Butikker kræver opgør med konkurrenters coronafordele: - Det, der foregår lige nu, er dybt urimeligt
Fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) siger til TV 2, at han forstår detailbranchens frustration, men afviser at afskærme supermarkederne.
Mens størstedelen af landets butikker har været lukket ned siden 25. december, har de store supermarkeder frit kunne sælge løs af alle de varer, de har på hylderne. Også de samme varer – elektronik, møbler, bøger, tøj med videre – som man ikke for øjeblikket kan købe i de nedlukkede forretninger.
Men det er både uretfærdigt og frustrerende, lyder det fra en lang række butikker og butikskæder, TV 2 har talt med.
Reglerne skævvrider nemlig konkurrencen, og det kommer til at koste penge for de lukkede butikker på både den korte og den lange bane. Potentielt kan det ændre både detailbranchen og bybilledet, som vi kender det, lyder advarslen fra flere af de nedlukkede aktører.
- Det, der foregår lige nu, er dybt urimeligt. Mange mennesker går ud og bruger penge på nonfoodvarer i de store varehuse, som de måske ellers ville købe på et senere tidspunkt i vores forretninger, siger Thomas Panduro, der er direktør og ejer af hobbyforretningen Panduro Hobby.
Kan kvæle de små butikker
Fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) forstår frustrationerne fra detailbranchen, men afviser over for TV 2 at ændre reglerne og afskærme supermarkederne.
- Hvis man spærrer store dele af butikkerne af, så bliver folk presser sammen på et mindre areal, og det vil ikke være godt i forhold til smittespredningen, siger Dan Jørgensen.
Det afgørende for, om en butik kan holde åbent eller ej, er dens salg af dagligvarer.
- De enkelte butikker skal kunne dokumentere, at den realiserede omsætning for den seneste regnskabsperiode udelukkende eller hovedsageligt stammer fra salg af dagligvarer for at kunne definere sig selv som en dagligvarebutik, lyder det fra Erhvervsministeriet i et skriftligt svar til TV 2.
Det vil altså sige, at hvis mere end halvdelen af en butiks omsætning stammer fra dagligvarer, kan den frit sælge fjernsyn, løbesko, bøger eller hvad butikkens ejer ellers måtte ønske at have til salg.
Men den regel risikerer at kvæle de mindre butikker, mener Marianne Lyngby Pedersen, der er administrerende direktør i Bog & Idé. Ligesom Thomas Panduro forventer hun, at reglerne kommer til at koste både kunder og omsætning for de mindre butikker.
- Den bog eller den bøtte maling, der bliver solgt i et af de store varehuse i dag, skal ikke købes, når vi andre engang må genåbne vores butikker. Samtidig bliver de store, koncernejede varehuse, som vi slås med til dagligt, endnu stærkere, siger hun.
Ændrer by og branche
Ifølge Thomas Panduro kan det få stor betydning for de mindre butikker, der kommer til at stå svagere i tiden efter coronakrisen:
- Hvis politikkerne også vil have nogle handelsbyer i fremtiden med små butikker, så er det nu, de skal agere og sikre muligheden for, at de kan overleve.
Også Bog & Idés direktør peger på, at det kan få ”meget store konsekvenser” for detailbranchen på længere sigt, hvis nedlukningen fortsætter.
Samme budskab kommer fra Thomas Johnsen, der er direktør for tøjleverandøren Under-Cover, der blandt andet sælger tøj til Magasin. Han frygter, at nedlukningen kommer til at ændre fundamentalt på den måde, danskerne handler:
- Nu står blandt andet Bilka med en stor forretningsmulighed, som vores små detailhandlere ikke har. Havde det været en kortvarig nedlukning, tror jeg ikke, at det havde betydet det store. Men når det er en større nedlukning, kommer forbrugsmønstre til at ændre sig, siger Thomas Johnsen.
- Ulige og unfair konkurrence
I en mail til TV 2 skriver Salling Group, der står bag blandt andet Føtex og Bilka, at de holder åbent, for at danskerne kan købe deres dagligvarer.
Samtidig er de med til at fastholde arbejdspladser og undgå at danskernes køb flytter over på udenlandske netbutikker, skriver Salling Groups pressechef, Kasper Reggelsen.
Men det er slet ikke Salling Group eller de andre store dagligvarebutikker, der har gjort noget forkert, mener Marianne Lyngby Pedersen fra Bog & Idé.
- De store koncerner gør det, de er sat i verden for at gøre. Men det er uretfærdigt at se regeringen være ophavsmand til så ulige og unfair konkurrence, som vi ser i øjeblikket, siger Marianne Lyngby Pedersen.
I et skriftligt svar til TV 2 oplyser Erhvervsministeriet, at man har lagt snittet ud fra lukkelovens bestemmelser om, hvornår en butik er at regne som en dagligvarer butik.
- I lyset af det stærkt stigende smittetryk har indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, vurderet, at det har været nødvendigt at nedbringe aktiviteten i samfundet. Nedlukningen af detailhandlen er baseret på sundhedsmyndighedernes anbefaling om, hvad der skal holde åbent, og hvad der ikke skal holde åbent, skriver Erhvervsministeriet til TV 2.
Storcentre i hele landet har haft lukket siden 17. december. Alle forretninger, med undtagelse af dagligvarebutikker og apoteker, har haft lukket siden 25. december. I første omgang skulle nedlukningen vare indtil 17. januar, men restriktionerne blev i sidste uge forlænget indtil 7. februar.
Dermed vil nedlukningen i denne omgang komme til at vare i mere end seks uger. Trods faldende smittetal er tiden nemlig ikke til at åbne samfundet op endnu, lød det søndag aften fra statsminister Mette Frederiksen (S).