Business

Cheføkonom advarer: - Vi krydser fingre for, at boligmarkedet kommer ned i gear

Ejer man et hus på 140 kvadratmeter i København, kan man have tjent mere end 60.000 kroner om måneden siden februar.

Imod alle odds har boligmarkedet buldret derudaf i år. Trods coronakrisen er det gået stærkt med huskøbene, og samtidig er priserne steget.

Ifølge Christian Helligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, var boligmarkedet i "fin form" inden coronakrisen. Alligevel er han overrasket over, at prisfesten fortsætter trods øget smitte og flere restriktioner. Flere ting kan spille ind, skriver han i en analyse, men det er noget usædvanligt, at priserne stiger under en økonomisk krise.

- Vi krydser derfor også fingre for, at boligmarkedet kommer noget ned i gear, når vi ser ind i 2021. Ellers kan det godt gå hen og blive en usund udvikling – især på de dyreste dele af boligmarkedet, herunder markedet for ejerlejligheder i København, skriver han i analysen.

Tidligere på måneden advarede Nordea om såkaldte ”bobletendenser” på boligmarkedet, fordi antallet af boliger til salg fortsat falder, mens priserne stiger.

Det samme skete op til finanskrisen i 2008, lød det fra Nordea, der opfordrede folk til at "tænke sig godt om".

Gevinst siden februar

I stort set alle dele af landet har husejere kunnet glæde sig over, at deres bolig er blevet mere værd siden februar. Det fremgår af en oversigt, som Nordea Kredit har udarbejdet.

Oversigten er med udgangspunkt i prisændringen for et hus på 140 kvadratmeter i de enkelte landsdele.

I gennemsnit er et sådant hus på 140 kvadratmeter blevet 14.200 kroner mere værd hver eneste måned. Men bag det tal gemmer sig store geografiske forskelle.

Mens et hus på 140 kvadratmeter i København i gennemsnit vil være steget mere end 63.000 kroner om måneden mellem februar og november, har en lignende nordjysk husejer oplevet et fald i prisen på 2100 kroner hver måned.

Der skal dog tages højde for, at prisniveauet er væsentligt højere i hovedstaden end i de fleste andre dele af landet. Derfor vil udsvingene også komme til at virke voldsommere i kroner og ører.

Fordoblet formue

At priserne er steget, har en dobbeltsidet effekt. På den ene side er det godt for boligejerne, da deres friværdi øges. Omvendt bliver det sværere at være huskøber.

Det skriver boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann i en analyse.

- Det er dejligt for allerede eksisterende boligejere, men ærgerligt for potentielle købere, der har fået stadig sværere ved at komme ind på boligmarkedet, siger hun.

Den store interesse på boligmarkedet kan især mærkes i hovedstaden.

Købte man en lejlighed i slutningen af 2011 eller i begyndelsen af 2012 i København, er værdien steget til det dobbelte i 2020, viser en beregning foretaget af Realkredit Danmark.

Beregningen er med udgangspunkt i en gennemsnitlig, københavnsk ejerlejlighed på 85 kvadratmeter.

En sådan lejlighed har i dag en gennemsnitspris på 3,9 millioner kroner. Det svarer til, at lejligheden er steget med 18.350 kroner hver måned siden 2011.

Knap så høje prisstigninger

Trods de stigende boligpriser og den begyndende snak om boligbobler, maner flere eksperter alligevel til ro.

En af dem er direktøren for Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen. Han gør i et tweet opmærksom på, at boligpriserne ikke stiger i samme grad, som de gjorde i tiden op til den seneste boligboble.

De seneste tal fra Boligsiden viser, at ejerlejlighedspriserne i gennemsnit er steget med 7,4 procent siden sidste år. Huspriserne ligger 5,5 procent højere i november end året før.

- Det er ganske opsigtsvækkende, og det betyder altså, at 2020 med stor sandsynlighed, på trods af historisk store fald i bnp og tusindvis af fyresedler, ender med at blive et glimrende år for mange boligejere, skriver cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen i en analyse.

Han peger på, at lave renter og et udbud, der ligger næsten en femtedel under niveauet for sidste år, skaber gode rammer for, at prisstigningerne fortsætter i det nye år.

Dog kan der i løbet af vintermånederne vise sig svagheder på markedet, påpeger han. Det samme kan ske, hvis der bliver sat flere boliger til salg i første halvår af 2021.

- Det ændrer dog ikke ved, at vi forventer flere prisstigninger. Ikke så høje som det foregående år, men alligevel stigende priser, siger Søren V. Kristensen.

I mellemtiden ser det ikke ud til, at efterspørgslen på boliger stopper foreløbigt. Tværtimod, mener analytiker hos Danske Bank Bjørn T. Sillemann, der i et tweet henviser til det hastigt stigende antal boligfremvisninger hos ejendomsmæglerfirmaet Home.