De rige er blevet rigere: Coronakrisen har givet pengeregn over kongerne af teknologi

Alene reklameindt√¶gterne fra Googles underselskab YouTube overg√•r oms√¶tninger fra flere af Danmarks st√łrste virksomheder med flere l√¶ngder.

Mens mange virksomheder har k√¶mpet under coronakrisen, er v√¶rdien p√• Apple, Amazon og selskabet bag Google, Alphabet, steget til usete h√łjder.

Alene iPhone-magerne fra Apple har lagt mere end 5000 milliarder ‚Äď eller fem billioner - kroner til sin v√¶rdi, siden aktiemarkedet tog et gevaldigt dyk i marts. Den samlede v√¶rdi af Amazons aktier er steget n√¶sten tilsvarende, mens Microsoft har f√łjet omkring 2000 milliarder til sin v√¶rdi, siden det s√• v√¶rst ud i marts.

Til sammenligning er Danmarks i s√¶rklasse mest v√¶rdifulde selskab, Novo Nordisk, cirka 1000 milliarder kroner v√¶rd. Danmarks n√¶stmest v√¶rdifulde selskab, √ėrsted, er godt 400 milliarder kroner v√¶rd.

Den perfekte storm

Torsdag aften dansk tid fremlagde både Apple, Amazon og Alphabet regnskaber for tredje kvartal af 2020.

Alle meldte om stigende vækst sammenlignet med tidligere, men de seneste måneder har flere og flere eksperter og medier skrevet om, at de store teknologiaktier er meget dyre sammenlignet med, hvor mange penge virksomhederne faktisk tjener..

Tilbage i maj l√łd det blandt andet fra milliard√¶r-investoren David Tepper, der har spillet en central rolle p√• de amerikanske finansmarkeder i fire √•rtier, at aktiemarkedet i USA ikke havde v√¶ret s√• dyrt siden tiden op til it-boblen omkring √•rtusindeskiftet.

Tidligere har det ogs√• lydt fra Michael Friis J√łrgensen, der er chefaktieanalytiker hos Alm. Brand, at coronakrisen har skubbet p√• teknologiaktiernes opstigning.

På grund af nedlukninger og afstandskrav er mere af vores liv blevet rykket online, og det har fået rampelyset til at skinne endnu klarere på teknologiaktierne.

Samtidig har regeringer og centralbanker i store dele af verden skubbet ekstra penge ud til deres befolkning for at modvirke coronakrisens √łkonomiske slag. Det har generelt presset priserne p√• aktierne op.

Over for New York Times har Thomas Philippon, der er √łkonomiprofessor ved New York University, kaldt ‚ÄĚCovid for den perfekte storm‚ÄĚ for techgiganterne.

Internettets d√łrmand

Da Apple fremlagde regnskab for tredje kvartal torsdag aften, kunne topchef Tim Cook meddele, at Apple havde omsat for knap 65 milliarder dollars ‚Äď cirka 410 milliarder danske kroner ‚Äď over de seneste tre m√•neder.

For Alphabet, der st√•r bag Google og blandt andet YouTube, l√łd oms√¶tningen i tredje kvartal p√• godt 46 milliarder dollars ‚Äď 292 milliarder danske kroner. Det er en stigning p√• mere end 10 procent sammenlignet med samme periode √•ret inden.

En af de ting, der sikrede Alphabet flere penge i kassen, var √łgede indt√¶gter fra reklamer p√• YouTube. Alene i tredje kvartal omsatte Alphabet for mere end fem milliarder dollars i reklameindt√¶gter fra YouTube. Det svarer til knap 32 milliarder danske kroner.

Det er cirka det dobbelte af, hvad store danske virksomheder som Lundbeck og Coloplast omsatte for hele sidste år. Men for Alphabet var det altså bare ét kvartal. Og alene reklameindtægter fra ét af de mange datterselskaber.

For Alphabet har der dog v√¶ret mindst √©t h√•r i suppen: Tidligere p√• m√•neden lagde det amerikanske justitsministerium og 11 stater sag an mod Google for at have udnyttet sin dominerende markedsposition for s√łgemaskiner ulovligt.

- For to √•rtier siden blev Google darlingen i Silicon Valley. Men det Google er for l√¶ngst v√¶k. Google har i dag monopol som portvogter over internettet og er et af de rigeste selskaber i verden, l√łd det blandt andet i anklageskriftet.

Sagen ventes at blive √©n af de st√łrste mod techgiganterne nogensinde.