Business

Forlystelsesparker aflyser nye udvidelser

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Coronakrisen har betydet både sen sæsonstart, lave besøgstal og dyre restriktioner for landets forlystelsesparker.

Coronakrisen har sendt de danske forlystelser ud på en rutsjebanetur.

Med nedlukningen af landet oplevede branchen i år en markant nedgang i antallet af besøgende. Og selvom parkerne nu for længst er åbnet igen, spøger coronaen stadig.

Derfor skal gæster i blandt andet Djurs Sommerland heller ikke regne med at kunne spænde sig fast i nye forlystelser til næste år. Det fortæller Henrik Nielsen, der er administrerende direktør:

- Vi kommer som altid til at lave nogle forbedringer, men ikke større nyheder. Det bunder i, at vi i marts udskød en meget stor udvidelse indtil 2022, fordi vi ikke engang vidste, om vi kunne åbne op i år.

Også Sommerland Sjælland har udskudt de største satsninger for den kommende sæson, og hos BonBon-Land varsler direktør Lars Fahlmann et mere forsigtigt 2021.

Den koncern, som ejer BonBon-Land og mere end 60 andre parker rundt om i verden, Parques Reunidos, er nemlig hårdt ramt af coronakrisen.

- Vi skubber investeringerne og satser i stedet på at gøre et besøg i parken til en bedre oplevelse – lige fra man ankommer, til man går ud ad porten igen, siger Lars Fahlmann.

Mistede halvdelen af gæsterne

Coronakrisen har betydet, at årets omsætning hos de danske forlystelsesparker er blevet trykket markant ned.

Nedlukningen i foråret betød blandt andet, at parkerne først kunne åbne halvanden måned senere end planlagt. Og da de kunne åbne, var der ekstra udgifter til personale, der skulle sikre, at gæsterne sprittede af og holdt den fornødne afstand.

Samtidig havde eksempelvis BonBon-Land og Sommerland Sjælland i den normalt ellers travle uge 27, i slutningen af juni, kun halvt så mange gæster som sidste år. Djurs Sommerland oplevede en nedgang på 20 til 30 procent.

Og det billede gjorde sig gældende i hele branchen. Det sagde Søren Kragelund, som er formand for Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark (FFD), til TV 2 i juni.

- Vi har 12 millioner besøgende i vores parker om året, og fire millioner af dem er turister, som vi nu har mistet, sagde han.

Ifølge formanden vil den hårde opstart også på sigt sætte tydelige spor i parkernes økonomi.

Regner med normale besøgstal i 2021

Men selvom forlystelsesparkerne næste år slår dørene op uden mange af de planlagte udvidelser, tror Djurs Sommerlands direktør stadig, at besøgstallet vender tilbage til normalen.

Spøger coronaen stadig næste sommer, er de fleste danske forlystelsesparker godt gearet til at sikre både afstand og hygiejne, mener Henrik Nielsen:

- Vi har taget rådene og vejledningen fra myndighederne til os, og besøger man Djurs Sommerland næste år, går man stadig hjem med en god oplevelse.

Det afgørende for det kommende år er dog, at forlystelsesparkerne ikke endnu en gang bliver nødt til at holde lukket i højsæsonen.

- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi da venter utålmodigt på, at der findes en metode til at få sygdommen under kontrol, siger Lars Fahlmann.