Business

Norwegian søger konkursbeskyttelse i Irland

Den norske regering smækkede kassen i for Norwegian, der nu søger konkursbeskyttelse.

Flyselskabet Norwegian forsøger nu at redde selskabet fra at gå konkurs.

Det gør det norske selskab ved at søge om konkursbeskyttelse i Irland, meddeler Norwegian i en børsmeddelelse.

Heri fastslår Norwegian, at man vil søge om konkursbeskyttelse for de irske datterselskaber Norwegian Air International og Arctic Aviation Assets.

Arctic Aviation Assets er det datterselskab, der fysisk ejer Norwegians egne fly.

- Vi har taget beslutningen om konkursbeskyttelse for at sikre Norwegians fremtid, så det kommer vores ansatte, kunderne og investorerne til gode, siger koncernchef Jacob Schram i en pressemeddelelse.

Norwegian skriver i pressemeddelelsen, at man vil fortsætte med sine flyvninger som normalt, og at handlen med aktier på Oslo Børs ligeledes vil fortsætte som normalt.

- Vores mål er at finde løsninger i samarbejde med vores interessenter, som gør, at vi kommer igennem det her som et økonomisk stærkere og mere robust selskab, siger Jacob Schram.

Bygger en stor mur

En konkursbeskyttelse indebærer ifølge VG, at der af retten i Irland udnævnes en såkaldt "examiner", som skal styre processen, lade selskabet restrukturere gælden, hente frisk kapital og sikre en bindende gældsordning.

I bund og grund sættes det i værk for at undgå en konkurs.

Konkursbeskyttelse er normalt i flere lande, forklarer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank. Han refererer til USA, hvor man kender det som 'chapter 11'-beskyttelse.

- Det, man gør, er, at man bygger en stor mur, så ens kreditorer ikke kommer og konkursbegærer én. Det handler simpelthen om, at Norwegian ikke vil have, der kommer nogen og begærer dem konkurs på kort sigt, siger Jacob Pedersen til Ritzaus Bureau.

Med rettens beskyttelse får man altså et tidsrum til at løse de problemer, som ifølge aktieanalysechefen ikke har forandret sig.

- Problemerne er for høj gæld og lav egenkapital. Man skal have nogen af långiverne til at slå en streg over gælden, siger Jacob Pedersen.

Regeringen stopper støtte

Norwegian har ligesom verdens øvrige flyselskaber været hårdt ramt af rejserestriktionerne som følge af coronapandemien.

Selskabet undgik konkurs i foråret, da en hjælpepakke fra den norske regering sikrede Norwegian tre millarder kroner i statsgaranterede lån.

Men 9. november var det slut med hjælpen fra regeringen. Her varslede den norske regering, at man ikke ville bidrage med flere hjælpepakker til selskabet.

- Samlet set udgør statens ekstraordinære bidrag til luftfarten i Norge i 2020 indtil videre hele 13 milliarder kroner.

- Norwegian har bedt om økonomisk støtte i milliardklassen, og regeringen har vurderet, at det i denne situation ikke er forsvarlig brug af fællesskabets midler, lød det fra norske erhvervsministerium.

Efterfølgende sagde Norwegians koncernchef, Jacob Schram, at intet længere er sikkert. På et pressemøde ville han således ikke ”udelukke nogen scenarier”.

Som en konsekvens hjemsendte selskabet 1600 medarbejdere, og samme dag lukkede selskabet alle sine ruter til og fra Danmark.

Aktien er pulveriseret

Hvis det ikke lykkes Norwegian at redde sig, og selskabet dermed går konkurs, vil det ifølge aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, påvirke luftrummet over Norden.

- En konkurs vil få en gennemgribende betydning for det nordiske luftrum, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Når vi ser ind i foråret 2021, hvor flyene forhåbentlig går i luften igen, så bliver det et marked, hvor andre lavprisaktører vil slikke sig om munden, i forhold til at tage en bid af et norsk/skandinavisk marked, som Norwegian har siddet på, siger Sydbanks aktieanalytiker.

Hvis det ikke lykkes Norwegian at redde sig, og selskabet dermed går konkurs, vil det ifølge aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, påvirke luftrummet over Norden.

I forhold til langdistancemarkedet vil det ifølge Jacob Pedersen være SAS, der vil komme til at overtage en hel del af Norwegians ruter.

Norwegians aktie er nærmest blevet pulveriseret de seneste år. I foråret 2016 kostede én Norwegian-aktie således over 210 norske kroner. I dag er aktien mindre end én norsk krone værd.

Ifølge en opgørelse fra Finans var Norwegian det næststørste flyselskab i Københavns Lufthavn sidste år. Knap 5,2 millioner passagerer fløj med det norske flyselskab ind eller ud af lufthavnen. Kun SAS, der havde cirka dobbelt så mange passagerer, fløj flere til eller fra København.