Business

I dag er sidste chance for at få udbetalt indefrosne feriepenge

Indtil videre har flere end to millioner danskere allerede fået udbetalt feriepenge til en værdi af 30 milliarder kroner efter skat.

I dag til midnat er sidste chance for at få udbetalt indefrosne feriepenge.

Mens fristen nærmer sig, har langt de fleste danskere taget imod tilbuddet om at få tre ugers feriemidler i hånden.

Ud af de tre millioner danskere, som har feriepenge til gode, har mere end 2,2 millioner nu fået dem udbetalt.

Det viser de seneste tal fra ATP, som står for udbetalingerne. Tallene blev opgjort fredag 27. november.

Dermed er danskernes pengepunge samlet set blevet 30,3 milliarder kroner tungere efter skat, siden feriekronerne blev frigivet 29. september.

Hvorfor blev feriepengene indefrosset?

Danmark overgik 1. september 2020 til en ny ferielov.

I den gamle lov optjente man først ferie og afholdt den senere, mens man med den nye ferielov kan afholde ferie, samtidig med at man optjener den.

I overgangen var der derfor et overlap af optjent ferie, og det er disse fem opsparede uger, som blev indefrosset, da det for mange arbejdsgivere vil indebære en stor økonomisk belastning at skulle udbetale to gange feriepenge på én gang.

Har gjort en forskel

I alt blev fem ugers feriepenge fra 2019 og 2020 tilbageholdt som en del af overgangen til den nye ferielov. Men i kølvandet på coronakrisen blev en del af pengene i september frigivet for at kickstarte danskernes forbrug.

Og ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ser det ud til at have virket. Det fortalte han i en pressemeddelelse 18. november:

- Vi kan se, at udbetalingerne har gjort en forskel, og der er kommet mere gang i omsætningen i landets virksomheder.

Vælger man ikke at få sine feriekroner udbetalt, bliver de stående i DL-fonden Lønmodtagernes Feriemidler, indtil man går på pension.

Her vil de indtil da blive investeret for at få dem til at vokse i værdi – ligesom i de fleste almindelige pensionsordninger.

To ugers feriepenge stadig til forhandling

Selvom vinduet for udbetaling af de tre første ugers feriepenge lukker, kan muligheden komme igen.

I disse dage forhandler Folketingets partier nemlig om næste års finanslov – og her er en udbetaling af de sidste to ugers feriemidler også på bordet.

Indtil videre har både Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten meldt ud, at de bakker op om en udbetaling af alle fem uger.