Gældskaos i Danske Bank

Danske Bank-formand i flyverskjul efter kritik fra storaktionær: - Det er ubegribeligt

Landets største investor, pensionskassen ATP, retter skarp kritik af ledelsens håndtering af gældssagen.

Den øverste ansvarlige i Danske Bank, bestyrelsesformand Karsten Dybvad, afviser at forholde sig til skarp kritik af håndteringen af gældssagen fra en af bankens største aktionærer, pensionskæmpen ATP.

Vi er ikke interesserede i, at de går i flyverskjul

Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening

Dybvad, der har en fortid som departementschef i Statsministeriet og direktør i lobbyorganisationen Dansk Industri, er ellers blevet valgt ind på et mandat fra aktionærerne om at genskabe tillid og handle resolut og konsekvent, hvis der opstår dårlige sager.

Men formanden Karsten Dybvad har været tavs, siden det gennem TV 2 og Berlingske i slutningen af august kom frem, at Danske Bank ulovligt har inddrevet gæld fra tusinder af inkassokunder over de seneste årtier, og at topfolk i banken har vidst det i årevis.

Har ikke gjort sig fortjent til tillid

I denne uge blev håndteringen af sagen for meget for ATP's aktiechef, Claus Wiinblad. Han gik til angreb på Danske Bank i forbindelse med en historie om, at Danske Bank har skjult vigtig viden for aktionærerne ved ikke at fortælle åbent og ærligt om gældssagen på et meget tidligere tidspunkt.

- Jeg ønsker ikke at forholde mig til detaljerne i den nævnte sag. Når det er sagt, så har kommunikationen fra banken desværre ikke haft et niveau, som er nødvendigt for at skabe transparens og tillid hos investorerne, siger aktiechef Claus Wiinblad fra ATP i et skriftligt svar.

"Vi takker nej"

Det hårde angreb blev fulgt op af kritik fra Dansk Aktionærforening, der repræsenterer de private aktionærer. Herfra er meldingen, at der er skuffelse over Danske Bank, og at det ikke er godt nok, at de dårlige sager kommer frem via medierne og ikke banken selv.

- Vi er ikke interesserede i, at de går i flyverskjul, men at de tager et proaktivt standpunkt. Vi skal se handlingen bag formandens ord om, at genopbygningen af tilliden er altafgørende, og at sager skal håndteres omgående, og at bestyrelsen og direktionen handler resolut og konsekvent, siger Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening.

- Vi er skuffede over, at Danske Bank ikke har fået ryddet op endnu, siger han.

Det er ubegribeligt, at han ikke stiller op

Leif Beck Fallesen, erhvervskommentator

Men selvom åbenlyse utilfredshed har nået offentligheden, vil Karsten Dybvad ikke forholde sig til kritikken af banken. Det oplyser Danske Banks pressechef Stefan Singh Kailay i en mail til TV 2, hvor han til spørgsmålet om et interview med bestyrelsesformanden skriver, at "vi takker nej".

Der skal ikke fejes noget under gulvtæppet

ATP forvalter over 900 milliarder på vegne af mere end fem millioner danskere og er en af de største aktionærer i Danske Bank, hvor Mærsk-familien er den suverænt største aktionær.

For to et halvt år siden udtalte netop Claus Wiinblad - i lyset af hvidvasksagen - at der var behov for en gennemgribende kulturændring i landets største bank. Det skete ved bankens generalforsamling i foråret 2018, hvor ATP-chefen tilføjede, at "der ikke skal fejes noget ind under gulvtæppet".

Selvom Wiinblad her to et halvt år efter generalforsamlingen ikke mener, at der er grund til at have tillid til Danske Bank, så er ATP ikke klar til at sælge ud.

- Løsningen er ikke at sælge vores aktier, men at fortsætte med at presse på for og bakke op om, at de nødvendige kulturforandringer bliver gennemført. Men det er da klart, at den seneste tids uro ikke har været hjælpsomt med hensyn til at genoprette tilliden, siger Claus Wiinblad.

Ved du noget?

Hvis du har insiderviden om gældsinddrivelsen i Danske Bank, vil vi gerne i kontakt med dig.

Du kan kontakte journalist Thomas Østerlin Koch på 26252520 eller tkoc@tv2.dk.

Hvis du er ansat i banken, er det afgørende, at du ikke benytter din arbejdstelefon til at kontakte os.

Formand: Vi har et særligt ansvar

Udmeldingen fra storaktionæren om den manglende tillid og transparens er et direkte angreb på bestyrelsesformand Karsten Dybvad, der de seneste år har lovet bod og bedring i Danske Bank.

I sin tale ved generalforsamlingen i marts 2019 fremhævede Dybvad flere gange, at Danske Bank som Danmarks største bank og en af de største i Norden har "et særligt ansvar og en særlig forpligtelse til at bidrage positivt". Ifølge formanden er banken forpligtet til at leve op til en "samfundskontrakt" om at skabe værdi og muligheder for andre.

- Den opgave kan vi kun lykkes med, hvis vores omverden har tillid til os, og intet kan derfor være vigtigere, for os som bank, end at genskabe den tillid, vi har mistet, sagde Karsten Dybvad med henvisning til hvidvasksagen.

- Det er vores utvetydige og klare ambition, at en ny sag vil blive håndteret omgående, hvis den skulle opstå. At bankens bestyrelse og direktion handler resolut og konsekvent, tilføjede formanden.

Hård kritik fra kommentator

Det er to måneder siden, at TV 2 og Berlingske begyndte afdækningen af sagen om gældskaos i Danske Bank. Siden har bankens bestyrelsesformand været tavs om sagen og afviser nu at forholde sig til kritikken fra bankens ejere.

En forkert beslutning mener Leif Beck Fallesen, erhvervskommentator på Politiken og tidligere direktør og chefredaktør på Børsen. Ikke mindst i lyset af, at Karsten Dybvad har en fortid som departementschef i Statsministeriet og direktør i lobbyorganisationen Dansk Industri, DI, som han forlod for at gå til Danske Bank.

- Det er ubegribeligt, at han ikke stiller op, i betragtning af, at han har været direktør i DI, som er en meget udadvendt organisation. En formand må gå ud og træde frem. Det interessante er, at han ved tiltrædelsen lovede, at Danske Bank nu skulle være en ordentlig samfundsborger. Det forpligter ham, ikke mindst når der går kuk i det.

Direktøren kan ikke klare det selv

Ifølge erhvervskommentatoren har tavsheden fra formanden kun været med til at forværre krisen.

- Den strategi, han har valgt, har klart slået fejl. Det må være et bevidst valg fra hans side, at han ikke vil træde frem. Normalt kan man sige, at hvis man har en meget stærk direktør, så kan formanden holde sig i baggrunden. Men når den adm. direktør (Chris Vogelzang, red.) ikke selv er i stand til at klare presset fra medierne, så må formanden træde frem, siger Leif Beck Fallesen.

Hos Dansk Aktionærforening vil direktør Mikael Bak tage den manglende kommunikation op med topledelsen.

- Vi holder øje med, hvordan de kommunikerer, og vi har tænkt os at tage det op, når vi skal møde selskabet på den kommende generalforsamling. Vi skal sørge for, at der en gang for alle skal ryddes op i de gamle sager, og der skal reageres proaktivt, så man ikke lader pressen komme med de dårlige historier, siger Mikael Bak.

Vogelzang: Ville aldrig skjule noget

Adm. direktør Chris Vogelzang stillede onsdag op til interview i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal. Her blev han spurgt ind til sagen og anerkendte, at kommunikationen ikke har været god nok.

- Jeg har sagt det før, og jeg har sagt det mange gange tidligere, at vores kommunikation omkring gældssagen kunne have været bedre, og den har vi lært fra. Det har aldrig været vores intention at skjule noget, siger Chris Vogelzang.