Business

Bitcoin sætter rekorder, men nogen kommer til at tabe penge, forudser økonom

Selvom der kan være mange penge at tjene på Bitcoin, vil nogen altid tabe penge på investeringen, siger investeringsøkonom.

Da computere første gang i 2009 begyndte at producere kryptovaluta, var de stort set værdiløse. Men sådan er det langt fra længere.

Gennem de seneste år er prisen på blandt andet Bitcoin eksploderet – og gennem de seneste måneder har værdien næsten dagligt slået nye rekorder.

Vi aner jo ikke, om prisen kommer til at stige 50 procent mere, før den falder

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet,

Tirsdag nåede prisen for en enkelt bitcoin op over 40.000 dollars – svarende til cirka 240.000 danske kroner – mens også andre virtuelle valutaer som Ethereum og Tether har fulgt trop.

Og det står Christian Schou til at tjene rigtig mange penge på.

Han er 30 år gammel, arbejder som IT-sikkerhedsarkitekt, og så har han investeret i blandt andet Bitcoin siden 2016.

- Jeg ville tjene ret meget på det, hvis jeg skulle sælge det lige nu og her. Det er i hvert fald over en million kroner, så det er jo mange penge, især når man er ung, siger han til TV 2.

Men selvom du lige nu måske kan mærke en snigende fristelse til også at investere i Bitcoins, er der god grund til at træde varsomt.

Intet skaber efterspørgsel som misundelse

Når først prisen begynder at kravle opad, og investorer begynder at tjene penge, kan efterspørgslen nemlig skabe en voldsom, selvforstærkende effekt.

Det skyldes ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, noget så simpelt som menneskets natur.

- Folk tænker, "hvad nu hvis det fortsætter?" Der er ikke noget, der skaber efterspørgsel som misundelse, for folk kan ikke holde ud at stå udenfor og kigge på – og så vil de også være med, siger han.

Hvad er bitcoins?

  • Bitcoins er en kryptovaluta, som er en digital valuta, og derfor ikke findes i fysisk form.
  • I modsætning til andre valutaer er Bitcoins decentrale. Det betyder, at de ikke er reguleret af nogen centralbank eller anden organisation.
  • I stedet bliver de frigivet af et netværk af computere ved hjælp af kryptografiske algoritmer.
  • Der er et begrænset udbud af bitcoins på 21 millioner styk. Så når alle er frigivet, kommer der ikke nye til.

Samtidig er antallet af danskere, der investerer deres penge, steget markant gennem de seneste måneder. Og det trykker prisen endnu længere op.

For selvom langt de fleste stadig skyder deres penge ind i aktier eller obligationer, er der også en del, der øjner en mulighed i for eksempel Bitcoins.

- Det er ikke de konventionelle aktionærtyper. De, der tror meget på aktier, tror nemlig typisk ikke på bitcoin, fordi kryptovaluta ikke bakkes op af den fundamentale værdi, der er i virksomheder, fortæller Per Hansen.

Mens en aktie symboliserer ejerskabet af en del af en virksomhed, holdes værdien af kryptovaluta nemlig kun oppe af troen på, at de også på et senere tidspunkt kan sælges til samme pris – eller mere.

Og selvom der kan være mange penge at vinde på Bitcoins, risikerer man derfor også at falde med et brag.

En økonomisk stirrekonkurrence

På et tidspunkt vil prisen nemlig ifølge Per Hansen komme så højt op, at investorerne mister troen på, at den kan stige yderligere.

Når det sker, vil prisen begynde at falde igen, og det kan pludseligt gå rigtig hurtigt.

- De her udsving er ikke bare store, men astronomiske. Men vi aner jo ikke, om prisen kommer til at stige 50 procent mere, før den falder. Vi ved bare, at det kommer til at ske, fortæller investeringsøkonomen.

Derfor er investeringer i kryptovaluta ifølge Per Hansen også en slags omvendt økonomisk stirrekonkurrence.

Og er man her den, der blinker sidst, kan det koste dyrt.

- Her er det jo the bigger fools game. Du køber noget i en forventning om, at nogen vil købe det for mere i morgen. Men man ved aldrig, hvad den højeste pris er, før den er passeret, siger Per Hansen.

Men alligevel er Christian Schou overbevist om, at prisen kommer til at stige – endda med længder.

- Jeg synes, der er rigtig mange ting, der taler for, at prisen skal meget højere op. Man ser jo flere og flere investeringsfonde blive positive overfor det for første gang, siger han.

Bitcoins kan blive det rene guld

Og måske er der noget om snakken. For det er nemlig ikke kun private investorer, der har set sig varme på Bitcoins.

Blandt andet forudså den amerikanske investeringsbank JP Morgan tirsdag, at prisen potentielt kan femdobles fra de seneste dages rekord til helt op mod 150.000 dollars per styk.

For at det kan ske, skal kryptovalutaen dog vippe guld af pinden som investorernes finansielle redningsbåd.

Traditionelt set har investeringer i guld nemlig været en sikker havn for investorer under recessioner og kriser. Men flere er begyndt at spekulere i, om blandt andet Bitcoin kan overtage den funktion.

Og sker det, kan det presse prisen til hidtil usete højder, mener JP Morgans analytikere.

- En langsigtet stigning i prisen på bitcoin er baseret på, at det kan blive et alternativ til guld til investeringsformål, skriver banken ifølge CNBC.

Ifølge investeringsbanken kræver det dog, at prisen på for eksempel Bitcoin på lang sigt stabiliserer sig lige så meget som guld.

Og selvom kryptovalutaer er notorisk kendte for at svinge voldsomt i værdi, synes Christian Schou ikke, det lyder helt usandsynligt.

- Det, tror jeg sagtens, kan ske. Om det bliver i løbet af i år eller de næste fem, ved jeg ikke. Men så længe det sker på et tidspunkt, så er jeg glad, siger han.