Business

Skat opkrævede ulovligt 4,5 milliarder for meget – og de aner ikke hvorfor

Det er ikke sikkert, at virksomheder kan få deres penge igen, hvis sagerne viser sig at være forældede.

Det var med røde ører, at Skattestyrelsen i juni måtte meddele, at de var kommet til at opkræve 4,5 milliarder kroner for meget.

Opkrævningerne var forkerte, ulovlige og havde stået på siden 2008.

Som svar krævede skatteminister Morten Bødskov (S), at Skattestyrelsen skulle undersøge, hvordan fejlen kunne opstå. Den undersøgelse er nu færdig – uden at hverken ministeren eller styrelsen er blevet meget klogere.

- Det har desværre ikke været muligt at fastslå, hvad der har været baggrunden for, at den forkerte anvendelse af opkrævningslovens rentebestemmelser kunne blive lagt til grund, oplyser Morten Bødskov i en orientering til Folketinget.

42 sager fra 00'erne

Sagen handler om 42 danske virksomheder, der i 00’erne blev solgt til udenlandske kapitalfonde. Det gælder blandt andet TDC, Københavns Lufthavn og Radiometer.

Skattestyrelsen opdagede, at der fra de 42 virksomheder var blevet betalt renter eller udloddet udbytte, der via en mellemstation til sidst endte i skattelylande.

Det fik Skattestyrelsen til at opkræve såkaldt kildeskat, som de mente skulle være betalt i Danmark. Allerede samme dag, som Skat opkrævede pengene fra de 42 virksomheder, pålagde de renter. Men ifølge loven skulle der gå 14 dage, før de måtte lægge renter på.

Det slog Kammeradvokaten fast i maj, hvilket Skattestyrelsen siden har erklæret sig enig i.

Øget risiko for fejl

I et notat, hvor Skattestyrelsen har redegjort for fejlen, kan man læse, at de fleste af de 42 sager har været behandlet som en del af et særligt projekt, der netop har haft fokus på kildebeskatning og kapitalfonde.

I notatet står, at sagerne er ”kendetegnet ved stor faglig og juridisk kompleksitet”, at de ofte strækker sig over en årrække, og at de involverer mange parter.

- Disse forhold kan bidrage til en øget risiko for fejl, skriver Skattestyrelsen i sin redegørelse.

Her kan man også læse, at de blandt andet har spurgt sagsbehandlerne og gennemgået vejledning og arbejdsbeskrivelser i jagten på en årsag til de ulovlige opkrævninger. Men altså uden held. Det særlige Kildeskatte- og kapitalfondsprojekt eksisterer fortsat.

Pengene kan være tabt

Ifølge Skattestyrelsen opdagede de selv fejlen sidste år. De bad efterfølgende Kammeradvokaten komme med deres vurdering af lovligheden.

Først i juni i år – et år efter, at Skattestyrelsen selv var blevet opmærksomme på de ulovlige opkrævninger – blev Folketinget og statens økonomiske vagthund, Rigsrevisionen, orienteret om fejlen.

Det har fået Rigsrevisionen til at kritisere Skatteministeriet i skarpe vendinger.

Som følge af sagen vil Skattestyrelsen gennemgå alle sagsområder, hvor der foretages manuel renteberegning, som det har været tilfældet med de 42 virksomheder. Denne gennemgang skal sikre, at de enkelte renteberegninger er korrekte og lovlige. I notatet skriver Skattestyrelsen, at de forventer dette projekt færdiggjort i første halvdel af 2021.

Samtidig er Skattestyrelsen i gang med at undersøge, om nogle af de 42 sager er forældet. Hvis det er tilfældet, kan det være, at virksomhederne ikke kan få deres penge tilbage.

I orienteringen til Folketinget oplyser skatteminister Morten Bødskov, at han vil drøfte sagen med Folketingets partier, ”hvis det viser sig at være tilfældet”.