Business

I dansk økonomi er Indien en miniput – det skal ny aftale ændre

I årtier har en sag om våbensmugling ligget som en dyne over forholdet mellem Indien og Danmark. Nu skal en ny aftale åbne døren for eksporteventyr.

Målt på antallet af indbyggere er Indien en absolut sværvægter. Kigger man derimod på betydning for den danske økonomi, er landet noget mindre.

Men det skal en ny aftale lave om på.

Mandag gav Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), og Indiens premierminister, Narendra Modi, hånd på et såkaldt ”strategisk partnerskab”, der skal gøre det lettere for danske virksomheder at komme ind på det indiske marked.

Potentielt kan det digitale håndslag, der blev givet ved et digitalt topmøde på grund af coronasituationen, vise sig at være et større milliardbeløb værd.

Men det er også på høje tid, lyder det fra ekspert.

Hvad betyder aftalen?

Aftalen er et såkaldt ”grønt strategisk partnerskab” og vil have fokus på en række områder. Ifølge den danske regering vil aftalen især give mening inden for områder som energi og havvind, søfart, landbrug, infrastruktur, digitalisering og lægemidler.

Derudover kan danske virksomheder komme til at spille en rolle i den indiske regerings ambition om, at alle indiske husholdninger skal have rindende vand inden 2024.

- Jeg ser aftalen i dag som en helt unik vej til at give danske eksportvirksomheder nye muligheder på et marked, hvor der er et stort uudnyttet potentiale, udtaler statsminister Mette Frederiksen i en pressemeddelelse om partnerskabet.

Hvem står bag aftalen?

Det er statsminister Mette Frederiksen, der mandag har indgået aftalen med Indiens premierminister Narendra Modi.

Men allerede i starten af 2019 besøgte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Indien, hvor han mødtes med Modi og ytrede ønske om netop et ”strategisk partnerskab”. I starten af året besøgte også udenrigsminister Jeppe Kofod (S) Indien for at mødes med Modi.

Hvor stort er potentialet?

I Indien er der knap 1,4 milliarder indbyggere. Det er i runde tal 225 gange flere, end der bor i Danmark. Alligevel eksporterede vi i 2018 kun for 12 milliarder kroner til landet, viser tal fra Dansk Erhverv (DE).

Til sammenligning eksportede vi året inden for mere end 50 milliarder til Kina, for over 70 milliarder til Norge og for mere end 150 milliarder kroner til Tyskland.

Ifølge Michael Bremerskov Jensen, der er fagchef for international handel, EU og International i DE, er det på høje tid, at Danmarks samhandel med Indien skifter gear. Selvom vores eksport er steget de seneste år, er det fra et meget lavt niveau.

- Potentialet i Indien er enormt stort. Det er et marked i stor vækst. Danske virksomheder har været gode til at komme ind i Kina de seneste 10-15 år, selvom der har været nogle barrierer med bureaukrati og korruption. Det samme ser man i Indien, men vi kommer fra så lavt et udgangspunkt, at mulighederne er meget store, siger Michael Bremerskov Jensen.

Han peger på, at vi særligt står stærkt inden for medicin og specialmaskiner, som det ser ud i dag.

Hvad er udfordringerne?

Ifølge Michael Bremerskov Jensen er der flere udfordringer i samhandlen mellem Danmark og Indien.

Nogle af dem er strukturelle og handler for eksempel om, at en stor del af den danske eksport går på svinekød. I Indien er der flere vegetarer end mange andre steder, og deres madvaner er anderledes end vores.

Derudover er der et mere håndgribeligt problem, der gennem tre årtier har udfordret de diplomatiske relationer mellem Danmark og Indien:

I 1995 var danske Niels Holck med til at kaste i alt fire tons våben ned til en oprørsgruppe i den indiske delstat Vestbengalen.

Indien har efterfølgende krævet at få Holck udleveret til retsforfølgelse, men efter årtiers spændinger mellem de to lande, er sagen nu landet på bordet hos den danske Rigsadvokat.

- Det er svært at sige i procenter, hvor stor betydning den sag har haft, men den har da betydet noget. Der har været en del rumlen omkring den, og den har ligget som en dyne hen over det danske-indiske-forhold, men det er ved at stilne af nu, siger Michael Bremerskov Jensen fra DE.