Business

Der er blevet købt boliger for omkring 200 milliarder kroner sidste år

Fortsætter boligpriserne med at stige, som de gjorde sidste år, kan der blive anledning til bekymrede miner, mener cheføkonom.

Der har stået mange til salg-skilte ved boliger i hele landet, som er blevet overskrevet med ’solgt’ sidste år.

Tilmed har det været til priser, som i løbet af 2020 har været for opadgående i flere måneder i træk.

Det kan ses i kroner og øre. For ved årets udgang ser bolighandlen ud til at runde 200 milliarder kroner, viser tal fra Arbejdernes Landsbank baseret på tal fra Boligsiden.dk.

- Vi har endnu ikke fået decembers tal, men det interessante er, at uanset hvad kommer det til at slå rekord, siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre.

Rekordåret 2020

Allerede i november slog bolighandlen rekord, da danskerne samlet set havde handlet boliger for 191 milliarder kroner for hele året.

Hertil kan der lægges mere end ni milliarder oveni, hvis man medregner den forventede bolighandel i december. Og dermed ender årets bolighandel på et meget rundt tal, som forhøjer rekorden yderligere.

Inden for de enkelte boligtyper, som er huse, ejerlejligheder og sommerhuse, er der også rekorder at finde.

I perioden januar til november sidste år blev der handlet huse for 11 milliarder mere sammenlignet med 2019.

Handlen af ejerlejligheder endte på seks milliarder mere i samme periode.

Ligeledes er der også sket en ”betragtelig” stigning inden for handlen af sommerhuse, mener Jeppe Juul Borre. Den ligger nemlig otte milliarder højere sammenlignet med 2019.

Det afspejler sig også i selve antallet af handler, som steg med 50 procent sidste år som den højeste stigning inden for alle boligtyper.

Realiserede boligdrømme

Ifølge cheføkonomen i Arbejdernes Landsbank er der flere årsager til, at den samlede bolighandel sidste år slog rekord.

Først og fremmest var beskæftigelsen rekordhøj og økonomien bundsolid, inden coronakrisen brød ud. Og samtidig har historisk lave renter betydet, at det er blevet billigere at låne til en bolig.

- Det har været med til at give både boligpriserne og for den sags skyld også handlerne vinger på, siger Jeppe Juul Borre.

Han peger også på, at de mange timer på hjemmefronten – blandt andet under den første nedlukning – har givet anledning til mange snakke om boligdrømme hen over spisebordet.

Det er der omkring 100.000 husholdninger, der har gjort i løbet af 2020. Det er rekordmange, fortæller Jeppe Juul Borre.

- Vi ser det på husmarkedet, og vi ser det i særdeleshed på sommerhusmarkedet, som har buldret derudad, siger han.

Skal vi være bekymrede?

Da Boligsiden.dk ikke har tal fra før 2011, viser en sammenligning med tal fra Finans Danmark i tiden op til finanskrisen, at sidste års bolighandel slog rekord både på priser og handler.

Men selvom nogle af rekorderne fra dengang nu er slået, er der endnu ikke anledning til bekymrende miner, mener Jeppe Juul Borre.

For prisstigningerne sker ikke med den samme hastighed, som det var tilfældet, da boligboblen bristede i forbindelse med finanskrisen:

Sidste år steg priserne på huse og ejerlejligheder mellem 4 og 6 procent. Til sammenligning steg boligpriserne i tiden op til finanskrisen med mere end 20 procent over en lang periode.

Desuden er renterne i dag lavere, indkomsterne højere, og boliglånene sikrere. Det har givet rum til en sikker fremgang på boligmarkedet, siger Jeppe Juul Borre.

- Men det her rum er også snævret ind. For kommer vi til at se prisstigninger, som dem vi har været vidne til sidste år, fortsætte i længere tid, så begynder de bekymrende miner også at melde sig hos mig.

- Men det er altså ikke der, vi er i dag, selvom vi hører den ene rekord efter den anden – også den med de 200 milliarder.

Forventningen i 2021

Alligevel er forventningen, at boligpriserne vil fortsætte med at stige i 2021 – dog ikke med de samme procenter som sidste år.

For huspriser vil der i løbet af i år være en forventet stigning på en til to procent. For ejerlejligheder og sommerhuse er forventningen hos Arbejdernes Landsbank, at udviklingen flader ud.

- Man kan lidt forstå det på den måde, at prisstigningen, vi har set i løbet af 2020, har dækket over to års prisstigninger. Derfor forventer vi en nogenlunde flad prisudvikling i år, siger Jeppe Juul Borre.