Aflivninger rammer hårdt i minkland: - Jeg har mistet alt det, jeg har arbejdet på de sidste 33 år

I Vestjylland er koncentrationen af minkfarme størst. Her forventer man, at aflivningen af dyrene vil koste Danmark milliarder.

For Niels Christian Poulsen kom det som et chok.

Som minkavler er han vant til at være en del af omdiskuteret erhverv. Han havde godt tænkt, at politikerne måske en dag ville sætte en udløbsdato på hans fag.

Men han havde ikke regnet med, at det skulle ske lige nu, eller at det skulle ske med øjeblikkelig virkning. Men det gjorde det.

For de mere end 1100 minkfarme, der er i Danmark, var beskeden klar: Jeres bestand skal slås ned. Mellem 15 og 17 millioner mink skal aflives.

- Jeg havde ikke set det komme. Det er ganske forfærdeligt. Jeg har mistet alt det, jeg har arbejdet på de sidste 33 år. Det forsvandt med pressemødet i går, siger Niels Christian Poulsen til TV 2 cirka 18 timer efter, at statsministerens besked kom ud og satte dagsorden i hele landet.

Jeg ved ikke, hvad det ender med, men vi gør da nok nogle advokater klar

Niels Christian Poulsen, minkavler

Minkland

Til dagligt driver han otte minkfarme i Ringkøbing-Skjern Kommune, der sammen med nabokommunen Holstebro er de to steder i landet, hvor der er flest minkfarme.

Mere end 200 af landets 1139 minkfarme er placeret i de to vestjyske kommuner, og allerede onsdag beklagede borgmesteren i Holstebro, H.C. Østerby fra Socialdemokratiet, at masseaflivningen af mink skulle ramme hans ”minkkommune”.

Der er henholdsvis 112 og 98 minkfarme i Holstebro og Ringkøbing-Skjern, viser tal fra Fødevarestyrelsen.

Over for Dagbladet Ringkøbing-Skjern betegnede kommunens borgmester Hans Østergaard (V) det onsdag som ”frygteligt” og ”et hårdt slag”, at alle mink i Danmark nu skal aflives.

- Dem, jeg selvfølgelig har mest ondt af og føler med helt ind i hjertet, siger sig selv. Det er de minkavlere og de familier, det her går ud over. For manges vedkommende er det nogle, der har arbejdet med mink i mange, mange år. Nogle af dem i flere generationer. Jeg kunne da godt være nervøs for, at der er nogle, der ikke kommer helskinnede igennem det her, sagde borgmester Hans Østergaard til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Han kaldte det også ”tragisk” og sagde, at han forventede, at hundredvis af arbejdspladser i kommunen kunne gå tabt.

Ingen vej tilbage

På tværs af landet eksporterer minkbranchen hvert år for et milliardbeløb. Sidste år løb den samlede eksportværdi af danske minkskind op i fem milliarder kroner, hvilket var det laveste beløb i et årti.

I 2013 eksporterede minkbranchen for mere end 13 milliarder kroner, viser tal fra Kopenhagen Fur, ifølge Jyllands-Posten.

I hele landet arbejder cirka 6000 personer inden for minkindustrien, knap halvdelen som fuldtidsbeskæftigede.

Alene hos Niels Christian Poulsen er der 20 medarbejdere, der formentlig må sige farvel til deres job.

- Vi har 20 medarbejdere, vi i dag har måtte meddele, at fremtiden nok ikke ser for lys ud for. Vi har udenlandske medarbejdere, der har været her i ni år, men når vi er færdige med at gøre farmen ren og sådan noget, bliver de nok nødt til at rejse hjem til Ukraine, hvis de ikke kan finde et tilsvarende job, siger Niels Christian Poulsen.

Efter nogle sorte år, hvor prisen på pels var presset i bund, var der ellers lys forude. Sidste år omsatte Poulsen Mink for cirka 33 millioner kroner, men om to år skulle det beløb gerne være tre gange større.

- Men nu har jeg meget svært ved at se nogen vej tilbage. Alt det avlsmateriale, vi har udviklet gennem de sidste 90 år, forsvinder nu. Så kan vi købe mink i udlandet, men hverken i den mængde eller af den kvalitet, vi skal bruge. Man har eksproprieret et helt erhverv, siger Niels Christian Poulsen.

På pressemødet onsdag lød det, at regeringen ikke ville indføre et egentligt forbud mod minkavl i Danmark. Men beslutningen om at aflive alle mink vil betyde, at minkavlen reelt er lukket ned som minimum i en årrække, sagde fødevareminister Mogens Jensen (S).

I et faktaark fremgår det desuden, at "der vil ikke kunne være dyr i burene i 2021".

En milliardregning

I et svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg oplyste minister Mogens Jensen (S) i sidste uge, at det vil koste staten mellem 2,3 og 2,8 milliarder kroner i umiddelbar erstatning, hvis alle minkfarme i Danmark skulle slås ned. Dertil kommer et beløb til rengøring og desinfektion, der potentielt kan løbe op i det samme.

Men selvom en regning for staten på op mod fem milliarder kroner kan lyde af meget, forventer Niels Christian Poulsen, at de faktiske omkostninger vil blive meget højere. En vurdering, der deles af flere minkavlere, TV 2 har talt med.

Årsagen er, at minkavlernes bygninger, udstyr, burer og lignende formentlig ikke kan bruges til andet. Niels Christian Poulsen forventer derfor at få cirka 50 millioner kroner i erstatning for aflivningen af sine mink – men i omegnen af 70 til 80 millioner for sine i alt 10 hektar bygninger til produktionen.

- Der vil være et betydeligt erstatningsbeløb, der skal udredes, og det er jo bare for mine farme. Jeg ved ikke, hvad det ender med, men vi gør da nok nogle advokater klar. For vi bliver nødt til at sikre os, at staten ikke snyder os, siger minkavleren.