Business

Kinas rigeste mand ikke set i flere måneder

Manden bag Alibaba, der er kendt under navnet 'Crazy-Jack', har ikke været set i offentligheden siden oktober sidste år.

Han er blandt verdens rigeste, elsker spotlyset og har blandt andet sin egen version af tv-programmet 'Løvens hule'.

Men efter den kinesiske milliardær Jack Ma holdt en tale i Shanghai 24. oktober sidste år, har han været forsvundet fra offentligheden.

I talen kritiserede han blandt andet de kinesiske myndigheder for at have en såkaldt ”pantelånermentalitet” og for at gøre det svært at være iværksætter i Kina.

Jack Ma er på en måde den amerikanske drøm i Kina

Christina Boutrup, forfatter

Siden da har stifteren af e-handelsplatformen Alibaba ikke vist sig offentligt, og hans ellers aktive Twitter-konto været inaktiv siden 10. oktober 2020.

Kun to dage efter talen skulle Jack Mas banklignende selskab, Ant Group, børsnoteres. Men det satte de kinesiske myndigheder imidlertid en stopper for.

Siden da er der også blevet igangsat en omfattende undersøgelse af hans første virksomhed, Alibaba, på grund af mistanke om monopolvirksomhed.

Hvad er Alibaba?

  • Alibaba bliver populært kaldt for det kinesiske svar på Amazon, hvor køb og salg af varer, herunder madvarer, finder sted.
  • I 2019 omsatte e-handelsplatformen for knap 500 milliarder kroner.  
  • Alibaba Group blev børsnoteret i 2014.   

Holder lav profil

Der er endnu ikke nogen, der ved med sikkerhed, hvorfor den 56-årige rigmand er forsvundet fra offentligheden. Men forfatter og Kina-kender Christina Boutrup har et bud:

- Jeg tror simpelthen bare, han holder meget lav profil, fordi han tilsyneladende har trådt myndighederne eller den øverste ledelse i Kina over tæerne ved at kritisere dem for at hæmme innovationen.

Derfor mener hun heller ikke, at Jack Ma rent faktisk er forsvundet.

I stedet holder han sig sandsynligvis bare langt fra offentligheden, fortæller Christina Boutrup – og det kan der være mange grunde til. Blandt andet at han vil undgå, at tingene eskalerer yderligere.

Han har nemlig ingenting at vinde ved at stille sig frem og alt at vinde ved at vente og holde lav profil, siger hun.

Ansigtet på det nye Kina

For Jack Ma er ikke hvem som helst – heller ikke for de kinesiske myndigheder.

På mange måder er han med e-handelssuccessen Alibaba blevet ansigtet på det nye Kina.

- Han er et erhvervsikon og nærmest en business-guru. Og det er han faktisk ikke bare i Kina, men også internationalt, fortæller Christina Boutrup.

Gennem Alibaba har Jack Ma skabt millioner af jobs i Kina, doneret til velgørenhed og uddannet kinesere til at sælge deres varer på sin platform. Alt det er i tråd med den kinesiske regerings dagsorden om at reducere fattigdommen i landet.

Derfor ville den kinesiske milliardær heller aldrig været blevet så stor, hvis ikke han havde været i trit med den kinesiske ledelse, mener Christina Boutrup.

Jack Ma har ifølge mediet Forbes en formue på 59,5 milliarder dollars. I danske kroner svarer det til knap 360 milliarder - eller cirka halvdelen af årsbudgettet for Danmarks finanslov.

Afvist hos KFC

Det lå ellers ikke i kortene, at Jack Ma skulle blive en af verdens rigeste mænd.

Han skulle eftersignende have fortalt, at han dumpede optagelsesprøven til universitetet to gange. Og efterfølgende blev han afvist hver gang, han søgte et job - inklusiv hos fastfoodkæden KFC, skriver Forbes.

Men i 1999 formåede han at vende modgang til medgang, da han sammen med 18 partnere stiftede e-handelsplatformen Alibaba.

- Jack Ma er på en måde den amerikanske drøm i Kina. Han er totalt self-made milliardær. Og det er jo klart, at sådan nogle er der mange, der ser op til, siger Christina Boutrup.

Arenaoptræden og udklædning

Kendskabet til Alibaba tog for alvor fart, da virksomheden tog singlernes modsvar til Valentinsdag til sig i 2009.

Det skete ved, at Jack Ma udnævnte Singles' Day til en regulær udsalgsdag på linje med Black Friday – bare større end både Black Friday og Cyper Monday tilsammen.

Jack Ma – eller ’Crazy-Jack’, som han også bliver kaldt – markerer hvert år Singles' Day med et stort nedtællingsshow og masser af optrædener, inklusiv sin egen.

Også det har medvirket til hans popularitet, netop fordi han ikke er som kinesiske forretningsmænd er flest, mener Christina Boutrup.

Foruden Single’s Day er Jack Ma også kendt for at optræde til Alibabas årlige medarbejderfest, hvor han blandt andet klæder sig ud, synger og spiller musik.

Noget kom i vejen

I november skulle Jack Ma efter planen have medvirket i finalen i sit program ’Africa’s Business Heroes’, der svarer til det danske tv-program ’Løvens hule’.

Det meddelte han også forinden på Twitter 19. august.

Men da finalen blev afholdt, meldte en talsperson fra Alibaba ud, at der var dukket noget andet op i Jack Mas kalender, som forhindrede hans fremmøde.

Hvad det var, vides dog stadig ikke.