Business

Bank advarer: Sådan vil svindlere tage dine feriepenge

Du skal især være på vagt, hvis du får en besked eller en opringning fra Udbetaling Danmark om problemer med udbetalingen af feriepenge.

Snart kan man søge om at få udbetalt sine indefrosne feriepenge, og det er der formentlig mange, der glæder sig til.

Men det gør tyvene også, advarer Spar Nord.

- Vi ser ofte, at svindlere er gode til at udnytte, hvad der er ”oppe i tiden” i forbindelse med at kontakte potentielle ofre, siger Leif Lind Simonsen, som er presseansvarlig i Spar Nord, i en pressemeddelse.

Igennem flere år har banken oplevet, at svindlerne slår plat på en aktuel situation og forsøger at lokke NemID-oplysninger ud af danskerne.

Det er eksempelvis sket, når folk har skullet have penge tilbage i skat, eller i forbindelse med coronasituationen, hvor svindlere i flere kommuner udgav sig for at være fra jobcentret, lyder det fra Spar Nord.

Og hvis du ender som offer, kan det blive en dyr fornøjelse. Alene i første halvår af 2020 har svindlere haft held med at franarre over 500 danske bankkunder for i alt 32 millioner kroner. Det viser tal fra Finans Danmark.

Sådan gør de

Ifølge Spar Nord skal du især være på vagt, hvis du får en besked eller opringning fra Udbetaling Danmark om, at der er problemer med udbetalingen af dine feriepenge.

Det vil nemlig sandsynligvis være en svindler.

På sms, mail eller i et opkald påstår de, at de kan hjælpe dig med at løse problemet med udbetalingen, hvis de får dine NemID-koder. Lykkes det dem at franarre dig koderne, får de adgang til din netbank.

Ifølge Spar Nord er der ”ingen tvivl om”, at svindlerne er blevet dygtigere til at bruge fagtermer og fremstå professionelle for nemmere at lokke oplysningerne ud af folk.

- Tidligere har det især været den ældre del af befolkningen, svindlerne har gået efter, men i forbindelse med udbetalingen af feriepenge er alle modtagere potentielle mål for svindelforsøg, siger Leif Lind Simonsen.

Når skaden er sket

Ifølge Spar Nord er den bedste tommelfingerregel for at undgå svindelnumre, at man er kritisk:

- Hverken vi, en anden bank, Nets, kommunen eller andre myndigheder vil nogensinde bede om personlige oplysninger via telefonen eller mails. Derfor skal man under ingen omstændigheder give sine informationer ud, hvis man skulle være så uheldig at blive kontaktet af svindlere, fastslår Leif Lind Simonsen.

Skulle skaden alligevel være sket, og du har givet dine oplysninger ud, skal du kontakte din bank og Nets hurtigst muligt, så både NemID og diverse konti kan blive spærret.

Hos LD Fonde, der har det overordnede ansvar for de indefrosne feriepenge, er forventningen, at der kan udbetales feriepenge fra 1. oktober.

Herefter har man frem til 1. december til at søge om at få udbetalt feriepengene. Det skal man selv gøre digitalt via borger.dk.