Efter TV 2-afsl√łring: SF vil splitte storbanker op

16x9
Ejendomsmæglerkæden Home er ejet af Danske Bank. Sådan skal det ikke være i fremtiden, hvis det står til SF. Foto: TV 2 Grafik / Ritzau Scanpix

Erhvervsministeren er blevet kaldt i samr√•d om sagen, og flere partier kr√¶ver en uvildig unders√łgelse af Danske Bank.

Interessekonflikterne er for mange, og incitamentet for at snyde sine kunder er for stort.

S√•dan lyder det fra SF‚Äôs erhvervsordf√łrer Lisbeth Bech-Nielsen, efter at TV 2 og Berlingske s√łndag kunne afsl√łre, at Danske Bank gennem en √•rr√¶kke har ladet sine mest s√•rbare kunder betale overpris, n√•r de har solgt deres bolig gennem ejendomsm√¶glerk√¶den Home.

Hun vil derfor sætte begrænsninger på hvilke slags virksomheder, der kan være en del af den samme bankkoncern.

- Danske Bank har både en bank, et realkreditinstitut (Realkredit Danmark, red.), en ejendomsmæglerkæde (Home, red.), forsikring og pension (Danica Pension, red.). Det går udover kunderne, fordi der ikke er den konkurrence, der ellers ville sikre dem de bedste priser, siger Lisbeth Bech-Nielsen til TV 2.

Ejet af Danske Bank

  • Ejendomsm√¶glerk√¶den Home er ejet af Realkredit Danmark.
  • Realkredit Danmark st√•r for at udstede realkreditl√•n, og er ejet af Danske Bank.
  • Udover Home og Realkredit Danmark, best√•r Danske Bank-koncernen blandt andet af: Danica Pension, Danske Forvaltning og Danske Invest.
  • Selve Danske Bank-koncernen er b√łrsnoteret i K√łbenhavn, og her er A.P. M√łller Holding Group den st√łrste aktion√¶r med en ejerandel p√• over 20 procent af aktierne.

Ideelt set mener SF, at der skal oprettes vandtætte skodder mellem alle underselskaberne i en bankkoncern.

Men i f√łrste omgang er det s√¶rligt konstellationen, hvor en bank eller et realkreditinstitut er en del af samme koncern som en ejendomsm√¶gler, der haster med at blive forbudt, mener SF.

- En helt vanvittig sag

Den konkrete sag med Danske Bank og Home handler om s√•kaldte ‚ÄĚfrivillige underskudshandler‚ÄĚ, hvor tusindvis af g√¶ldsplagede kunder i Danske Bank siden 1992 frivilligt har solgt deres ejendom p√• opfordring af r√•dgivere i Danske Bank.

I det her tilfælde kan Danske Bank ikke dække sig ind under dårlige data eller sjusk eller rod i systemerne

Lisbeth Bech-Nielsen, erhvervsordf√łrer, SF

F√¶lles for handlerne er, at kundernes g√¶ld er st√łrre, end hvad de har kunnet f√• for deres ejendom. Derfor har r√•dgiverne i Danske Bank skullet fors√łge at forhandle m√¶glepriserne ned p√• kundernes vegne, hvis de var h√łjere, end det, som Danske Bank mente, var rimeligt.

Den instruks gjaldt dog ikke for de kunder, der har indvilliget i at s√¶lge gennem Home, som er ejet af Danske Bank. Her har bankr√•dgiverne ikke skulle fors√łge at forhandle m√¶glerprisen ned, fremg√•r det af en intern arbejdsmanual, Berlingske og TV 2 er i besiddelse af.

square to 16x9

P√• grund af bankens r√•dgivning kan kunderne derfor v√¶re endt med en endnu h√łjere g√¶ld til banken efter at have solgt gennem bankens ejendomsm√¶gler, hvilket har medf√łrt kritik. Ogs√• Lisbeth Bech-Nielsen ser med alvor p√• sagen, som hun kalder "helt vanvittig"

- I det her tilf√¶lde kan Danske Bank ikke d√¶kke sig ind under d√•rlige data eller sjusk eller rod i systemerne, som de tidligere har gjort. Her er der en instruks p√• skrift, der viser, at de med fuldt overl√¶g har udnytte sine egne kunder ‚Äď endda dem, der er √łkonomiske tr√¶ngte, siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Henter data...

Finansielle supermarkeder med for meget på hylderne

Afsl√łringen om Home er den seneste i en r√¶kke afsl√łringer om g√¶ldsrodet i Danske Bank.

Tidligere har TV 2 og Berlingske blandt andet afsl√łret, at banken i √•rtier har opkr√¶vet for meget g√¶ld fra tusindvis af kunder i bankens inkassoafdeling. Det er en del af de selvsamme kunder, der nu risikerer at have betalt overpriser til Home, og derfor har Lisbeth Bech-Nielsen kaldt erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samr√•d om sagen.

Her √łnsker hun blandt andet at f√• afklaret, hvilke muligheder myndighederne har for at afkr√¶ve en uvildig unders√łgelse af Danske Bank. Noget, Enhedslisten ogs√• har kaldt et ‚ÄĚminimum‚ÄĚ over for Berlingske.

Samtidig opfordrer Lisbeth Bech-Nielsen til, at der inds√¶ttes eksterne observat√łrer i de dele af Danske Bank, som g√¶ldsrodet vedr√łrer.

Opsplitningerne af de store bankkoncerner har lidt l√¶ngere sigte, indr√łmmer Lisbeth Bech-Nielsen. Men hun mener, at det er vigtigt at tage diskussion, fordi konsekvenserne kan vise sig at blive store ellers:

- Vi har set en fremkomst af de her finansielle supermarkeder, der har alle mulige slags varer p√• hylderne, og det duer simpelthen ikke. N√•r den n√¶ste √łkonomiske krise kommer, er de her finansielle supermarkeder ogs√• mere udsatte for at v√¶lte med et brag, fordi man har samlet s√• meget under √©n hat, og s√• risikerer vi, at de v√¶lter resten af √łkonomien med sig.