Coronavirus

Regeringen vil bruge 5 milliarder kroner til hjælpepakker resten af året

Regeringen og Folketingets partier forhandler søndag aften om en forlængelse af hjælpepakkerne til erhvervslivet.

Regeringen lægger i et aftaleudkast om hjælpepakker til erhvervslivet op til at bruge fem milliarder kroner resten af 2020 til at hjælpe erhvervs- og kulturlivet.

Det fremgår af et aftaleudkastet til et forlig, som TV 2 er i besiddelse af.

Det er mere end det dobbelte af, hvad staten bruger i dag.

Regeringen og Folketingets partier forhandler søndag aften om en forlængelse af de nuværende hjælpepakker, der er kommet i lyset af coronakrisen.

Vil forbedre kompensationsordninger

Af aftaleudkastet fremgår det, at de skærpede restriktioner koster staten 720 millioner kroner ekstra, mens staten skal punge ud med 400 millioner til selvstændige og freelancere.

Derudover lægger regeringen op til at forbedre kompensationsordningerne for faste omkostninger med 180 millioner kroner. Det sker ved at nedsætte kravet om omsætningstab fra 35 til 30 procent for, at man kan gøre brug af ordningen. Her vil de små virksomheder få dækket op til 35 procent af deres faste omkostninger. De større virksomheder vil dog have et loft for, hvor meget de kan modtage.

Samtidig inviteres nye virksomheder ind i ordningen - herunder messecentre.

Aflyste kultur og idrætsarrangementer ventes at koste 200 millioner, mens en forlængelse af garantiordningen i Rejsegarantiordningen koster 100 millioner.

Leverandører til minkfarme får kompensation

En af de helt store pengeslugere er offentligt finansierede selvejende institutioner. De skal have to milliarder kroner, fremgår det af aftaleudkastet.

For at forbedre virksomheders likviditet vil regeringen genåbne momslåneordningen, hvilket forventes at forbedre den med over 25 milliarder kroner, men her er der tale om lån, der skal betales tilbage.

Leverandører til minkfarme tilbydes ifølge regeringens udspil 140 millioner kroner.

Den borgerlige opposition har stillet flere end 50 spørgsmål og kræver blandt andet, at de sidste to ugers feriepenge udbetales, og at lønkompensationsordningen, som er økonomisk mere fordelagtig end arbejdsdelingsordningen, kan bruges for lufthavne og hoteller.