til konkurrencevilkår i beslutningen, fortalte en talsperson fra den walisiske regering i december:

  - Butikker der sælger elektronikvarer, for eksempel, skal være lukkede. Derfor bør supermarkedet ikke have muligheden for at sælge de samme produkter, som de lukkede butikker sælger, udtalte en talspersonen til mediet South Wales Argus.