Nedlukninger koster milliarder – men virksomheder har fundet kattelem til at tjene penge

Virksomheder, der tjener penge trods nedlukningen, vil blive trukket i hjælpepakketilskud. Alligevel er det en god idé for mange, mener ekspert.

I omegnen af 85 milliarder kroner.

Det er ifølge Dansk Industri det omsætningstab, som danske virksomheder står overfor i årets første kvartal som følge af den nuværende nedlukning.

- Det er de første tal for, hvordan erhvervslivet har det i 2021, og det er virkelig voldsomt. Hvis det hele åbner igen 7. februar, så bliver tabet selvfølgelig mindre. Men det er der ikke noget, der tyder på, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri, til Dagbladet Børsen.

I den nye analyse har Dansk Industri spurgt sit virksomhedspanel på 900 virksomheder om, hvor stor en økonomisk nedgang de forventer at blive ramt af i første kvartal. Her lyder svaret, at de i gennemsnit forventer at sælge for 14 procent mindre, end de gjorde i samme periode sidste år.

Dermed er virksomhederne markant mere pessimistiske, end de var i både november og december, da Dansk Industri spurgte dem om det samme.

Huller i markedet

Men selvom alle butikker, der ikke primært lever af at sælge dagligvarer, i øjeblikket skal holde lukket, forsøger man flere steder i landet at holde hjulene i gang.

Inden jul så man eksempelvis butikker, der egentlig var placeret i storcentre, bygge deres egne interimistiske indgange, for at de kunne holde åbent et par dage ekstra.

Siden er det såkaldte 'Click & Collect'-system, hvor man bestiller en vare og så afhenter den i en butik, blevet mere populært, mens andre har indført nye modeller.

Til Vejle Amts Folkeblad fortæller Andreas Kiis Antonsen, der er direktør i handelsstandsforening City Vejle, at butikker i den jyske by blandt andet holder livearrangementer via Instagram, hvor de går deres sortiment igennem, så kunderne kan se med og handle derfra

- Jeg ser en masse butikker, der virkelig knokler på for at finde små huller i markedet. De arbejder med, hvordan de skaber en omsætning for sig selv, siger Andreas Kiis Antonsen til Vejle Amts Folkeblad.

Også på Amager har nedlukningen tvunget Rene Steinvig, der ejer Gunnar Madsen Vinhandel, til at være kreativ. Tidligere afholdt vinhandlen whiskeysmagninger for op mod 30 personer i butikken, men det er nu rykket online.

- Vi kunne se ind i en nedgang på 20-25 procent. Staten kræver 30 procent, for at man kan få dækket sine tab, så jeg stod bare til at tabe de penge, fortæller Rene Steinvig til TV 2.

Men takket være onlinesmagning er det lykkedes at indhente den tabte omsætning, således at 2020 endte med samme resultat som 2019.

- Vi kunne vælge enten at rulle om på skjoldet eller tage fat i noget, verden gerne ville have. Det fandt vi i onlinesmagninger, fortæller Rene Steinvig.

Rammer kompensationen

Tidligere har der været historier om eksempelvis frisører, der arbejdede så meget, da forårets nedlukning blev løftet, at de mistede retten til at modtage kompensation, for den periode de havde været lukket.

I august kunne TV SYD fortælle om frisøren Lene Bodilsen, der skulle betalte 69.000 kroner tilbage, fordi hun havde indhentet en stor del af det omsætningstab, hendes salon havde lidt under den fem uger lange nedlukning.

Men virksomheder, der yder en ekstra indsats for at holde hjulene i gang under denne nedlukning, bliver formentlig ikke ramt af samme skæbne. Det vurderer Kaj Glochau, der statsautoriseret revisor og ekspert i de økonomiske hjælpepakker ved konsulenthuset EY.

- Det kommer til at pege i retning af en mindre kompensation, men det bliver ikke lige så voldsomt, som det vi så i foråret, siger Kaj Glochau til TV 2.

God idé mod gammelt tøj

Han peger på, at modellen, for hvor stor en del af ens omsætning man kan få dækket, er blevet ændret.

I foråret ville ens kompensation således kun være på 80 procent af de faste omkostninger, hvis man havde solgt for bare én krone – og potentielt endnu lavere, hvis man havde solgt for mere.

I dag vil en virksomhed kunne få op til 90 procents kompensation, så længe dens omsætningsfald er på mindst 80 procent. Den andel, man kan få dækket af en hjælpepakke, falder fortsat, hvis ens omsætning nærmer sig normalen – men i meget mindre trin end tidligere.

Derfor vil det formentlig også bidrage positivt til virksomhedernes økonomi, hvis de kan sælge lidt, vurderer Kaj Glochau:

- Ikke mindst en tøjbutik, der har mere sæsonbestemte varer, og som kan blive nødt til at sælge dem meget billigt, hvis de venter. Det er stadig skidt for butikkerne, men det er bedre end alternativet, for butikkerne får ingen kompensation for det værditab, de får på deres lager.

Da tøj ikke som sådan forgår eller bliver forældet, kan en tøjbutik ikke få kompensation, hvis tøjet må sælges billigere, fordi det ikke længere er på mode eller i sæson.

Fredag skrev statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook: ”Situationen er desværre for alvorlig til, at vi kan begynde at se på en genåbning”.

Flere, blandt andre Dansk Erhverv og Horesta, har foreslået, at man kunne åbne samfundet for folk, der er blevet vaccineret, har en negativ coronatest eller som har antistoffer i kroppen.

Forslaget er blevet omtalt som et såkaldt ”coronapas" eller "vaccinepas”.