Gældskaos i Danske Bank

Efter TV 2-afsløring: SF vil splitte storbanker op

Erhvervsministeren er blevet kaldt i samråd om sagen, og flere partier kræver en uvildig undersøgelse af Danske Bank.

Interessekonflikterne er for mange, og incitamentet for at snyde sine kunder er for stort.

Sådan lyder det fra SF’s erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen, efter at TV 2 og Berlingske søndag kunne afsløre, at Danske Bank gennem en årrække har ladet sine mest sårbare kunder betale overpris, når de har solgt deres bolig gennem ejendomsmæglerkæden Home.

Hun vil derfor sætte begrænsninger på hvilke slags virksomheder, der kan være en del af den samme bankkoncern.

- Danske Bank har både en bank, et realkreditinstitut (Realkredit Danmark, red.), en ejendomsmæglerkæde (Home, red.), forsikring og pension (Danica Pension, red.). Det går udover kunderne, fordi der ikke er den konkurrence, der ellers ville sikre dem de bedste priser, siger Lisbeth Bech-Nielsen til TV 2.

Ejet af Danske Bank

  • Ejendomsmæglerkæden Home er ejet af Realkredit Danmark.
  • Realkredit Danmark står for at udstede realkreditlån, og er ejet af Danske Bank.
  • Udover Home og Realkredit Danmark, består Danske Bank-koncernen blandt andet af: Danica Pension, Danske Forvaltning og Danske Invest.
  • Selve Danske Bank-koncernen er børsnoteret i København, og her er A.P. Møller Holding Group den største aktionær med en ejerandel på over 20 procent af aktierne.

Ideelt set mener SF, at der skal oprettes vandtætte skodder mellem alle underselskaberne i en bankkoncern.

Men i første omgang er det særligt konstellationen, hvor en bank eller et realkreditinstitut er en del af samme koncern som en ejendomsmægler, der haster med at blive forbudt, mener SF.

- En helt vanvittig sag

Den konkrete sag med Danske Bank og Home handler om såkaldte ”frivillige underskudshandler”, hvor tusindvis af gældsplagede kunder i Danske Bank siden 1992 frivilligt har solgt deres ejendom på opfordring af rådgivere i Danske Bank.

I det her tilfælde kan Danske Bank ikke dække sig ind under dårlige data eller sjusk eller rod i systemerne

Lisbeth Bech-Nielsen, erhvervsordfører, SF

Fælles for handlerne er, at kundernes gæld er større, end hvad de har kunnet få for deres ejendom. Derfor har rådgiverne i Danske Bank skullet forsøge at forhandle mæglepriserne ned på kundernes vegne, hvis de var højere, end det, som Danske Bank mente, var rimeligt.

Den instruks gjaldt dog ikke for de kunder, der har indvilliget i at sælge gennem Home, som er ejet af Danske Bank. Her har bankrådgiverne ikke skulle forsøge at forhandle mæglerprisen ned, fremgår det af en intern arbejdsmanual, Berlingske og TV 2 er i besiddelse af.

På grund af bankens rådgivning kan kunderne derfor være endt med en endnu højere gæld til banken efter at have solgt gennem bankens ejendomsmægler, hvilket har medført kritik. Også Lisbeth Bech-Nielsen ser med alvor på sagen, som hun kalder "helt vanvittig"

- I det her tilfælde kan Danske Bank ikke dække sig ind under dårlige data eller sjusk eller rod i systemerne, som de tidligere har gjort. Her er der en instruks på skrift, der viser, at de med fuldt overlæg har udnytte sine egne kunder – endda dem, der er økonomiske trængte, siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Henter data...

Finansielle supermarkeder med for meget på hylderne

Afsløringen om Home er den seneste i en række afsløringer om gældsrodet i Danske Bank.

Tidligere har TV 2 og Berlingske blandt andet afsløret, at banken i årtier har opkrævet for meget gæld fra tusindvis af kunder i bankens inkassoafdeling. Det er en del af de selvsamme kunder, der nu risikerer at have betalt overpriser til Home, og derfor har Lisbeth Bech-Nielsen kaldt erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd om sagen.

Her ønsker hun blandt andet at få afklaret, hvilke muligheder myndighederne har for at afkræve en uvildig undersøgelse af Danske Bank. Noget, Enhedslisten også har kaldt et ”minimum” over for Berlingske.

Samtidig opfordrer Lisbeth Bech-Nielsen til, at der indsættes eksterne observatører i de dele af Danske Bank, som gældsrodet vedrører.

Opsplitningerne af de store bankkoncerner har lidt længere sigte, indrømmer Lisbeth Bech-Nielsen. Men hun mener, at det er vigtigt at tage diskussion, fordi konsekvenserne kan vise sig at blive store ellers:

- Vi har set en fremkomst af de her finansielle supermarkeder, der har alle mulige slags varer på hylderne, og det duer simpelthen ikke. Når den næste økonomiske krise kommer, er de her finansielle supermarkeder også mere udsatte for at vælte med et brag, fordi man har samlet så meget under én hat, og så risikerer vi, at de vælter resten af økonomien med sig.