Priserne vil stige - træningsudstyr udsolgt landet over

Selv når træningsudstyret kommer på lager igen, kan det blive med mærkbare prisstigninger, fortæller forhandlere.

Har du planer om at flytte styrketræningen hjem i stuen, kan du måske komme til at vente længe.

Gennem det seneste års to nedlukninger af fitnesscentre er onlinesalget af træningsudstyr nemlig eksploderet, og derfor melder forhandlere landet over nu om udsolgte produkter og lange leveringstider.

Selvom varerne står færdigproducerede, kan vi ikke få dem hjem

Bo Thomas Liendgaard, direktør i fitnessgruppen.dk

Det fortæller blandt andre Bo Thomas Liendgaard, som er direktør for webhandlen fitnessgruppen.dk:

- Vi kæmper og løber meget, meget stærkt. Det skal ikke lyde som ynk, men det har været hårdt. For det er lidt, som om vi har black friday hver dag, siger han til TV 2.

Også hos konkurrenten abilicaonline.dk oplever man lige nu ekstremt mange kunder.

Og selvom virksomheden siden foråret har investeret i mere lagerplads og flere medarbejdere, er det ifølge direktør Michael Gade Madsen svært at følge med.

- Efter nytår er salget altid højt, fordi folk skal have noget udstyr til deres nytårsforsætter. Men lige nu ligger det på cirka tre gange så meget som sidste januar, siger han.

Søgninger skyder i vejret under nedlukning

På prissammenligningstjenesten Pricerunner har man løbende fulgt, hvor mange danskere der klikker sig fra tjenesten og ind på webshops for at købe træningsudstyr.

Mens tallet i de første måneder af 2020 svingede omkring 300 klik dagligt, skød det i den første måned af forårets nedlukning pludseligt i vejret til over 6000.

Selvom interessen for eksempelvis håndvægte, sjippetov og yogamåtter har ligget højt lige siden, er antallet af klik igen skudt i vejret under julens nedlukning.

- Vi har sendt lige så mange pakker de først 14 dage af december som i hele marts måned, så vi har jo ligget fuldstændig vandret, fortæller Bo Thomas Liendgaard.

Og ser man på de første tre dage af 2021, lå antallet af søgninger på træningsudstyr hos Pricerunner mere end 740 procent højere end samme periode sidste år.

Næsten alt er udsolgt

Hjemmetræningsboomet er dog ikke kun en tendens i Danmark - men også i resten af Europa.

Derfor er producenterne af udstyret verden over lige nu presset til det yderste, og det gør det umuligt for forhandlerne at købe nok varer hjem til det rødglødende danske marked, fortæller Bo Thomas Liendgaard.

- Vi har lange leveringstider, for efterspørgslen er simpelthen større end udbuddet. I september bestilte jeg nogle varer hjem, som jeg først får leveret lige før sommerferien i år. Så vi er altså oppe på ti måneder, fortæller han.

Han understreger dog, at mange forhandlere allerede i foråret begyndte at bestille store mængder udstyr hjem for at mætte efterspørgslen.

Men alligevel må begge direktører melde alt udsolgt for mange typer træningsudstyr.

- Det er næsten det hele. Håndvægte har ingen kunne holde hjemme siden marts. Men det er også generelt træningsmaskiner som romaskiner og løbebånd, fortæller Michael Gade Madsen.

Men det er ikke kun producenterne af udstyret, der har svært ved at holde trit med købelysten.

Kommer til at kunne mærkes på prisen

Langt det meste træningsudstyr på det danske marked produceres i Asien og fragtes til Danmark på containerskibe.

Men på grund af coronakrisen er shippingbranchen i blandt andet Kina presset i knæ, fortæller Bo Thomas Liendgaard:

- Hele containermarkedet i Kina er jo brudt sammen, og vi kan ikke få plads på skibene. Så selvom varerne står færdigproducerede derovre, kan vi ikke få dem hjem.

Samtidig har pladsmanglen ombord på skibene presset fragtpriserne op på det firedobbelte.

Og ifølge både Bo Thomas Liendgaard og Michael Gade Madsen vil det i sidste ende kunne mærkes på de danske priser – også selvom forhandlerne sænker deres egen fortjeneste.

- På et løbebånd kunne det for eksempel løbe op i omkring 1300 kroner ekstra. Men det er først de løbebånd, der kommer om seks måneder, der får den omkostning, siger Michael Gade Madsen.