Landbrugets guldkalv var et lille dyr i et småt bur - nu er minken snart fortid i Danmark
Mink har været guldkalven i dansk landbrug de seneste ti år, og efter nogle hårde år var der lys forude. Det mener både ekspert og minkavlere.
Minkbranchen havde længe levet forholdsvis stille. Snart kunne den også komme til at leve godt.
Men så ramte virussen.
Gennem den seneste måned er der blevet skrevet næsten lige så mange artikler i de store dagblade om mink, som der blev det i de fem år, der gik forinden.
Og efter flere år med en nedadgående økonomi, konkurser og faldende eksport stod industrien ved et vendepunkt. Prisen ville snart stige, og minkavlerne kunne snart se frem til at tjene gode penge igen.
Det vurderer både minkavlere og en ekspert, TV 2 har talt med.
Men i stedet for den guldrandet forretning, der var udsigt til, lukker minkindustrien i Danmark. Måske for en periode, måske for altid.
Men med enorme økonomiske omkostninger til følge uanset hvad.
En villavej i Glostrup
Kigger man på eksporten for den danske minkbranche, taler tallene deres eget tydelige sprog:
Den første halvdel af 2010’erne var den en økonomisk succes, der indbragte milliarder af kroner for de danske minkfarme.
Årsagen var blandt andet stigende efterspørgsel fra Kina, hvor en række store pelsbutikker slog dørene op. De købte ind i stor stil af blandt andet danske minkpelse, og det var med til at presse prisen op. Rundt regnet 40 procent af hele verdens minkhandel stammer fra Danmark, viser tal fra Landbrug & Fødevarer.
Som det lyder i en reklamefilm fra minkavlernes andelsorganisation Kopenhagen Fur, der står for at sælge langt størstedelen af de mange pels:
- Alt dette betyder, at verdens handelscentrum for pels ligger midt i et villakvarter i Glostrup.
Men med prisen fulgte også interessen for at producere minkskind, og mængden af minkskind på markedet steg kraftigt. Da efterspørgslen faldt, gjorde priserne det samme, og det har de seneste år fået den danske minkindustri til at gispe efter vejret.
Derfor kommer aflivningen af de cirka 15 til 17 millioner mink, der ifølge myndighederne er på tværs af landets godt 110 minkfarme, også på det værste tænkelige tidspunkt. Efter nogle mørke år var der udsigt til gode tider.
Det fortæller Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver og forsker ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.
- Vi har set seks til syv års nedgang, siden prisen toppede. Men man er kommet overproduktionen af mink til livs, og vi har set svindende lagre ude i verden. Jeg tror, vi var ved at være nået til bunden af kurven i forhold til pris, forklarer seniorrådgiveren til TV 2.
Eller sagt på en anden måde: Det var altså nu, minkavlerne skulle til at tjene penge.
Landbrugets mest lukrative ben
En af dem, der bliver ramt af myndighedernes beslutning om at slå hele bestanden af mink i Danmark ned, er Niels Christian Poulsen fra byen No ved Ringkøbing.
Da TV 2 talte med ham torsdag, havde han stadig svært ved at forstå, at samtlige mink på hans otte farme skulle aflives.
- Vi omsatte for cirka 33 millioner kroner sidste år. Vi havde forventet, at det skulle være cirka det tredobbelte i 2022. Vi var klar til at geare op, lød det torsdag fra minkavleren.
Ifølge Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver og forsker på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, er det på mange måder en dansk succeshistorie, der nu bliver lagt i graven for minimum en årrække.
Selvom erhvervet ofte har været omdiskuteret herhjemme, har de danske minkavlere formået at holde sig i fronten af den internationale konkurrence.
Årsagen er blandt andet adgangen til friske råvarer i form af fiskeri- og slagteriaffald, der kunne blive til minkfoder. Men også samarbejde på tværs af farmene og samarbejde med modebranchen har spillet nøgleroller i minkbranchens økonomiske succes, mener Henning Otte Hansen.
En succes, man ikke skal undervurdere, mener han. Selvom de små dyr ofte har levet gemt væk i store produktionshaller, har de tjent milliarder af kroner til danske landmænd og minkavlere.
- Over de sidste ti år er minkene det mest lukrative ben, vi har i landbruget. Der er nogle store udsving i prisen, men over en længere periode er det mere lukrativt og givtigt end både svin og mælk og kyllinger og alt andet, siger Henning Otte Hansen.