Business

Økonomien kan komme tilbage i ægte Gatsby-stil, forudser fremtidsforsker  

Danskerne har været nødt til at ændre vaner under coronakrisen. Men nogle af dem ser ud til at holde ved – også efter krisen.

Efter et opsving kommer en krise. Men efter en krise følger et nyt opsving.

Sådan har det vist sig i historien, og forventningen er, at det mønster vil gentage sig, når verden når ud på den anden side af coronakrisen.

Men hvad kommer til at drive opsvinget, når krisen engang er slut?

Ifølge Las Olsen, der er cheføkonom hos Danske Bank, og fremtidsforsker Jesper Bo Jensen kan vores vaner blive både ændret og forstærket af det seneste års pandemi. Det siger de til Berlingske.

Flere rejser og restaurantbesøg

Alt det, der nu er lukket ned – såsom restauranter, rejser og fritidsfornøjelser – vil ifølge Las Olsen få kronede dage efter coronakrisen.

- De kommer formentlig til at gå fra nul til 100 på ganske kort tid, som vi så på mange områder sidste sommer, skriver han i et skriftlig svar til TV 2.

Den opsparede rejsefeber vil især være udtalt blandt unge, supplerer fremtidsforsker Jesper Bo Jensen.

Til gengæld tyder det på, at deres forældre vil være mere tilbøjelige til at blive hjemme, siger han.

Mere bolig og indretning

Netop hjemme er et sted, de fleste har befundet sig mere, end de plejer under krisen. Det har medført et øget fokus på egen bolig, en ny bolig eller ligefrem en ekstra bolig.

Det har fået boligmarkedet til at sætte rekorder på stribe de seneste ti måneder.

- Det har selvfølgelig været lidt af nød, fordi vi ikke har kunnet bruge penge på så meget andet, og fordi vi skal være hjemme hele tiden. Men jeg kunne nu godt forestille mig, at tendensen fortsætter, skriver Las Olsen.

Det er Jesper Bo Jensen enig i.

Under nedlukningerne har danskerne også fået øjnene op for naturen og for at have et sted at trække sig tilbage. Det fremgår blandt andet af det seneste års salg af sommerhuse, som lå 50 procent højere end i 2019.

Derfor mener han heller ikke, at danskerne kommer til at skille sig af med deres sommerhuse som det første igen. Tværtimod kommer behovet for et fysisk frirum også til at vare ved efter krisen, forudser han.

E-handel frem for fysiske butikker

Under både forårets og den nuværende nedlukning af samfundet, er onlinehandlen også vokset. Mange handlede allerede på internettet inden coronakrisen, men de lukkede butikker og frygten for smitte fik udviklingen til at accelerere.

Jesper Bo Jensen forventer, at vanen med onlineshopping varer ved på den anden side af krisen:

- Det gør på sigt, at vores bymidte vil komme til at se anderledes ud med færre fysiske butikker, siger han.

Flere fester

Til gengæld mener Jesper Bo Jensen, at festerne bliver flere efter krisen. Ligesom med rejserne kommer det især til at være unge, som har opbygget et behov for at feste.

Han sammenligner situationen med tiden efter den spanske syge for hundrede år siden, der blev efterfulgt af en modreaktion i form en tid, der siden er blevet kaldt "de brølende 20'ere", og som måske bedst er indfanget i romanklassikeren 'Den store Gatsby'.

Det mener Jesper Bo Jensen vil gentage sig efter coronakrisen, og det vil vare ved i nogle år, siger han.

- Det bliver denne generations kendetegn. Det bliver dem, der vil lave fest.

Fokus på klimavenlige løsninger

På længere sigt bliver det mere spekulativt, men som det er nu, er en af de store tendenser den grønne omstilling, skriver Las Olsen.

Han mener, at det også kommer til at passe godt sammen med, at vi formentligt vil bruge flere penge på restauranter, god mad og underholdning.

- Selvom det selvfølgelig ikke skal være flere store bøffer og heller ikke flere kalorier, men nok mere bare bedre kvalitet både på tallerkenen, i glasset og på skærmen, skriver han.