Business

En fjerdedel af erhvervslivet forventer at komme styrket gennem krisen

Blandt de brancher, som regner med at komme svækket ud af på den anden side, er især transportbranchen. Christoffer Laursen Hald / TV 2 Grafik

Især digitaliseringen har ændret virksomhedernes fremtidsudsigter.

Selvom coronakrisen har kostet mange virksomheder dyrt, kan det danske erhvervsliv alligevel se et lys for enden af tunellen.

For godt en fjerdedel ser det endda endnu lysere ud end før krisen.

Det viser en ny analyse, Dansk Industri har foretaget blandt sine medlemmer.

Her svarede virksomheder, der står for i alt 28 procent af beskæftigelsen, at de forventer at komme styrket ud af coronakrisen. Det tal overrasker Lars Frelle-Petersen, som er medlemsdirektør i Dansk Industri:

- Vi har jo været ramt af en historisk stor krise, så det er opmuntrende, at vi efter så kort en periode ser så lang en række virksomheder, der kan se en vej ud af mørket, siger han.

Digitale tider

De primære grunde til virksomhedernes optimisme er øget digitalisering og ny teknologi, fortæller medlemmernes direktør.

Krisen har tvunget virksomhederne til at gå nye veje, hvor digitale møder er blevet dagligdag, og mange har flyttet salget af deres varer fra fysiske butikker til nettet.

Ifølge analysen har det været en øjenåbner for mange virksomheder, som kommer til at fortsætte i det spor på den anden side af coronakrisen.

- Det har vi også set som privatpersoner, at mange ting pludselig har været mulige online. På samme måde kan vi se, at mange virksomheder har haft de her muligheder liggende, men måske ikke har fået sat strøm til dem før, siger Lars Frelle-Petersen.

Færre flyrejser og møder

Den øgede digitalisering har også skabt ekstra luft i virksomhedernes budgetter, da mange af dem har skruet kraftigt ned for rejseudgifterne og antallet af fysiske møder.

Blandt de virksomheder, der forventer at komme styrket ud af krisen, peger størstedelen på, at det er fordi, de har nedbragt deres omkostninger.

Det er dog også gået ud over nogle af de ansatte, som er blevet sparet væk. Analysen fortæller således, at lønkompensationsordningen har holdt hånden under mange arbejdspladser.

Derudover forventer en del af virksomhederne, at de kommer til at stå stærkere, fordi deres konkurrenter er blevet hårdere ramt, end de selv er, hvilket skaber en bedre konkurrencesituation.

Men selvom nogle har valgt at spare ved at fyre medarbejdere, er der mange virksomheder, som har valgt at benytte sig af lønkompensationsordningerne, og dermed holde fast i medarbejderne, viser analysen.

Og når krisen er overstået, så forventer flere af de styrkede virksomheder faktisk at have flere ansatte, fremgår det.

Transportbranchen bløder

Det er dog ikke alle, der forventer at komme lige så godt ud af krisen.

Blandt de brancher, som regner med at komme svækket ud på den anden side, er transportbranchen. Her forventer virksomheder, der står for en tredjedel af beskæftigelsen i branchen, at stå svagere på den anden side.

Og de er ikke alene.

- Det er særligt de virksomheder, som lever af at danne rammerne for det fysiske møde. Det er også derfor, at den københavnske oplevelsesøkonomi bløder, fordi turisterne er udeblevet, siger Lars Frelle-Petersen.

Forklaringen fra de ramte virksomheder er den samme - der er ikke stor nok efterspørgsel.

Men medlemmernes direktør er forhåbningsfuld omkring, at dele af efterspørgslen vil vende tilbage til normalen.

Og så mener han, det er positivt, at de virksomheder, der har mulighed for at omstille sig til krisens vilkår, har udnyttet muligheden:

- Vi skal bruge krisen til at finde nye, gode svar på, hvordan vi skal kunne klare os i en forandret hverdag.